Olemme kasvimaalla | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Taas on aika auringon

Basilika ’Lemon’

Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä. Kevätpäiväntasauksen eli 20.3. jälkeen päivät ovatkin sitten jo pidempiä kuin yöt ja valon määrä lisääntyy kiihtyvällä vauhdilla saavuttaakseen huipun juhannuksena. Kalenterikevään lisäksi pian alkaa siis myös tähtitieteellinen kevät!

Puutarhurin kannalta valon määrän lisääntyminen on tervetullutta, sillä se helpottaa taimien esikasvattamista: enää ei välttämättä tarvita keinovaloa pikkutaimien kasvattamiseksi. Sen vuoksi meillä aloitetaan esikasvatus yleensä vasta maaliskuun toisella puoliskolla.

Tänä vuonna tosin kylvimme chilipaprikaa jo tammikuussa. Chili tarvitsee lähes koko vuoden kasvuaikaa tuottaakseen satoa samana vuonna, mutta toisaalta se onkin monivuotinen kasvi. Meidän vanhat chilimme elivät 4–5 vuotiaiksi kunnes olivat ränstyneet niin, että katsoimme parhaaksi päästää ne haudan lepoon. Sato pieneni ajan myötä ja kasvit eivät enää olleet kovin elinvoimaisia.

Chilejä Bolognan kasvitieteellisessä puutarhassa

Chilejä Bolognan kasvitieteellisessä puutarhassa

Tällä kertaa kylvimme kahta eri lajiketta: Capsicum annuum De Cayenne ja Capsicum chinense Diavolicchio Calabrese. Molemmat ovat meille entuudestaan tuntemattomia. Jälkimmäisen siemenet ostimme viime syksynä Italiasta: vieraillessamme Bolognassa satuimme yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan, jossa oli laaja chililajikkeiden näyttely.

Chililajikkeita on monenlaisia

Chililajikkeita on monenlaisia

Chilit voivat olla kasvutavaltaan todella erilaisia, joten oli kiva päästä konkreettisesti näkemään, millaisia niistä tulee käytännössä. Valitsimme pienen pensasmaisen chilin siemeniä, koska meillä kasvatetaan chiliä asuinhuoneissa ja kuistilla, joten tila on kortilla. Nyt pikkutaimet ovat valmiit koulittaviksi omiin ruukkuihinsa.

Bolognan kasvitieteellisessä puutarhassa oli 2019 chilipaprikoiden ja basilikalajikkeiden näyttely

Bolognassa oli chilien lisäksi näytillä myös erilaisia basilikalajikkeita, niitäkin on valtavan suuri kirjo! Basilika onkin toinen kasvi, jota esikasvatamme joka vuosi. Nyt on sopiva aika senkin kylvöille.

Tiedämme, että monet aloittavat esikasvatuksen jo tammikuussa, ja joidenkin kasvien kohdalla se onkin välttämätöntä, jotta ne ehtivät kukkia ja/tai tuottaa satoa meidän lyhyen kasvukauden aikana. Meillä on kuitenkin ollut tapana minimoida esikasvattaminen, sillä talvella on mukavampi keskittyä talvisiin harrastuksiin.

Basilika

Basilika

Lisäksi aloittaminen jo vuoden alkupuolella tekee kesän odotuksesta niin toivottoman pitkän! Ei ihme, että monilla viljelyinto lopahtaa jo elokuussa, jos on aloittanut hommat niinkin aikaisin kuin tammikuussa. Palsta-alueella näkee joskus kasvimaita, jotka on käytännössä hylätty kesken parhaan satokauden… Kun malttaa keväällä hieman kauemmin, saattaa jaksaa loka-marraskuulle asti!

Sitä paitsi riittää hommaa ilman esikasvattamistakin: viljelysuunnitelmissa ja siementen hankkimisessa on tekemistä. Aiemmin tässä blogissa on ollut juttua siitä, mitä kannattaa viljellä itse, mitkä ovat suosikkimme vihannesten ja yrttien joukossa sekä mitä monivuotisia kasveja kannattaa istuttaa kasvimaalle. Joka vuosi näitä listauksia tulee arvioitua kriittisesti: jätetäänkö jotain pois viljelysuunnitelmista ja mitä otetaan tilalle.

Näinä päivinä on parahiksi alkamassa maaliskuun istutusaika eli alenevan kuun kausi, joka sopii mainiosti kylvöille ja esimerkiksi kasvien uudelleen istuttamiselle. Kausi päättyy 28.3.

Istutusaika alkaa

Kukkakasveille suotuisalla ajanjaksolla 15.3. kello 20 – 16.3. kello 15. Seuraava kukkapäivä on 24.3. Jos ei ehdi hedelmäpäivinä kylvää, koulia tai istuttaa chilejä, niin kukkapäivät ovat toiseksi paras vaihtoehto.

Lehtikasveille otolliset ajat ovat 17.3. sekä 25.–27.3. kello 13 asti. Lehtiyrttinä basilikan kylväminen kannattaa ajoittaa näille päiville, samoin kuin taimien kouliminen ja uudelleen istuttaminen, jos on hoitanut kylvöhommat jo aiemmin.

Hedelmäpäiviä on 18.3. ja 20.3. kello 11–17 sekä 27.3. kello 14 – 28.3. kello 14 asti. Nämä ajat sopivat esimerkiksi chilin kylvämiselle ja koulimiselle sekä vanhojen chilikasvien siirtämiselle uusiin multiin.

Juurikasveille sopii seuraava ajanjakso: 20.3. kello 18 – 23.3. kello 20 asti.

Herkkusuun valinnat

Siementilaukset ovat saapuneet

Puutarhamessut lähestyvät, joten on korkea aika miettiä siemenostoksia; messuilta saattaa kerralla saada kaiken haluamansa.

Muutamia vuosia sitten kirjoitimme siitä, mitä kasveja kannattaa viljellä itse. Tila on yleensä kortilla, joten täytyy priorisoida ja miettiä, mitä kannattaa viljellä ja mitä ei. Priorisoinnissa voi käyttää kaikenlaisia kriteerejä; herkkusuina ajattelimme tänä keväänä tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mitkä ovat meille tärkeimpiä viljelykasveja maun vuoksi.

Sesonkiherkut

Yksi hienoimpia asioita puutarhaviljelyssä on se, että voi syödä kulloisenkin sesongin mukaan, aina sitä mikä on herkullisimmillaan. Sillä tavoin vuodenkierto tulee osaksi jokapäiväistä elämää aivan konkreettisesti. Hetkessä elämistä parhaimmillaan!

Keväällä tarkkaillaan, milloin monivuotiset vihannekset ja yrtit ja myös luonnonvaraiset hyötykasvit kuten vuohenputki ovat kehittäneet sen verran pitkät versot, että niitä voi ryhtyä korjaamaan. Talven jälkeen on ihanaa maistella tuoreen kirpeitä aromeja vaikkapa kaivamalla maasta piparjuuren pätkä lohen kyytipojaksi taikka hyötämällä raparperia ensimmäiseen piirakkaan! Kevätsesongin kruunaavat ensimmäiset raikkaat nauriit ja retiisit sekä ihana karhunlaukka.

Karhunlaukan nuppuja

Karhunlaukan nuppuja

Alkukesällä runsasta satoa saa jo nopeimmin kehittyvistä yksivuotisista yrteistä kuten kirvelistä sekä tietysti monivuotisista yrteistä kuten ruohosipulista ja rakuunasta. Niitä kun silppuaa keittoon tai vaikkapa omatekoiseen tuorejuustoon niin kesän tietää tulleen!

Vanhanajan kirvelikeitto

Vanhanajan kirvelikeitto

Keskikesällä ovat vuorossa herkulliset primöörit eli varhaiskasvikset kuten uudet perunat sekä tuoreet härkäpavut ja herneet. Sen jälkeen satokausi pääseekin täyteen vauhtiin niin että puutarhurin ei tarvitse enää kaupassa käydä syödäkseen hyvin! Lopulta kauden taittuessa syksyksi herkutellaan vuonankaalilla ja kaivetaan taas piparjuuri maasta: sen tulisuus lämmittää mukavasti viilenevinä päivinä.

Hienot lajikkeet

Itse viljelemällä herkkusuu pääsee nauttimaan myös hienoista, usein harvinaisistakin lajikkeista, joita ei juuri kaupan hyllyillä näe. Vanhojen perinnelajikkeiden sekä uusien erikoislajikkeiden joukosta voi kokeilemalla löytää kestosuosikkeja viljelyyn.

Porkkanasatoa

Porkkanasatoa

Kauniit punaiset ja keltaiset porkkanat tuovat tervetullutta vaihtelua kun oranssi alkaa kyllästyttää. Niistä löytyy vaihtelua värin lisäksi myös maun puolesta ja kuten tiedetään, kasvisten eri väriaineet ovat myös terveellisiä.

Myös perunoiden siemenpankista nostetaan jalostukseen ja viljelyyn jatkuvasti vanhoja värikkäitä ja herkullisia perinnelajikkeita, joita kannattaa kokeilla.

Perunalajike ’Roseval’

Perunalajike Roseval

Kesäkurpitsan monimuotoisuus on hätkähdyttävää ja lajikkeiden maku samoin kuin käyttöarvokin vaihtelee paljon, joten ennakkoluulottomuus on valttia, jos haluaa löytää uusia suosikkeja!

Yksi ehdottomista suosikeistamme ovat tarhapavut vihreinä palkoina. Niissäkin löytyy monimuotoisuutta niin värin, maun kuin sadon kypsymisen aikataulunkin mukaan.

Säilötyt herkut

Monet vihannekset jalostuvat säilömällä entistäkin herkullisemmiksi. Tätä blogia seuranneet tietävät, että yksi meidän suursuosikeistamme on krassikaprikset eli pensas- tai köynnöskrassin tuoreet siemenet etikkaliemeen säilöttyinä. Niillä saa ruokiin kivaa piristystä siinä missä aidoistakin kapriksista tai esimerkiksi oliiveista. Krasseja pitää siis joka vuosi istuttaa reunuskasviksi vaikkapa kurpitsamaalle.

Pensaskrassin siemensatoa

Pensaskrassin siemensatoa

Vaikka punajuurisäilykkeitä on kaupassa tarjolla yllin kyllin, vain itse tekemällä saa todella ainutlaatuista säilykepunajuurta. Meidän suosikkireseptimme on balsamicopunajuuret.

Chilin ystävän kannattaa ehdottomasti itse viljellä ainekset harissaan tai chilisäilykkeisiin. Vaikka ei pitäisikään voimakkaasti tulisesta ruuasta, kannattaa chiliä kuitenkin käyttää ruuanlaitossa, sillä pieninä annoksina se tuo sopivaa syvyyttä esimerkiksi tomaattiruokien makuun, tekemättä niistä kuitenkaan tulisia.

Chilejä säilömässä

Chilejä säilömässä

Yrttien ihanuutta

Olemme joskus miettineet mitä viljelisimme, jos meillä olisi käytössä vain pieni ala, esimerkiksi rivitalon piha. Vastaus on löytynyt helposti: silloin keskittyisimme yrtteihin.

Ilman yrttejä on vaikea kuvitella kasviskeittiötä, niin olennainen osa ne ovat kasvispainotteista ruuanlaittoa. Yrtit ovat herkullisia ja makumaailmassa löytyy mitä ihmeellisimpiä vivahteita! Käyttötapoja on paljon ruokayrteistä teeyrtteihin, unohtamatta koristeellisuutta sekä puutarhassa että kotona.

Tulevana kesänä pääsemmekin ”leikkimään rivitalopuutarhureita”, tai ehkä luostarin puutarhureita, kun vuorossa on remontista kuoriutuneen alaterassin istutusten viimeistely. Se on tarkoitus omistaa pelkästään yrteille!

Luostarin yrttitarha

Luostarin yrttitarha

Muut istutusajat

Istutusaika 30.12.2020 alkaen

Puutarhavuosi 2020

Puutarhavuosi 2020

Pian taakse jäävä vuosi tullaan muistamaan ennen kaikkea koronapandemian puhkeamisesta. Puutarhavuosi ei ollut yhtä poikkeava: ilmaston lämpenemisen merkeissä mentiin nytkin.