Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Syyspäiväntasauksesta oravan päivään

Ruskasyksy alkaa

Uusi kuun kausi alkoi lähes yhtä aikaa tähtitieteellisen syksyn kanssa.

Syyskuun sää on meillä päin ollut enimmäkseen leppoisa: aurinko on hellinyt ja lämmintä on piisannut pitkään. Elokuun runsaiden sateiden jälkeen on ollut kuivempaa lukuun ottamatta muutamaa sadepäivää kuun alussa sekä viileiden öiden mukanaan tuomaa kastetta ja sumua. Puutarhassa ja palstalla on ollut mukava puuhailla syyshommissa!

Vaikka kalenterin mukaan vietetään jo syksyä ja torstaina oli syyspäiväntasaus eli tähtitieteellisen syksyn avajaiset, terminen syksy on alkanut vasta maan pohjoisosissa. Terminen syksyhän tarkoittaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila on +10 ja 0 asteen välillä. Kasvukausi siis jatkuu vielä, sillä termisen kasvukauden katsotaan päättyvän vasta, kun keskilämpötila laskee alle +5 asteen.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen syyskuun alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan lokakuusta joulukuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla Suomessa on odotettavissa noin asteen tavanomaista korkeampaa keskilämpötilaa (todennäköisyys on 70–80 %), joten lauha sää saattaa hyvinkin jatkua pitkään – ties vaikka meillä olisi pitkä ja leppoisa syksy edessä!

Murattisyklaami kukkii

Murattisyklaami kukkii

Leppoisa siinäkin mielessä, että syystöiden loppuun saattamiselle ei tule kiire, jos sää pysyy leutona. Kompostia ehtii rakennella hiljalleen ja syksyn istutus- ja sadonkorjuuajat voi käyttää hyväkseen kiirettä pitämättä. Maan muokkaaminen sadonkorjuun jälkeen jää monina syksyinä kesken tai kokonaan tekemättä, kun säät yhtäkkiä hyytyvät. Kevät on kuitenkin niin lyhyt vuodenaika, että töitä ei kannata lykätä yli talven. On kuin panisi rahaa säästöpossuun, jos syksyllä ehtii valmistautua seuraavan kasvukauden varalle!

Syksyn puutarhatöiden yhteydessä on myös hyvä tilaisuus havainnoida, mitä kaikkea puutarhassa onkaan ehtinyt tapahtua kauden aikana. Me löysimme tällaiset pikkutaimet niittäessä uutta niittyämme: lienevät tuijia? Nyt ne ovat päässeet ruukkuun jatkamaan kehittymistä – tätä menoa saamme omista taimista kokonaisen tuija-aidan!

 • Tuijan taimia?

  Tuijan taimia?

  Tuijan taimet ruukussa

  Tuijan taimet ruukussa

Syyspäiväntasauksen jälkeen päivän lyheneminen alkaa tosin tuntua yhä selvemmin, joten valoisaa aikaa liikenee aina vain vähemmän puutarhassa vietettäväksi. Harmi, sillä nyt on paras aika nauttia syksyisen puutarhan kauneudesta: ruskasyksy hehkuvine väreineen on alkanut. Tänä vuonna ruskan lisäksi ihastusta herättää luonnon uhkea hedelmällisyys; monen kasvin sato on ollut erityisen runsas tänä vuonna. Se koskee niin hyöty- kuin koristekasvejakin: omenat notkuvat sadon painosta, pihlajat loistavat punaisina ja tammet ovat intoutuneet tuottamaan ennätyksellisen määrän terhoja!

Tammenterhosatoa

Tammenterhosatoa

Kuun kaudet syksyn aikana

Kuu siirtyi alenevalle radalle sopivasti syyspäiväntasauksen jälkeen, 23. päivänä syyskuuta. Alenevan kuun kausi eli istutusaika päättyy 4. lokakuuta, jolloin kuun rata alkaa taas tehdä korkeampaa ja korkeampaa kaarta taivaallamme. Sen jälkeen loka–marraskuussa on vielä istutusaikoja 21.10.–4.11. sekä 17.11.–1.12. joten sadonkorjuulle ja syyskylvöille tulee vielä monia hyviä tilaisuuksia ainakin eteläisessä Suomessa.

Koivuangervo punertaa

Koivuangervo punertaa

Meillä ei vielä alkavalla kaudella ole tarkoitus nostaa maa-artisokkaa tai piparjuurta, koska ne voivat täällä etelässä hyvin jatkaa kasvuaan vielä seuraavaan istutusaikaan. Vihannesten syyskylvötkin on parempi tehdä myöhemmin, jotta ei ole riskiä siementen itämisestä tämän vuoden puolella. Myös valkosipulin istutuksen jätämme lokakuun tai marraskuun kaudelle, kun maa on jo viilennyt. Siemenet ja istukassipulit ehtii siis hyvin vielä hankkia!

Alkanut kuun kausi näyttää seuraavanlaiselta:

 • istutusajan ensimmäisiä päiviä ei kylvö- ja korjuukalenterin mukaan pidetä kovin suotuisina aikoina planeettojen liikkeiden vuoksi, vaan suositellut ajat alkavat pääosin vasta tiistaista 27.9.
 • hedelmäkasveille suotuisia päiviä ovat 27.–29.9. jolloin voi vaikkapa istuttaa hedelmäpuita ja pensaita. Istutusajan jälkeen hedelmäpäiviä ovat 8.–9.10. ja 17.10. illalla kello 16 lähtien. Esimerkiksi varastoitavat omenat voi poimia tuolloin.
 • juuripäiviä on istutusajalla 30.9.–1.10. kello 12 asti sekä 2.–3.10. kello 18 asti. Ne sopivat varastoitavien juurikasvien kuten esimerkiksi porkkanoiden, palsternakkojen ynnä muiden juuresten korjaamiseen. Istutusajan jälkeen juurikasveille suotuisia aikoja on 10.–11.10. ja 18.–20.10. kello 17 asti.
 • istutusajalla kukkapäiviä on 1.10. kello 13–23 sekä 4.10. Esimerkiksi kukkivia pensaita ja perennoja kannattaa istuttaa tuolloin, jotta ne saavat hyvän alun ensi kasvukauteen. Istutusajan jälkeen kukkapäiviä on 12.–13.10. Ne sopivat juurikasveja lukuun ottamatta kaikkien muiden kasvien sadonkorjuuseen.
 • lehtikasveille suotuisat päivät istutusajalla ovat 5.–7.10. Lehtipensaat ja ‑perennat ovat silloin istutusvuorossa. Istutusajan ulkopuolella lehtipäiviä on 14.–16.10. kello 14 asti. Lehtipäiviä ei ylipäänsä suositella sadonkorjuupäiviksi.

Sillä tavoin edetään syyspäiväntasauksesta oravan päivään. Mutta mikä oikein onkaan oravan päivä? Se selviää seuraavan kuu-kauden alkaessa…

Vastakaikua

  E · Syyskuun 27. päivänä 2016 klo 10.51

  Moi! Löysin tämän bloginne sattumalta muutama viikko sitten ja kaikki artikkelit jotka olen tähän mennessä lukenut ovat olleet mielenkiintoisia ja informatiivisia. Tykkään kovasti. 🙂

  Olen itse ihan aloittelija mitä kasvimaahan tulee ja tulokset eivät ole olleet kovin kehuttavia… Tänä kesänä yritin kasvattaa papuja mutta ne eivät koskaan edes itäneet.

  Oletteko kirjoittaneet komposteista? Mitä luulette, voikohan lehtikompostin perustaa vielä tänä syksynä?

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Syyskuun 27. päivänä 2016 klo 17.58

   Kiitos kivasta palautteesta E! Ikävä kuulla että pavut eivät itäneet; aina ei mene meilläkään kaikki kuin Strömsössä. Itse asiassa aika harvoin 😉

   Kompostoinnista meillä ei ole omaa artikkelia, mutta aihetta on käsitelty siellä täällä. Lehtikompostin perustaminen on juuri sopiva syksyn homma! Meillä on tapana silputa lehdet keräävällä ruohonleikkurilla, koska varsinkin isommat lehdet maatuvat nopeammin kun ne on silputtu. Lisäksi sekaan joutuu nurmikolta myös vihreää materiaalia, mikä myös edistää maatumista. Talven jälkeen sitten komposti käännetään kerran ja jätetään jatkamaan maatumista. Tällä tavoin on seuraavana loppukesänä käytettävissä esimerkiksi maanparannuksessa ja katteena, ja uudelle kompostille syntyy taas tilaa!

   Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Puutarhan Väki · Marraskuun 20. päivänä 2016 klo 13.43

  Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen syksy alkoi lounais- ja etelärannikolla 2.10. Melko lauhat säät jatkuivat koko lokakuun, mutta marraskuun alussa koitti ”etutalvi”: parin viikon pakkasjakso, joka aloitti ilmatieteen laitoksen mukaan jo termisen talven…

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Muut istutusajat

Istutusaika 30.4.2017 alkaen

Kevään ja talven taistelu

Kevään ja talven taistelu

Päästäänkö alkavalla istutusajalla kylvämään avomaalle?

Istutusaika 3.4.2017 alkaen

Aprillia, aprillia

Aprillia, aprillia

Huhtikuun on alkanut talvisissa merkeissä, mutta istutusajalle riittää puuhaa.

Istutusaika 7.3.2017 alkaen

Katse kevääseen päin!

Katse kevääseen päin!

Tulevan kauden suunnitelmissa on helppohoitoinen kasvimaa.

Istutusaika 21.10.2016 alkaen

Oravan päivästä adventtiin

Oravan päivästä adventtiin

Vanhan kansan vuotuisessa kalenterissa tunnettiin kaikenlaisia kummallisen kuuloisia merkkipäiviä.

Puutarhavuosi 2016

Puutarhavuosi 2016

Maailmanlaajuisesti mennyt vuosi on jatkanut viimeaikaista ikävää perinnettä, että jokainen vuosi rikkoo edellisen tekemän lämpöennätyksen. Suomessakin säät ovat olleet poikkeuksellisen vaihtelevia ja yllätyksellisiäkin.

Istutusaika 27.8.2016 alkaen

Syksyä ilmassa – ja mielessä?

Syksyä ilmassa – ja mielessä?

Kasvimaalla on kaksijakoinen tunnelma: yhtäältä alkaa jo olla paljon tyhjää tilaa, kun aikainen sato on jo korjattu. Toisaalta siellä missä kasvukausi jatkuu vallitsee varsinainen viidakko.

Istutusaika 31.7.2016 alkaen

Oi ihana elokuu!

Oi ihana elokuu!

Satokausi on päässyt täyteen vauhtiin: nyt korjataan kevään työn tulokset.

Istutusaika 4.7.2016 alkaen

Kylvä superruokaa syksyksi

Kylvä superruokaa syksyksi

Heinäkuussa on aika kylvää lehtivihreitä, jotka suosivat lyhenevää päivää.

Istutusaika 6.6.2016 alkaen

Kesä on tullut kasvimaalle

Kesä on tullut kasvimaalle

Poikkeuksellisen lämmin kevät edistyi kuin pikakelauksella ja kääntyi kesäksi ennätysvarhain.

Istutusaika 10.5.2016 alkaen

Kevään ”resepti”

Kevään ”resepti”

Ensin runsaita sateita, sitten lämpöaalto!

Istutusaika 12.4.2016 alkaen

Milloin voi kylvää avomaalle?

Milloin voi kylvää avomaalle?

Kevät edistyy, ja kotipuutarhurin sormia syyhyttää: tekisi mieli jo siirtyä esikasvatuksesta suorakylvöihin.

Istutusaika 16.3.2016 alkaen

Kevättä kohti

Kevättä kohti

Muutokset luonnossa herättelevät miettimään tulevien kuukausien esikasvatus- ja kylvösuunnitelmia.

Leipurin lempiyrtit

Leipurin lempiyrtit

Leivän maustamiseen tarvittavia siemeniä ja mausteita voi ja kannattaakin kasvattaa itse.

Istutusaika 18.2.2016 alkaen

Karkausvuosi on juhlavuosi

Karkausvuosi on juhlavuosi

Aloitimme bloggaamisen karkauspäivänä tasan neljä vuotta sitten, joten nyt on syytä juhlaan!

Istutusaika 31.10.2015 alkaen

Pyhäinpäivästä ensimmäiseen adventtiin

Pyhäinpäivästä ensimmäiseen adventtiin

Myöhäissyksy on täällä: kasvukausi on päättynyt ja puutarha käy talvilevolle. Alkanut kuun kausi noudattelee kalenteria ja kestää suurin piirtein marraskuun ajan, kirkkojuhlasta toiseen.

Puutarhavuosi 2015

Puutarhavuosi 2015

Sanotaan että vuodet eivät ole veljiä keskenään, mutta mennyt vuosi oli kyllä kuin vuoden 2014 kaksosveli; ellei aivan identtinen niin läheistä sukua kuitenkin!

Istutusaika 4.10.2015 alkaen

Mikkelinpäivästä pyhäinpäivään

Mikkelinpäivästä pyhäinpäivään

Kansanperinteen mukaan sadonkorjuun pitäisi olla tehtynä mikkelinpäivään mennessä.

Istutusaika 6.9.2015 alkaen

Syksyä ilmassa

Syksyä ilmassa

Säässä tapahtui käänne syksyisempään suuntaan säntillisesti kalenterin mukaan: syyskuun 1. päivänä.

Istutusaika 10.8.2015 alkaen

Säiden armoilla

Säiden armoilla

Sää on tänä(kin) kesänä ollut meillä Suomessa puheenaihe numero yksi. Onko nyt toiveita käänteestä parempaan?

Istutusaika 14.7.2015 alkaen

Paluu palstalle

Paluu palstalle

Kesälomatauon jälkeen on palattu palstalle katsomaan, miten siellä pärjätään. Nyt alkaa satokausi!

Ruusuista elämää

Ruusuista elämää

Ruusujen kukinta on juuri nyt uhkeimmillaan, ne eivät näytä pahastuneen viileistä kesäsäistä. Mutta sopiiko ruusu kasvimaalle?

Istutusaika 17.6.2015 alkaen

Kitkemisen aika

Kitkemisen aika

Kun kevään ja alkukesän istutushommat on saatu tehtyä, ohjelmassa on kitkemistä, kitkemistä ja kitkemistä.

Istutusaika 20.5.2015 alkaen

Toukotyöt jatkuvat

Toukotyöt jatkuvat

Kirsikankukat kertovat sydänkevään alkaneen; on aika suunnitella toukotyöt tulevaa istutusaikaa ajatellen.

Suvivirren aikaan

Suvivirren aikaan

Omenankukista aikaisimmat ehtivät kuin ehtivätkin koristamaan koulun päättymisviikonlopun juhlallisuuksia.

Istutusaika 23.4.2015 alkaen

Suorakylvöjen aika

Suorakylvöjen aika

Alkavan istutusajan ohjelmassa ovat aikaiset kylvöt suoraan kasvimaalle.

Istutusaika 26.3.2015 alkaen

Istutusaika on alkanut!

Istutusaika on alkanut!

Viikonloppuna on kukka- ja lehtikasvien kannalta suotuisia aikoja kylvää ja koulia, ottaa pistokkaita sekä istuttaa uuteen ruukkuun.

Seitsemän monivuotista vihannessuosikkia

Seitsemän monivuotista vihannessuosikkia

Monivuotiset vihannekset antavat kevään ensimmäiset elonmerkit kasvimaalla. Niistä saa satoa jo silloin kun yksivuotisia vasta kylvetään.

Sinivuokko kukkii

Sinivuokko kukkii

Tuntuuko vain siltä, vai ovatko sinivuokot tänä keväänä aivan erityisen, häikäisevän sinisiä?

Yrttejä teen ystävälle

Yrttejä teen ystävälle

Kylvöjä ja siemenostoksia suunnitellessa kannattaa varata muutama ajatus yrteille, joista voi valmistaa omaa yrttiteetä.

Istutusaika 27.2.2015 alkaen

Vuosi 2015 kuukalenterin mukaan

Vuosi 2015 kuukalenterin mukaan

Kiinalaisen ajanlaskun mukaan elämme nyt vuohen vuotta. Miltä se näyttää puutarhurin näkökulmasta?

Mitä kannattaa viljellä itse?

Mitä kannattaa viljellä itse?

Kun viljelyalaa on vähemmän kuin viljelyhaluja, tarvitaan priorisointia. Mutta millä perusteilla?

Valo voittaa

Valo voittaa

Esikasvatus pääsee täyteen vauhtiin kevätpäiväntasauksen jälkeen, kun pelkkä luonnonvalo riittää.