Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Yrttiunelmia

Välimeren yrttejä valmiina istutettavaksi

Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

Viime vuosina olemme kertoneet pihan kunnostustöistä perusteellisen remontin jälkeen: varaston rakentamisen, julkisivuremontin, autotallin muutostöiden sekä salaojituksen ja sadevesijärjestelmän asentamisen valmistuttua olemme pikku hiljaa rakentaneet piha-aluetta. Talon ja uuden varastorakennuksen väliin jäävä entinen autotallin sisäänajoalue on muuttunut terassiksi, joka on osittain liuskekivin viimeistelty, osittain tarkoitus on peittää se kivituhkalla.

Välimerellistä penkkiä kaivetaan

Välimerellistä penkkiä kaivetaan

Osa terassista on varattu kesäkeittiölle, pöytäryhmälle ja puutarhahuoneen edustalle tulevalle pergolan kattamalle oleskelualueelle. Maanalaisen vesisäiliön lähistölle on tarkoitus tehdä vesipiste. Loppu on vapaata tilaa, minkä lisäksi terassille on kaivettu kaksi istutusaluetta. Ne on tarkoitus omistaa yksinomaan yrteille.

Välimerellinen penkki

Terassia rajaavan tukimuurin reunoille tulee pitkänomainen istustusalue Välimeren yrteille. Paikka on koko puutarhan aurinkoisin ja soraisen/hiekkaisen maaperänkin pitäisi sopia puuvartisille yrteille mainiosti.

Kuten kuvasta (oikealla) näkyy, maaperä on kivistä täyttömaata, joka on vuosien aikana tiivistynyt aikamoisesti. Istutusalueen kaivaminen oli rankkaa puuhaa eikä se onnistunut ilman hakkua! Loppujen lopuksi saimme kuitenkin kaivettua noin 40–50 cm syvän ”vallihaudan”, joka täytettiin kompostilla, annettiin painua talven yli ja lisättiin multaa päälle sopivan pintakorkeuden aikaansaamiseksi. Maa kalkittiin perusteellisesti, sillä Välimeren yrtit ovat tottuneet emäksiseen tai vähintäänkin neutraaliin maaperään.

 • Penkin perustamista

  Penkin perustamista

  Välimerellinen penkki on kalkittu

  Välimerellinen penkki on kalkittu

Tähän penkkiin tulee muun muassa sellaisia puolipensaita tai varpuja kuten laventelia, salviaa, talvikynteliä, timjamia, oreganoa sekä teurikkaa. Olemme ostaneet taimia valmiina, sillä haluamme pian saada aikaan mahdollisimman kypsän vaikutelman. Monet yrteistä olemme istuttaneet useamman taimen ryhmiksi, jotta niistä tulisi riittävän isoja kokonaisuuksia meidänkin ilmastossamme. Jos tilaa jää, niin myös viiniruuta sekä jokin harmaalehtinen artemisia-laji olisi kiva vielä löytää kokoelmaan. Istutusten rungon muodostavat pallon muotoon leikatut puksipuut sekä pari pystykasvuista marjakuusta, jotka ovat vielä hankkimatta. Ajatuksena on levittää ainakin tähän penkkiin katteeksi rantakiviä tai muuta hieman karkeampaa kiviainesta eli siitä tulee ns. ”sorapuutarha”, gravel garden.

 • Välimerellinen penkki alkaa saada muotoaan

  Välimerellinen penkki alkaa saada muotoaan

  Välimerellisen penkin yrttejä asetellaan paikoilleen

  Välimerellisen penkin yrttejä asetellaan paikoilleen

Vihreä yrttipenkki

Toinen istutusalue on pyöreä ja meidän sanastossamme se on ”vihreä yrttipenkki” eli siihen tulee ruohovartisia monivuotisia yrttejä kuten ruoho- ja kiinansipulia, sitruunamelissaa ja rakuunaa sekä yksivuotisia tai yksivuotisina viljeltäviä yrttejä kuten tilliä, persiljaa, korianteria ja kesäkynteliä. Tämä istutusalue saa hieman vähemmän suoraa auringonpaistetta kuin Välimeren yrttipenkki.

Vihreää yrttipenkkiä perustetaan

Vihreää yrttipenkkiä perustetaan

Tänä vuonna kylvimme taas esikasvatusta varten myös perillaa eli japanilaisten nimellä ”shiso” tuntemaa rehevää, aromaattista yrttiä, joka saattaisi sopia muiden ruohovartisten yrttien joukkoon.

Penkin laidalle tulee ruosteiseksi patinoitu teräsallas eli ns. Cortenstahl-allas, jollaisen olemme nähneet jossakin puutarhanäyttelyssä. Allaolevassa kuvassa vanha sinkkiallas saa ainakin näin suunnitteluvaiheessa esittää design-allasta…

Vihreä yrttipenkki suunnitteilla

Vihreä yrttipenkki suunnitteilla

Kuuluisia esikuvia

Näitä yrttipenkkejä suunnitellessamme olemme pitäneet esikuvina kahta kuuluisaa puutarhuria: Välimeren penkki on kunnianosoitus ranskalaiselle Nicole de Vésianille, jonka elämästä ja puutarhoista kertovan kirjan Täti Punainen sai Setä Siniseltä joululahjaksi. Häivähdys de Vésianin suunnittelemista puutarhoista Ranskan Provencessa on tarkoitus luoda näille raukoille rajoille, sillä ainahan puutarhurin pitää yrittää jotain, mikä on juuri ja juuri mahdollista! Mutta ehkä tämä kokeilu ei ole ihan hölmö, sillä ilmaston lämpeneminen edellyttää sitä vastaan taistelun lisäksi myös varautumista lämpimämpään ilmastoon…

Pyöreä yrttipenkki puolestaan on saanut innoituksensa ruotsalaisen puutarhurin Ulla Molinin hienoista puutarhoista, joissa yhtenä leimallisena elementtinä ovat kirjojen perusteella pyöreät istutusalueet erityisesti oleskelualueiden yhteydessä. Niihinkin olemme tosiaan tutustuneet vain kirjojen kautta, mutta olisi kyllä hienoa, jos joku päivä pääsisimme sekä Ranskaan että Ruotsiin tutustumaan de Vésianin ja Molinin puutarhoihin paikan päällä!

Kolmantena esikuvana pitää myös mainita englantilainen Beth Chatto, joka perusti sorapuutarhan entiselle parkkipaikalle, niin kuin tavallaan mekin. Hänen puutarhassaan olemme käyneet ja voimme lämpimästi suositella ihan jokaiselle, sillä sorapuutarhan lisäksi siellä on myös perinteisempi kivikkopuutarha sekä vesipuutarha ja metsäpuutarha! Päiväretki junalla Lontoosta onnistuu kunhan on aikaisin aamulla liikenteessä…

Terassin istutusalueen ovat tekeillä

Terassin istutusalueen ovat tekeillä

Istutustöitä kesäkuussa

Yrttitarhan istutustöitä on tarkoitus jatkaa kesäkuun istutusajalla, joka alkaa keskiviikkona 5. päivänä kesäkuuta. Se jakautuu seuraavasti:

 • Aluksi on kukkakasveille suosiollinen kylvö- ja istutusaika 5.6. kello 17 alkaen 6.6. kello 18 asti. Lisää kukkapäiviä tulee 14.6. ja 16.6. kello 19 asti. Kukkien vuoksi viljeltävät yrtit kuten laventeli sekä myös teurikka ja viiniruuta istutetaan silloin.
 • Seuraavaksi on vuorossa lyhyt lehtikasveille otollinen aika eli 6.6. kello 19 alkaen 7.6. kello 13 asti. Lehtipäivä on myös 15.6 sekä 16.6. kello 20 alkaen 17.6. kello 16 asti. Useimmat uuden yrttitarhamme kasveista ovat lehtikasveja, sillä niitä kasvatetaan aromaattisten lehtien vuoksi, joten noista päivistä tulee kiireisiä!
 • Hedelmäkasveille suosiollinen ajankohta koittaa 8.6. kello 14 ja jatkuu aina 10.6. kello 16 asti. Toinen vastaava kausi on istutusajan lopulla, 17.6. kello 17 – 18.6. kello 18. Joitakin yrttejä kasvatamme myös hedelmien eli siementen vuoksi, esimerkiksi korianteria.
 • Juuripäiviä on tulevalla istutusajalla 10.6. kello 17 alkaen 13.6. kello 23 asti. Uuteen yrttitarhaamme ei tule yhtään yrttiä, josta käyttäisimme juurta, mutta muualla puutarhassa meillä on tapana viljellä väinönputkeä, josta voi käyttää myös juurta. Väinönputkea kannattaa kylvää joka vuosi, jotta joka vuosi olisi kasvia myös saatavilla, se on näes kaksi- tai kolmivuotisena hieman oikukas viljeltävä…

Muut istutusajat

Istutusaika 30.12.2020 alkaen

Puutarhavuosi 2020

Puutarhavuosi 2020

Pian taakse jäävä vuosi tullaan muistamaan ennen kaikkea koronapandemian puhkeamisesta. Puutarhavuosi ei ollut yhtä poikkeava: ilmaston lämpenemisen merkeissä mentiin nytkin.

Istutusaika 22.6.2020 alkaen

Keskikesän puuhia puutarhassa

Keskikesän puuhia puutarhassa

Monivuotiset yrtit ovat jo ehtineet siihen vaiheeseen, että satoa voi ryhtyä korjaamaan kuivattavaksikin, ei pelkästään tuorekäyttöön.

Istutusaika 26.5.2020 alkaen

Kevätesikon aikaan

Kevätesikon aikaan

On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaista kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa kevätesikko.

Istutusaika 28.4.2020 alkaen

Voiton puutarha

Voiton puutarha

Nyt on pelkkää plussaa, jos voi lisätä kotimaista omavaraisuutta omilla toimillaan eli viljelemällä osan tarvitsemastaan ruoasta itse!

Istutusaika 5.3.2020 alkaen

Aurinko paistaa risukasaan

Aurinko paistaa risukasaan

Kevät koittaa poikkeusoloissakin!

Istutusaika 13.12.2019 alkaen

Puutarhavuosi 2019

Puutarhavuosi 2019

Vaihtelevat säät olivat leimallisia menneelle vuodelle.

Istutusaika 3.7.2019 alkaen

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä.

Ihanat kuivakukat

Ihanat kuivakukat

Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

Istutusaika 9.5.2019 alkaen

Heikun keikun -kevät

Heikun keikun -kevät

Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

Istutusaika 12.4.2019 alkaen

Kasvukauden kynnyksellä

Kasvukauden kynnyksellä

Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

Istutusaika 15.3.2019 alkaen

Taas on aika auringon

Taas on aika auringon

Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

Herkkusuun valinnat

Herkkusuun valinnat

Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.