Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kesää pikakelauksella

Köynnöskuusama kukkii

Ne jotka ovat seuranneet pidempään blogiamme tietävät, että tukeudumme puutarhatöiden suunnittelussa tavallisen almanakan lisäksi – ja usein sen sijaan – kansanperinteeseen, kuun kiertoon perustuvaan kylvö- ja korjuukalenteriin sekä niin sanottuun fenologiseen kalenteriin.

Fenologia tarkoittaa tieteenalaa, joka tutkii eläinten ja kasvien elämänkierrossa vuosittain toistuvien tapahtumien ajoittumista. Vuosi voidaan jakaa fenologisiin vuodenaikoihin sen mukaan, milloin tietyt tunnuskasveiksi valitut luonnon- tai puutarhakasvit aloittavat kukinnan taikka niiden hedelmät kypsyvät tai lehdet putoavat. Näiden havaintojen perusteella voi sitten arvioida, milloin voi odottaa olevan sopiva hetki kylvöille ja istutustöille sekä muille puutarhan hommille.

Aikainen kesä

Tällaisena poikkeuksellisten säiden leimaamana vuonna fenologinen kalenteri nousee arvoon arvaamattomaan. Huippulämmin toukokuu toi kesän Suomeen reippaasti etuajassa ja se näkyi luonnossa: sydänkevät ja alkukesä, tuo vuoden suloisin aika, meni pikakelauksella ohi kun kaikki kasvit tuntuivat kukkivan samaan aikaan. Vaikka kesäkuu oli säiltään tavanomaisempi, etunoja kesän etenemisessä on jatkunut. Keskikesä koitti meidän seuduilla jo pari viikkoa ennen juhannusta ja heinäkuun alkupuolella on tunnelma ollut kuin tavallisesti vasta naistenviikolla: vanhat ruusut kukkivat ja laventeli, jasmike ja köynnöskuusama tuoksuivat huumaavasti! Nyt tuo kesän huipennus puutarhassa alkaa hiipua, varsinkin kun helteet ovat taas palanneet. Kuivuus uhkaa taas puutarhaa…

Ruusut kukoistavat

Ruusut kukoistavat

Onneksi sentään hyödyt lämpimistä säistä ovat – ainakin vielä – haittoja suuremmat. Se näkyy erityisesti kasvimaalla, jossa eivät lämpöä kaipaavat kasvit ole viime vuosien viileinä kesinä päässeet juuri kukoistamaan. No nyt on toisin, jos vain on jaksanut kastella! Kurpitsat ja kurkut ovat kehittyneet todella lupaavasti ja pavutkin rehottavat komeasti. Jos lämmin säätyyppi jatkuu syksyyn asti, meillä on kenties edessämme yksi viime vuosien pisimmistä ja lämpösummaltaan suotuisimmista kasvukausista!

Kuu-kauden kylvö- ja korjuutyöt

Ei siis ole yhtään hassumpi ajatus jatkaa heinäkuussa kylvöjä. Meillä on tapana kylvää ensimmäisille kasvimaalla vapautuville palstoille syksyä varten muun muassa suosikkisalaattiamme vuonankaalia sekä naurista, joka kehittyy nopeasti ja maistuu taivaalliselta marinoituna. Siihen on mainio tilaisuus alkaneella kuu-kaudella. Esimerkiksi perunalta vapautuu tilaa kun sitä nauttii uusina perunoina.

Nauris 'Purple Top Milan’

Nauris ’Purple Top Milan’

Kuten aiemmin on ollut puhetta, myös sadonkorjuun voi ajoittaa ottaen huomioon alenevan ja ylenevän kuun kaudet, varsinkin jos sato on tarkoitus säilöä. Nyrkkisääntö on, että kuivattava sato sekä juurekset kannattaa korjata alenevan kuun kaudella, kun taas muulle sadolle sopii ylenevän kuun kausi paremmin. Kukkapäivät ovat parhaita sadonkorjuuaikoja, kun taas lehtipäiviä kannattaa välttää.

Hedelmäpäiviä on alenevan kuun kaudella eli istutusajalla 15.–16.7. sekä 25.7. Ylenevän kuu kaudella hedelmäkasveille suotuisimpia aikoja ovat 26.7. sekä 4.8.–5.8. kello 17 asti.

Juurikasveille otollisia aikoja on istutusajalla 17.7. kello 12 alkaen 20.7. kello 22 asti sekä ylenevän kuun kaudella 27.7. kello 13–21, 28.–29.7. kello 19 asti sekä 5.8. kello 18 alkaen 7.7. asti.

Kukkapäiviä on istutusajalla vain yksi: 21.7. Ylenevän kuun kaudella kukkapäiviä on enemmän: 29.7. kello 20 lähtien 31.7. kello 11 asti sekä 8.8.

Lehtikasveille otollisimmat ajat istutuskaudella ovat 22.7. kello 9 alkaen 24.8. kello 21 asti sekä ylenevän kuun kaudella 2.–3.8.

Vuonankaali

Vuonankaali

Vastakaikua

  Muut istutusajat

  Istutusaika 22.6.2020 alkaen

  Keskikesän puuhia puutarhassa

  Keskikesän puuhia puutarhassa

  Monivuotiset yrtit ovat jo ehtineet siihen vaiheeseen, että satoa voi ryhtyä korjaamaan kuivattavaksikin, ei pelkästään tuorekäyttöön.

  Istutusaika 26.5.2020 alkaen

  Kevätesikon aikaan

  Kevätesikon aikaan

  On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaista kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa kevätesikko.

  Istutusaika 28.4.2020 alkaen

  Voiton puutarha

  Voiton puutarha

  Nyt on pelkkää plussaa, jos voi lisätä kotimaista omavaraisuutta omilla toimillaan eli viljelemällä osan tarvitsemastaan ruoasta itse!

  Istutusaika 5.3.2020 alkaen

  Aurinko paistaa risukasaan

  Aurinko paistaa risukasaan

  Kevät koittaa poikkeusoloissakin!

  Istutusaika 13.12.2019 alkaen

  Puutarhavuosi 2019

  Puutarhavuosi 2019

  Vaihtelevat säät olivat leimallisia menneelle vuodelle.

  Istutusaika 3.7.2019 alkaen

  Sadonkorjuuta yrttimaalla

  Sadonkorjuuta yrttimaalla

  Varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä.

  Ihanat kuivakukat

  Ihanat kuivakukat

  Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

  Istutusaika 5.6.2019 alkaen

  Yrttiunelmia

  Yrttiunelmia

  Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

  Istutusaika 9.5.2019 alkaen

  Heikun keikun -kevät

  Heikun keikun -kevät

  Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

  Istutusaika 12.4.2019 alkaen

  Kasvukauden kynnyksellä

  Kasvukauden kynnyksellä

  Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

  Istutusaika 15.3.2019 alkaen

  Taas on aika auringon

  Taas on aika auringon

  Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

  Herkkusuun valinnat

  Herkkusuun valinnat

  Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.

  Istutusaika 23.12.2018 alkaen

  Puutarhavuosi 2018

  Puutarhavuosi 2018

  Mennyt vuosi rikkoi ennätyksiä: touko-elokuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin. Yhtä lämmin kesä toistuu noin 20–30 vuoden välein!

  Istutusaika 15.6.2018 alkaen

  Mittumaaria kohti

  Mittumaaria kohti

  Kesäkuun istutusaika alkaa perjantaina ja kestää juhannuksen yli.

  Istutusaika 18.5.2018 alkaen

  Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

  Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

  Tulevalla istutusajalla suotuisia kylvöaikoja on myöhään illalla ja varhain aamulla, jopa öisin!

  Istutusaika 21.4.2018 alkaen

  Kevättä pukkaa

  Kevättä pukkaa

  Nyt ovat hanget ja jää muisto vain. Niiden kohtaloksi koituivat pääsiäisen jälkeinen lämpöaalto ja huhtikuun alkupuolen sateet.

  Istutusaika 25.3.2018 alkaen

  Valon aika koittaa

  Valon aika koittaa

  Tähtitieteellisen kevään aloitus, kevätpäiväntasaus, on meille myös puutarhakauden avaus.