Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Mittumaaria kohti

Kastelua ja kitkemistä

Kesäkuun istutusaika alkaa perjantaina ja kestää juhannuksen yli.

Mennä viikolla päättyi vihdoin harvinaisen pitkä kuiva kausi odotettuihin lempeisiin ja kasteleviin sateisiin. Toukokuun sää oli poikkeuksellinen: Ilmatieteen laitoksen mukaan sateet painottuivat suuressa osassa maata vain kuukauden ensimmäisiin päiviin. Useilla havaintoasemilla etelässä ja lännessä ei mitattu sadetta kuun 3. päivän jälkeen, joten sateeton jakso venyi neljän viikon pituiseksi.

Kun vielä hellepäiviä oli ennätyksellinen määrä, voidaan sanoa että taas tehtiin ilmastoennätyksiä, eikä välttämättä kovin kivoja sellaisia. Ainakin viljelypalstalla on kuukauden teema ollut kastelu, kastelu ja kastelu. Eikä sekään ole tuntunut aina riittävän…

Kuten pari viikkoa sitten oli puhetta, kotipuutarhassa olemme kastelleet vain kaikkein suurimmassa tarpeessa olevia kasveja, etenkin ruukuissa kasvavia sekä hiljattain istutettuja tai kylvettyjä taimia. Vaikka meillä on tuhannen litran sadevesisäiliö sekään ei pitkään riitä kun tarpeeksi kauan on satamatta! Onneksi monivuotiset kasvit sentään pärjäävät pitkälti omillaan.

Ruohosipuli ja lipstikka yrttimaalla

Ruohosipuli ja lipstikka yrttimaalla

Kovia aikoja myös puutarhan eläimille

Aikaisin keväällä levitimme pihanurmikolle hiekkaa, koska pohjamaa on sillä kohtaa kovin savista ja hiekkaa levittämällä kasvualustaan saa lisättyä huokoisuutta. Kuivilla keleillä hiekka ei kuitenkaan sekoittunut multaan vaan pöllysi pienestäkin tuulenhenkäyksestä. Kun vielä luonto puhkesi yhtaikaa kukkaan ja sitä myöten siitepölyä levittämään, toukokuu oli todella pölyistä aikaa!

Onneksi sentään varpuset ja muut linnut saivat kaipaamiaan hiekkakylpyjä… Puutarhan pikku eläimet veivät myös osan kasteluvedestä, sillä nekin alkoivat kärsiä kuivuudesta. Meillä on käytöstä poistetun kaivon kannella lintujen juomapaikka: sinkkivati, jota on ”madallettu” latomalla pohjalle luonnonkiviä. Näin linnut voivat kylpeä ja juoda joutumatta aivan upsukkeluksiin. Oraville ja siileille on matalampia astioita maan tasassa metsäpuutarhassa. Astioita sai olla täyttämässä vähän väliä!

Mustarastas sydänkeväällä

Mustarastas sydänkeväällä

Hyvä puoli kuivuudessa on ollut se, että etanat ja kotilot ovat loistaneet poissaolollaan. Tuskinpa ne silti ovat kuivuudesta pahemmin kärsineet, ilmeisesti ne voivat kauankin odotella säiden ”paranemista” horroksessa. Ainakin lehtokotiloita on löytynyt kukkapenkeistä kuoreensa vetäytyneeenä, kaikin puolin kunnossa, ja sateiden saavuttua nekin kömpivät esille. Harmi!

Viljelypalstalla meidän lohkolle on löytänyt joku uusi haittaeläin, joka kaivelee ennen näkemättömiä, lähes suorakaiteen muotoisia kuoppia penkkeihin. Ainakin porkkanarivi oli saanut kyytiä tältä tuntemattomalta tunkeilijalta. Myös kuivuus on haitannut siementen itämistä, joten edessä on joitakin uusintakylvöjä.

Kurpitsan taimia

Kurpitsan taimia

Kuu kääntyy laskevalle radalle

Onneksi onkin alkamassa seuraava alenevan kuun kausi eli istutusaika! Uusintakylvöjen lisäksi on sopiva aika korvata jokunen kuivuudesta kärsinyt kurkun tai kurpitsan taimi ehommalla (säästämme aina joitakin varmuuskopioita…). Jos on tarvetta siirtää monivuotisia kasveja niin siihen on sopiva hetki näin alkukesästä kun juurtumiselle on runsaasti aikaa ennen syksyä. Nyt näkee jo selvästi, mitkä kasvit kasvavat ”väärässä” paikassa…

Rikkaruohojen kitkeminen on ajankohtaista ja sopii parhaiten istutusaikana tehtäväksi, kun kasvien juurtumisimpulssi on voimakkaimmillaan. Silloin viljelykasvit toipuvat mylläämisestä parhaiten. Kuivuus piti rikkaruohotkin jotenkin kurissa, mutta kosteutta saatuaan ne varmasti riehaantuvat ennen pitkää!

Rikkaruohojen kitkemistä

Rikkaruohojen kitkemistä

Pensasaidan leikkaamisesta meillä on sellainen nyrkkisääntö, että se pitää (ensimmäisen kerran) tehdä ennen juhannusta. Tänä vuonna tuokin sääntö on kaivannut justeeraamista, sillä jo toukokuun lopussa kuivuudesta piittaamaton orapihlaja oli venynyt huimiin mittoihin ja uudet oksat olivat alkaneet puutua. Viimeistään tulevalla istutusajalla on siis korkea aika ryhtyä leikkauspuuhiin!

Timjami kukkii

Timjami kukkii

Aikainen kesä on myös saattanut johtaa kuivasta ja aurinkoisesta säästä nauttivien yrttien kehittymiseen ennätysvarhain. Jos siis yrttisi alkavat kehittää kukkanuppuja niin kannattaa olla ajoissa liikkeellä ja hoitaa kuivatettavien yrttien sadonkorjuu ennen kuin ne ehtivät puhjeta kukkaan. Istutusajan (poutaiset) kukkapäivät sopivat erityisen hyvin siihen hommaan ja silloinkin myöhäisen aamupäivän hetket.

Niin ja ihana mansikka, sille luvataan pääsatokautta jo juhannuksen aikoihin. Nyt on helppo naittaa yhteensopivat mansikka ja raparperi vaikkapa hillossa!

Ensimmäiset mansikat

Ensimmäiset mansikat

Kesäkuun istutusaika jakaantuu seuraavasti:

  • Kausi alkaa kukkapäivällä 15.6. kello 16. Lisää kukkakasveille otollisia aikoja on tiedossa 19.6. kello 13 alkaen, 20.6. kello 19 alkaen sekä 23.6. kello 17 alkaen ja 24.6.
  • Lehtikasveille suotuisia aikoja on 16.6. kello 7–17, 17.6. kello 16 asti sekä 25.-27.6. kello 16 asti.
  • Hedelmäpäiviä on 17.6. kello 17 alkaen 19.6. kello 12 asti sekä 27.6. kello 17 alkaen 28.6. kello 17 asti.
  • Juurikasveille otollisimmat ajankohdat ovat vuorossa 20.6. kello 18 asti sekä 21.6. kello 11 alkaen 23.6. kello 16 asti.

Muut istutusajat

Istutusaika 30.12.2020 alkaen

Puutarhavuosi 2020

Puutarhavuosi 2020

Pian taakse jäävä vuosi tullaan muistamaan ennen kaikkea koronapandemian puhkeamisesta. Puutarhavuosi ei ollut yhtä poikkeava: ilmaston lämpenemisen merkeissä mentiin nytkin.

Istutusaika 22.6.2020 alkaen

Keskikesän puuhia puutarhassa

Keskikesän puuhia puutarhassa

Monivuotiset yrtit ovat jo ehtineet siihen vaiheeseen, että satoa voi ryhtyä korjaamaan kuivattavaksikin, ei pelkästään tuorekäyttöön.

Istutusaika 26.5.2020 alkaen

Kevätesikon aikaan

Kevätesikon aikaan

On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaista kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa kevätesikko.

Istutusaika 28.4.2020 alkaen

Voiton puutarha

Voiton puutarha

Nyt on pelkkää plussaa, jos voi lisätä kotimaista omavaraisuutta omilla toimillaan eli viljelemällä osan tarvitsemastaan ruoasta itse!

Istutusaika 5.3.2020 alkaen

Aurinko paistaa risukasaan

Aurinko paistaa risukasaan

Kevät koittaa poikkeusoloissakin!

Istutusaika 13.12.2019 alkaen

Puutarhavuosi 2019

Puutarhavuosi 2019

Vaihtelevat säät olivat leimallisia menneelle vuodelle.

Istutusaika 3.7.2019 alkaen

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä.

Ihanat kuivakukat

Ihanat kuivakukat

Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

Istutusaika 5.6.2019 alkaen

Yrttiunelmia

Yrttiunelmia

Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

Istutusaika 9.5.2019 alkaen

Heikun keikun -kevät

Heikun keikun -kevät

Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

Istutusaika 12.4.2019 alkaen

Kasvukauden kynnyksellä

Kasvukauden kynnyksellä

Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

Istutusaika 15.3.2019 alkaen

Taas on aika auringon

Taas on aika auringon

Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

Herkkusuun valinnat

Herkkusuun valinnat

Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.