Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Katse kevääseen päin!

Talvi palsta-alueella

Hanget hupenevat, päivät pitenevät, lämpötila sahaa öisten pakkasten ja päivän suojasään välillä – kevät etenee vääjäämättä!

Viime vuoden lopulla arvuuttelimme, tuleeko tästä talvesta yhtä leuto kuin ennusmerkit antavat odottaa. Kyllähän aavistelut pitivät paikkansa: sää on vaihdellut täydellisestä vesikelistä ja leudoista föhn-tuulista sakeisiin lumipyryihin ja jopa hirmumyrskyihin. Kipakoita pakkasjaksojakin on ollut, mutta missään vaiheessa talvi ei ole niin vakaasti asettunut sijoilleen, että olisimme päässeet hiihtämään täällä rannikolla. Lämpötila on ollut tavanomaista korkeampi ja sadetta on saatu tavanomaista vähemmän.

Ei siis ihme, että ajatukset ovat jo kääntyneet kevättä ja kesää kohden. Nopeimmat ovat varmaan jo tilanneet siemenensä ja aloittaneet esikasvatuksen kylvämällä pitkän kasvukauden vaativia kesäkukkia ja vihanneksia. Meillä ei ole pidetty kiirettä, sillä tulevasta kasvukaudesta on meidän kannalta tulossa aivan erityinen: olemme nimittäin vuorotteluvapaalla puolisen vuotta keväästä syksyyn.

Mangoldin-, pavun-, korianterin- sekä väinönputken siemeniä

Mangoldin-, pavun-, korianterin- sekä väinönputken siemeniä

Joku voisi ajatella, että silloinhan sitä vasta voikin keskittyä viljelyhommiin. Mutta vapaa-ajalle on paljon muutakin käyttöä joten ironista kyllä, meillä näyttää olevan entistä vähemmän aikaa puutarhanhoidolle ensi kesänä! Remontissa on vihdoin vuorossa piha-alueiden viimeistely ja haluamme tehdä työstä mahdollisimman paljon itse. Aikaa menee siis kivitöihin ja muihin pihan perustamishommiin. Suunnitelmissa on myös matkustella tavallista ahkerammin kun siihen kerrankin on aikaa, joten olemme paljon poissa kotoa kasvukauden aikana. Lisäksi perhepiirissämme on tukea tarvitsevia, joita on mahdollista auttaa enemmän, kun päivätyö ei aseta omia tiukkoja aikataulujaan. Jossain välissä pitäisi ehkä lepäilläkin…? Viljelysuunnitelmat on siis sovitettava yhteen kilpailevien toiveiden, harrastusten ja vastuiden kanssa.

Kaunis kiveys

Kaunis kiveys

Helppohoitoisia kasveja kaivataan

Kauden teemaksi valikoituu siis kuin itsestään helppohoitoisuus: ensi kasvukaudella meidän on tarkoitus keskittyä viljelemään vihanneksia, jotka pärjäävät mahdollisimman pitkään itsekseen eivätkä kaipaa ylettömästi paapomista pärjätäkseen. Esikasvatustarve on miinusta, samoin kuin heikko kuivuuden sietokyky sekä alttius kärsiä tuholaisista tai rikkaruohoista. Sadonkorjuukaudenkin pitäisi olla niin pitkä, ettei sato mene sivu suun ellei ole juuri oikealla hetkellä sitä korjaamassa. Vinkkejä otetaan vastaan!

Meidän kasvimaa on kosteutta pidättävää savimaata, joten kuivuus ei yleensä aiheuta kovasti haittaa. Sen sijaan rikkaruohot ovat ristinä, sillä satoja vuosia viljelyssä olleessa maassa on huikea siemenpankki rikkaruohojen siemeniä! Kun maa pysyy kosteana ne myös itävät hyvin ja voittavat viljelykasvit kuusi-nolla jos ei pidä varaansa.

Valkosipuli kasvaa ruohokatteessa

Valkosipuli kasvaa ruohokatteessa

Sen vuoksi helppohoitoisuuskriteerin täyttävät meillä vain kasvit, jotka sietävät ainakin kohtuullisen määrän rikkaruohoja kumppanuuskasveina. Sellaisia ovat etenkin rotevat, isokokoiset kasvit, jotka ovat jo taimettumisvaiheessa niin vahvoja, että pystyvät panemaan hanttiin rikkaruohoille. Tällä perusteella viljelysuunnitelmaamme päätyy ainakin härkäpapua ja tarhapapuja sekä kurpitsoja. Sen sijaan porkkanan kaltaiset kasvit, jotka ovat alkuvaiheessa kautta onnettoman hentoja eivätkä pärjää ilman huolellista kitkemistä, saavat tällä kertaa jäädä pois suunnitelmasta.

Kateviljely ja kesannointi ohjelmaan

Isokokoiset kasvit sopivat myös kateviljelyyn, joka vähentää kastelun, kitkemisen ja lannoittamisen tarvetta. Syksyllä istutimme jo valkosipulia, jolle sopii mainiosti ruohonsilppukatteessa viljely. Myös palsternakka on jo kylvetty ja sehän onkin roteva juures, joka saa kasvattaa juurta pitkälle syksyyn asti. Sen sijaan monet yrtit kuten kirveli ja korianteri pitää varmaan jättää tällä kertaa kylvämättä, koska nopeakasvuisina niiden satokausi menee ohi vilauksessa, jos ei satu olemaan oikealla hetkellä paikalla…!

Kun viljelyyn on vähän aikaa, osan kasvimaasta voi jättää kesannolle. Ajattelimme antaa yhden palstoista kesannoida alkukesään asti, poistaa sitten itäneet rikkaruohot ja kylvää sen jälkeen viherlannoituskasveja. Tällainen astetta tehokkaampi maanparannuskuuri on varmaan ihan tervetullut ainakin kymmenen vuoden vuoroviljelyn jälkeen. Viime kesänä peruna ei pärjännyt kovin hyvin ilman näkyvää syytä joten mietimme, että maanparannus saattaisi olla paikallaan kyseisessä penkissä.

Maaliskuussa tapahtuu

Kevääseen kuitenkin kuuluvat ikkunanlaudalla itävät pikkutaimet, joten ihan kokonaan ei meilläkään jätetä esikasvatushommia. Basilika on niin kiitollinen esikasvatettava ja niin rakastettava ruukkuyrtti, että sitä on ihan pakko kylvää muutamaa eri lajiketta! Basilikan siemenet itävät nopeasti, mutta sen jälkeen kasvu on melko hidasta. Maaliskuu on siis sopiva aika kylvää kunhan on tarjolla valoisa paikka, johon kasvit saa sijoitettua taimettumisen jälkeen. Kesällä saa sitten ihanaa pestoa omasta basilikasta!

Basilika

Basilika

Maaliskuun istutusaika alkaa kuukalenterin mukaan 7. päivänä, jolloin kuun rata taivaalla alkaa laskea, ja päättyy kevätpäiväntasauksen aikoihin 21.3. aamulla, kun rata on taas nousemaan päin. Suositellut kylvö- ja istutusajat ovat

  • kukkakasvien osalta 7.–8.3. kello 14 asti sekä 16.3. kello 13 alkaen – 17.3.
  • lehtien vuoksi kasvatettavien kasvien osalta 8.3. kello 15 lukien – 9.3. sekä 19.3. kello 14 alkaen 20.3. kello 14 asti
  • hedelmäkasvien osalta 10.–12.3. kello 19 asti sekä 20.3. kello 15 jälkeen
  • juurien vuoksi kasvatettavien kasvien osalta 13.–16.3. kello 12 asti.

Kiireisestä kesästä huolimatta ajattelimme jatkaa kylvö- ja korjuukalenterin mukaisten istutusaikojen kirjaamista entiseen tapaan, joten tervetuloa viljelemään kanssamme kuun vaiheet huomioiden!

Aiemmat istutusajat

Istutusaika 21.10.2016 alkaen

Oravan päivästä adventtiin

Oravan päivästä adventtiin

Vanhan kansan vuotuisessa kalenterissa tunnettiin kaikenlaisia kummallisen kuuloisia merkkipäiviä.

Puutarhavuosi 2016

Puutarhavuosi 2016

Maailmanlaajuisesti mennyt vuosi on jatkanut viimeaikaista ikävää perinnettä, että jokainen vuosi rikkoo edellisen tekemän lämpöennätyksen. Suomessakin säät ovat olleet poikkeuksellisen vaihtelevia ja yllätyksellisiäkin.

Istutusaika 23.9.2016 alkaen

Syyspäiväntasauksesta oravan päivään

Syyspäiväntasauksesta oravan päivään

Uusi kuun kausi alkoi lähes yhtä aikaa tähtitieteellisen syksyn kanssa.

Istutusaika 27.8.2016 alkaen

Syksyä ilmassa – ja mielessä?

Syksyä ilmassa – ja mielessä?

Kasvimaalla on kaksijakoinen tunnelma: yhtäältä alkaa jo olla paljon tyhjää tilaa, kun aikainen sato on jo korjattu. Toisaalta siellä missä kasvukausi jatkuu vallitsee varsinainen viidakko.

Istutusaika 31.7.2016 alkaen

Oi ihana elokuu!

Oi ihana elokuu!

Satokausi on päässyt täyteen vauhtiin: nyt korjataan kevään työn tulokset.

Istutusaika 4.7.2016 alkaen

Kylvä superruokaa syksyksi

Kylvä superruokaa syksyksi

Heinäkuussa on aika kylvää lehtivihreitä, jotka suosivat lyhenevää päivää.

Istutusaika 6.6.2016 alkaen

Kesä on tullut kasvimaalle

Kesä on tullut kasvimaalle

Poikkeuksellisen lämmin kevät edistyi kuin pikakelauksella ja kääntyi kesäksi ennätysvarhain.

Istutusaika 10.5.2016 alkaen

Kevään ”resepti”

Kevään ”resepti”

Ensin runsaita sateita, sitten lämpöaalto!

Istutusaika 12.4.2016 alkaen

Milloin voi kylvää avomaalle?

Milloin voi kylvää avomaalle?

Kevät edistyy, ja kotipuutarhurin sormia syyhyttää: tekisi mieli jo siirtyä esikasvatuksesta suorakylvöihin.

Istutusaika 16.3.2016 alkaen

Kevättä kohti

Kevättä kohti

Muutokset luonnossa herättelevät miettimään tulevien kuukausien esikasvatus- ja kylvösuunnitelmia.

Leipurin lempiyrtit

Leipurin lempiyrtit

Leivän maustamiseen tarvittavia siemeniä ja mausteita voi ja kannattaakin kasvattaa itse.

Istutusaika 18.2.2016 alkaen

Karkausvuosi on juhlavuosi

Karkausvuosi on juhlavuosi

Aloitimme bloggaamisen karkauspäivänä tasan neljä vuotta sitten, joten nyt on syytä juhlaan!

Istutusaika 31.10.2015 alkaen

Pyhäinpäivästä ensimmäiseen adventtiin

Pyhäinpäivästä ensimmäiseen adventtiin

Myöhäissyksy on täällä: kasvukausi on päättynyt ja puutarha käy talvilevolle. Alkanut kuun kausi noudattelee kalenteria ja kestää suurin piirtein marraskuun ajan, kirkkojuhlasta toiseen.

Puutarhavuosi 2015

Puutarhavuosi 2015

Sanotaan että vuodet eivät ole veljiä keskenään, mutta mennyt vuosi oli kyllä kuin vuoden 2014 kaksosveli; ellei aivan identtinen niin läheistä sukua kuitenkin!

Istutusaika 4.10.2015 alkaen

Mikkelinpäivästä pyhäinpäivään

Mikkelinpäivästä pyhäinpäivään

Kansanperinteen mukaan sadonkorjuun pitäisi olla tehtynä mikkelinpäivään mennessä.

Istutusaika 6.9.2015 alkaen

Syksyä ilmassa

Syksyä ilmassa

Säässä tapahtui käänne syksyisempään suuntaan säntillisesti kalenterin mukaan: syyskuun 1. päivänä.

Istutusaika 10.8.2015 alkaen

Säiden armoilla

Säiden armoilla

Sää on tänä(kin) kesänä ollut meillä Suomessa puheenaihe numero yksi. Onko nyt toiveita käänteestä parempaan?

Istutusaika 14.7.2015 alkaen

Paluu palstalle

Paluu palstalle

Kesälomatauon jälkeen on palattu palstalle katsomaan, miten siellä pärjätään. Nyt alkaa satokausi!

Ruusuista elämää

Ruusuista elämää

Ruusujen kukinta on juuri nyt uhkeimmillaan, ne eivät näytä pahastuneen viileistä kesäsäistä. Mutta sopiiko ruusu kasvimaalle?

Istutusaika 17.6.2015 alkaen

Kitkemisen aika

Kitkemisen aika

Kun kevään ja alkukesän istutushommat on saatu tehtyä, ohjelmassa on kitkemistä, kitkemistä ja kitkemistä.

Istutusaika 20.5.2015 alkaen

Toukotyöt jatkuvat

Toukotyöt jatkuvat

Kirsikankukat kertovat sydänkevään alkaneen; on aika suunnitella toukotyöt tulevaa istutusaikaa ajatellen.

Suvivirren aikaan

Suvivirren aikaan

Omenankukista aikaisimmat ehtivät kuin ehtivätkin koristamaan koulun päättymisviikonlopun juhlallisuuksia.

Istutusaika 23.4.2015 alkaen

Suorakylvöjen aika

Suorakylvöjen aika

Alkavan istutusajan ohjelmassa ovat aikaiset kylvöt suoraan kasvimaalle.

Istutusaika 26.3.2015 alkaen

Istutusaika on alkanut!

Istutusaika on alkanut!

Viikonloppuna on kukka- ja lehtikasvien kannalta suotuisia aikoja kylvää ja koulia, ottaa pistokkaita sekä istuttaa uuteen ruukkuun.

Seitsemän monivuotista vihannessuosikkia

Seitsemän monivuotista vihannessuosikkia

Monivuotiset vihannekset antavat kevään ensimmäiset elonmerkit kasvimaalla. Niistä saa satoa jo silloin kun yksivuotisia vasta kylvetään.

Sinivuokko kukkii

Sinivuokko kukkii

Tuntuuko vain siltä, vai ovatko sinivuokot tänä keväänä aivan erityisen, häikäisevän sinisiä?

Yrttejä teen ystävälle

Yrttejä teen ystävälle

Kylvöjä ja siemenostoksia suunnitellessa kannattaa varata muutama ajatus yrteille, joista voi valmistaa omaa yrttiteetä.

Istutusaika 27.2.2015 alkaen

Vuosi 2015 kuukalenterin mukaan

Vuosi 2015 kuukalenterin mukaan

Kiinalaisen ajanlaskun mukaan elämme nyt vuohen vuotta. Miltä se näyttää puutarhurin näkökulmasta?

Mitä kannattaa viljellä itse?

Mitä kannattaa viljellä itse?

Kun viljelyalaa on vähemmän kuin viljelyhaluja, tarvitaan priorisointia. Mutta millä perusteilla?

Valo voittaa

Valo voittaa

Esikasvatus pääsee täyteen vauhtiin kevätpäiväntasauksen jälkeen, kun pelkkä luonnonvalo riittää.