Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kasvukauden kynnyksellä

Pähkinän norkko

Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

Lauhan helmikuun jälkeen koitti lauha maaliskuu; tänä vuonna kevät tuli kalenterin mukaan. Terminen kevät alkoi maaliskuun 14.–15. päivän tienoilla koko Etelä-Suomessa eli silloin keskilämpötila nousi nollan yläpuolelle enemmän tai vähemmän pysyvästi. Huhtikuun puolella tuli pientä takapakkia kun säät viilenivät, mutta sehän kuuluu asiaan: kevät tulee keikkuen niin kuin sananlaskussa.

Talvivahinkoja

Meidän puutarhakalenterissa kevään ensimerkki on perinteisesti ollut jouluruusu, jonka kukinta alkaa ensimmäisten joukossa. Tänä keväänä ihmetystä on aiheuttanut se, että monet jouluruusut näyttävät kadonneen metsäpuutarhastamme, jossa ne ovat levinneet kylväytymällä monien vuosien ajan. Jokin menneessä talvessa on ilmeisesti ollut jouluruusun kannalta pielessä… Onneksi uudeksi varhaiskevään merkiksi nostamamme pähkinäpensas ei ole ollut talvesta moksiskaan, vaan kukkii ennen näkemättömän runsaasti!

Pähkinäpensas kukkii

Pähkinäpensas kukkii

Kotipuutarhassa riittää nyt tekemistä, sillä vaikka talvi oli lyhyt, lumikuorma oli poikkeuksellisen suuri. Tammikuussa saatiin ainakin tänne etelään ennätyksellisen paljon lunta ja kertyneet kinokset vahingoittivat puita ja pensaita. Kun lumet sitten säiden lämmettyä vielä rojahtivat alas katoilta, tuho oli paikoin täydellistä. Meidänkin puutarhassa monet pensaat saavat siis nuorennuskuurin tänä keväänä!

 • Mustaselja talven jäljiltä

  Mustaselja talven jäljiltä

  Lumivahinkoja hortensiapensaassa

  Lumivahinkoja hortensiapensaassa

Avomaakylvöjä odotellessa

Aurinkoiset päivät ovat saaneet puutarhurin jo miettimään, milloin mahdetaan päästä töihin kasvimaalle. Ainakin aurinkoisilla paikoilla vuohenputket jo työntävät esille ensimmäisiä versojaan, joten kovin kauan siihen ei enää mene.

Ensimmäiset vuohenputken lehdet

Ensimmäiset vuohenputken lehdet

Meidän hieman varjoisalla palstalla roudan syvyys on tällä hetkellä noin 15–20 senttimetriä, joten vielä saadaan odottaa jonkin aikaa, kunnes maa on lämmennyt noin 5–8 asteeseen. Veikkaamme, että jo alkaneella istutuskaudella päästään avomaakylvöihin. Kun keskikevät koittaa ja sinivuokot kukkivat, voi jo kylvää muun muassa porkkanaa, palsternakkaa, persiljaa, pinaattia, retiisiä, härkäpapua, lehtisalaattia, naurista ja tilliä. Myös maa-artisokan mukulat ja sipulit voi istuttaa viileään maahan.

Tänä vuonna hankimme kevätmessuilta muun muassa erilaisten perinneporkkanoiden siemeniä: Black Spanish, joka on nimensä mukaisesti mustajuurinen, mutta sisältä vaalea porkkana, jonka pitäisi olla erityisen ravinnerikas lajike. Chantenay Red Cored sekä Lobbericher Yellow, joista jälkimmäinen on ulkoa kullankeltainen, mutta sisältä vihertävä. Kaikki ovat Maatiainen r.y.:n pakkaamia.

Kevään siemenostoksia

Kevään siemenostoksia

Esikasvatettavaa

Maan lämpenemistä odotellessa kylvämme esikasvatusta varten kurpitsoja ja kurkkuja sekä lehtikaalia. Ne hyötyvät lyhyestä esikasvatuksesta ennen istuttamista avomaalle toivottavasti toukokuun istutusajalla (9.–22.5.) Hankimme myös sekä punaisen että vihreän veripeipin eli perillan siemeniä. Kokeilimme yhtenä kesänä perillan kasvatusta ja se oli hieman haasteellista, koska siemenet ovat niin pieniä ja hitaasti itäviä. Nyt ajattelimme kokeilla sekä esikasvatusta että suorakylvöä terassin uudelle istutusalueelle; kotipihalla kylvökset tulee kenties pidettyä huolellisemmin kosteina kun niitä on helppo pitää silmällä…

Huhtikuun istutusaika

 • alkoi kukkapäivällä perjantaina 12.4. Sen jälkeen kukkakasveille suotuisia päiviä on istutusajalla vain yksi eli 21.4.
 • lehtikasveille erityisen otollinen kausi on 13.–14.4. Lisää lehtipäiviä seuraa 21.4. kello 15 alkaen 23.4. kello 23 asti. Lehtiyrtit, salaatit ja lehtikaali ovat kylvövuorossa silloin.
 • hedelmäpäiviä on 15.–16.4. sekä 24.4. Silloin kylvetään kurpitsat ja kurkut potteihin ja toivottavasti myös härkäpapu ulos avomaalle.
 • juurikasveille suosiollisia päiviä ovat 17. ja 18.4. Varhain avomaalle kylvettävistä vihanneksista monet ovat juurikasveja, kuten juurekset, sipuli ja maa-artisokka, joten nuo päivät tulevat olemaan kiireisiä!

Vastakaikua

Muut istutusajat

Istutusaika 30.12.2020 alkaen

Puutarhavuosi 2020

Puutarhavuosi 2020

Pian taakse jäävä vuosi tullaan muistamaan ennen kaikkea koronapandemian puhkeamisesta. Puutarhavuosi ei ollut yhtä poikkeava: ilmaston lämpenemisen merkeissä mentiin nytkin.

Istutusaika 22.6.2020 alkaen

Keskikesän puuhia puutarhassa

Keskikesän puuhia puutarhassa

Monivuotiset yrtit ovat jo ehtineet siihen vaiheeseen, että satoa voi ryhtyä korjaamaan kuivattavaksikin, ei pelkästään tuorekäyttöön.

Istutusaika 26.5.2020 alkaen

Kevätesikon aikaan

Kevätesikon aikaan

On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaista kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa kevätesikko.

Istutusaika 28.4.2020 alkaen

Voiton puutarha

Voiton puutarha

Nyt on pelkkää plussaa, jos voi lisätä kotimaista omavaraisuutta omilla toimillaan eli viljelemällä osan tarvitsemastaan ruoasta itse!

Istutusaika 5.3.2020 alkaen

Aurinko paistaa risukasaan

Aurinko paistaa risukasaan

Kevät koittaa poikkeusoloissakin!

Istutusaika 13.12.2019 alkaen

Puutarhavuosi 2019

Puutarhavuosi 2019

Vaihtelevat säät olivat leimallisia menneelle vuodelle.

Istutusaika 3.7.2019 alkaen

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä.

Ihanat kuivakukat

Ihanat kuivakukat

Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

Istutusaika 5.6.2019 alkaen

Yrttiunelmia

Yrttiunelmia

Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

Istutusaika 9.5.2019 alkaen

Heikun keikun -kevät

Heikun keikun -kevät

Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

Istutusaika 15.3.2019 alkaen

Taas on aika auringon

Taas on aika auringon

Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

Herkkusuun valinnat

Herkkusuun valinnat

Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.