Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kasvukauden välitilinpäätös

Härkäpapu ’Crimson-flowered’

Terminen kasvukausi kestää täällä etelärannikolla keskimäärin huhtikuun jälkipuoliskolta lokakuun loppupuolelle, joten nyt ollaan suunnilleen puolessavälissä. On aika miettiä missä mennään ja erityisesti mitä on vielä odotettavissa.

Kesä on tähän asti ollut kolea, eihän sitä käy kieltäminen. Ilmatieteen laitoksen viime maanantainen tiedote on karua luettavaa: ”kesä on ollut koko maassa keskimääräistä koleampi. Maan etelä- ja keskiosassa on paikoin ollut jopa harvinaisen koleaa, eli näin koleita kesäsäitä koetaan keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.” Venäjälle lukkiutunut matalapaineen alue on pitänyt meidänkin sään matalapainevoittoisena ja siksi viileänä.

Pitkään jatkunut koleus on saanut muistelemaan 150 vuoden takaisia nälkävuosia. Silloin oli kuitenkin kyse aivan toisen luokan katastrofista kuin tämänvuotinen hellepäivien vähäisyys: ”Lahden Vesijärven yli ajettiin reellä vielä toukokuun lopussa. Taipalsaaresta pääsi hevosella Saimaan yli Lappeenrantaan kesäkuun alussa. Tampereella Näsijärvestä lähtivät jäät vasta kesäkuun puolivälin jälkeen. Keskikesällä nautittiin joitakin viikkoja jopa trooppisesta säästä, mutta sitten tuli aikainen syksy, ja syyskuussa paukkui jo pakkanen.” Noin kymmenesosa suomalaisista menehtyi seuranneen nälänhädän vuoksi. Ollaan siis iloisia, että säät eivät ole aivan niin sekaisin kuin olisi mahdollista!

Onnea ja onnettomuutta

Alkukesän viileä sää panee kuitenkin miettimään, miten satotoiveet saataisiin edes osittain toteutumaan. Monet viljelykasvit viihtyvät vähän viileämmässäkin, joten jos kasvimaalla kasvaa härkäpapua, lehtikaalia, salaatteja ja juureksia niin suurta hätää ei pitäisi olla. Sato vain viivästyy jonkin verran, jos sitäkään. Monivuotiset kasvit kukoistavat myös ja marjoistakin on meillä tulossa ihan mukiinmenevä sato.

Vadelmassa on lupaavat raakileet

Vadelmassa on lupaavat raakileet

Mutta lämpöä vaativat kasvit ovat puolestaan olleet kovilla. Kurpitsat ja kurkut jurottavat; ne näyttävät odottelevan parempia aikoja ennen kuin suostuvat kukoistamaan. Sinänsä terveet ja terhakat taimet eivät vain kehity tai kehittyvät hyvin hitaasti. Olemme poikkeuksellisesti viritelleet niille harsoja luomaan hieman lämpimämpiä pienilmastoja, joka on hyvin harvinaista näin heinäkuun loppupuolella. Kukinnan alettua harsoistakaan ei ole apua, koska silloin pölyttäjät eivät pääse tekemään työtään. Meillä ovat kesäkurpitsat tehneet ensimmäiset hedekukat, talvikurpitsat pitävät tiukasti kiinni nuppunsa! Onneksi ensi viikoksi on luvattu sään lämpenevän, toivottavasti kyseessä on pysyvä käänne…

 • Kesäkurpitsa ’Striato d’Italia’

  Kesäkurpitsa Striato d’Italia

  Talvikurpitsa ’Blue Ballet’

  Talvikurpitsa Blue Ballet

Tänä kesänä meillä ollut riesaa myös tuholaisista: joku riiviö kävi harventamassa papukasvustoamme alkukesästä napsimalla taimet tyngiksi, eivätkä ne vieläkään ole oikein toipuneet. Yleensä suojauksemme ovat riittäneet, mutta jostain syystä tänä kesänä ne pettivät. Myös maa-artisokan taimia on käyty lyhentämässä, mikä on aika poikkeuksellista! Kummatkin kasvit versovat uudelleen, mutta jos säät eivät pysyvästi lämpene niin mahtavatkohan ne ehtiä tehdä enää kunnon satoa…

 • Joku on syönyt pensaspapua

  Joku on syönyt pensaspapua

  Maa-artisokka on maistunut jollekulle

  Maa-artisokka on maistunut jollekulle

Muutenkin kasvimaalla on mellastettu: jopa persilja on kiinnostanut niin paljon, että taimirivissä on tehty tuhoja, ja valkosipuleita on kiskottu maasta enemmänkin kuin on loppujen lopuksi maistunut. Mikäköhän otus on ollut liikkeellä?

Valkosipulia on järsitty

Valkosipulia on järsitty

Rikkaruohoille mollivoittoinen alkukausi on sopinut vallan mainiosti; ei taida olla mahdollistakaan, että säät olisivat niin huonot, että rikkaruohot kärsisivät! Meillä ei ole ollut kauhean kosteata, jossain vaiheessa oli jopa kuivaa, mutta siitä huolimatta monet palstat näyttävät lähinnä vesiheinäviljelmältä. Jotenkin tuo hennon näköinen kasvi onnistuu puskemaan jopa katteen läpi.

Vielä koittaa tilaisuus

Viikonloppuna alkaa alenevan kuun kausi eli istutusaika, joka jatkuu elokuun ensimmäiselle viikolle asti. Silloin on vielä tilaisuus korjata kolean alkukesän aiheuttamaa vahinkoa kylvämällä loppukaudeksi vain lyhyen kasvukauden vaativia vihanneksia, jotka viihtyvät viileämmässäkin. Monet kasvikset tunnetaan etelämmissä maissa talvivihanneksina eli niitä voidaan viljellä lähinnä viileämpinä vuodenaikoina.

Tällainen on muun muassa suosikkimme vuonankaali, ihanan herkullinen salaattikasvi, jota meillä on tapana kylvää hajakylvönä kasvimaan tyhjentyneille palstoille loppukesästä. Myös retiisiä, rukolaa, lehtisalaatteja sekä muita nopeasti kehittyviä vihanneksia voi kylvää lisää.

Vuonankaali

Vuonankaali

Aasialaiset vihannekset tunnetaan myös kasviksina, joita voi viljellä syyskaudella heinäkuusta alkaen, mutta niistä meillä ei ole kovinkaan paljon kokemusta. Kerran kokeilimme paksoin kylvämistä heinäkuussa ja sen onnistuikin tuottamaan hyvän sadon syksyn aikana. Tosin kasvi vaatii tehokkaan suojauksen, niin suuri on sen suosio tuholaisten keskuudessa. Taitaa siis jäädä tämän kesän kokemusten jälkeen kylvämättä… Vuonankaalia ei perinteisesti ole syönyt kukaan muu kuin me!

Sadonkorjuupuolella kannattaa jatkaa yrttien poimintaa kuivaamista varten sekä siementen keräämistä. Kuminan siemen on kypsymässä, ja alkukesällä kukkivien perennojen siemenet ovat nyt valmiita korjattaviksi, kuten esimerkiksi allaolevan kevätlinnunherneen siemenet.

 • Kevätlinnunherneen siemenet kypsyvät

  Kevätlinnunherneen siemenet kypsyvät

  Kevätlinnunherneen siemeniä

  Kevätlinnunherneen siemeniä

Heinä-elokuun istutusaika jakaantuu seuraavasti:

 • lehtikasvien kannalta suotuisia ajankohtia on 23.7. kello 20 – 24.7. kello 18 asti, 1.8. kello 11 – 2.8. kello 11 sekä 3.8. Vuonankaalin kylvämisen ajoitamme noihin ajankohtiin.
 • hedelmäpäiviä ovat 24.7. ilta kello 19–23 sekä 25.7. kello 15 – 26.7.
 • juurikasveille otollisia aikoja on 27.–30.7.
 • kukkapäiviä ovat 31.7. sekä 2.8. kello 12–24. Kaikkien siementen keruu sopii kukkapäivien puuhaksi.

Vastakaikua

   Muut istutusajat

   Istutusaika 30.12.2020 alkaen

   Puutarhavuosi 2020

   Puutarhavuosi 2020

   Pian taakse jäävä vuosi tullaan muistamaan ennen kaikkea koronapandemian puhkeamisesta. Puutarhavuosi ei ollut yhtä poikkeava: ilmaston lämpenemisen merkeissä mentiin nytkin.

   Istutusaika 22.6.2020 alkaen

   Keskikesän puuhia puutarhassa

   Keskikesän puuhia puutarhassa

   Monivuotiset yrtit ovat jo ehtineet siihen vaiheeseen, että satoa voi ryhtyä korjaamaan kuivattavaksikin, ei pelkästään tuorekäyttöön.

   Istutusaika 26.5.2020 alkaen

   Kevätesikon aikaan

   Kevätesikon aikaan

   On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaista kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa kevätesikko.

   Istutusaika 28.4.2020 alkaen

   Voiton puutarha

   Voiton puutarha

   Nyt on pelkkää plussaa, jos voi lisätä kotimaista omavaraisuutta omilla toimillaan eli viljelemällä osan tarvitsemastaan ruoasta itse!

   Istutusaika 5.3.2020 alkaen

   Aurinko paistaa risukasaan

   Aurinko paistaa risukasaan

   Kevät koittaa poikkeusoloissakin!

   Istutusaika 13.12.2019 alkaen

   Puutarhavuosi 2019

   Puutarhavuosi 2019

   Vaihtelevat säät olivat leimallisia menneelle vuodelle.

   Istutusaika 3.7.2019 alkaen

   Sadonkorjuuta yrttimaalla

   Sadonkorjuuta yrttimaalla

   Varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä.

   Ihanat kuivakukat

   Ihanat kuivakukat

   Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

   Istutusaika 5.6.2019 alkaen

   Yrttiunelmia

   Yrttiunelmia

   Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

   Istutusaika 9.5.2019 alkaen

   Heikun keikun -kevät

   Heikun keikun -kevät

   Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

   Istutusaika 12.4.2019 alkaen

   Kasvukauden kynnyksellä

   Kasvukauden kynnyksellä

   Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

   Istutusaika 15.3.2019 alkaen

   Taas on aika auringon

   Taas on aika auringon

   Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

   Herkkusuun valinnat

   Herkkusuun valinnat

   Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.