Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Sadonkorjuuta yrttimaalla

Papulanruusu kukassa

Takana on keskimääräistä lämpimämpi kevät ja myös kesäkuu, ja se näkyy puutarhassa: kuten viimekin vuonna, kesä on edistynyt muutaman viikon tavanomaista nopeammin. Juhannusruusut kukkivat jo kesäkuun alkupuolella ja juhannukseksi puhkesivat kukkaan vanhat ruusut ja monet muutkin kasvit, joiden kukinta normaalisti ajoittuu heinäkuulle: jasmikkeet, köynnöskuusamat, kurjenpolvet, ajuruohot, pensashanhikit, angervot ynnä muut.

Ainakin täällä meidän seudulla kesäkuu oli myös vähäsateinen, joten juhannuskokot jäivät polttamatta. Puutarhassa on ollut kovin kuivaa. Onneksi kuitenkin heinäkuu toi tullessaan paljon kaivattua sadetta ukkoskuurojen myötä.

Hanhikin, kurjenpolven ja ajuruohon yhteiseloa muurilla

Hanhikin, kurjenpolven ja ajuruohon yhteiseloa muurilla

Puutarhassa sattuu ja tapahtuu

Viime kuussa kerroimme uusista yrttipenkeistämme. Ne ovat menestyneet mainiosti: kaikki kasvit ovat juurtuneet aloilleen mainiosti ja osa on tuuhentunut komeammaksi kuin osasimme odottaakaan. Esimerkiksi jo viime syksynä istutettu isolehtinen salvia on innostunut jopa kukkimaan! Toivottavasti kukoistus ei ole merkki siitä, että penkki on liian ravinteikas, sillä se saattaa haitata arkojen yrttien talvehtimista…

Ryytisalvia kukkii

Ryytisalvia kukkii

Hieman harmia on ollut linnuista, jotka ovat tykästyneet uusien istutusalueiden kuivaan multaan: varsinkin mustarastaat palaavat päivästä toiseen ”kylpemään” penkkiin ja samalla penkomaan varsinkin penkin reunoilla kasvavia pikkutaimia sijoiltaan. Olemme yrittäneet viritellä kaikenlaisia suojauksia, mutta mikään ei tunnu täysin estävän ilakointia. Onneksi yrttien taimet alkavat kaikesta huolimatta jo olla niin isoja, että ne tuntuvat jo pärjäävän kovassakin kohtelussa. Ja onneksi yksivuotisia yrttejä voi kylvää lisää vielä tähänkin vuodenaikaan; esimerkiksi kirveli ja korianteri ehtivät hyvin tuottaa satoa vielä näin heinäkuussa kylvettynä!

Vihreä yrttipenkki

Vihreä yrttipenkki

Mustarastaiden lisäksi meidän puutarhassa ovat jälkikasvua saaneet räkättirastaat, sini- ja talitiaiset sekä sepelkyyhkyt. Välillä tuntuu, että tämä ei olekaan meidän puutarhamme, vaan siivekkäiden ystäviemme koti – tämän tästä on puutarhan polulla vastassa äkäinen lintuemo, jonka mielestä me olemme tunkeilijoita!

Sadonkorjuukausi alkaa

Taas on istutusaika alkamassa, ja tähän aikaan vuodesta se ei olekaan pelkästään istutusaika, vaan myös sadonkorjuuaika. Nimittäin monet varsinkin monivuotiset yrtit ovat pian korjuukypsiä: erityisesti lehtiyrtit olisi hyvä korjata juuri ennen kukintaa, sillä silloin lehdet ovat aromaattisimmillaan.

Istutusajan pitäisi sopia erityisesti kuivatettavan sadon korjaamiseen, sillä biodynaamisessa viljelyssä ajatellaan, että istutusajalla kasvit keskittyvät juurtumiseen, jolloin niiden maanpäälliset osat eivät kehity yhtä voimakkaasti. Silloin ne ovat myös vähemmän meheviä elikkä kosteita, ja kuivuvat siis paremmin.

Edellytyksenä on tietysti, että sää suosii: yrttien aromit ovat parhaimmillaan aurinkoisina päivinä puolen päivän molemmin puolin. Ihanteellista olisi, jos sää olisi kuiva ja aurinkoinen myös pari päivää ennen sadonkorjuuta. Saa nähdä miten käy, sillä lähiviikoiksi ei taida olla luvassa heinäpoutia…

Laventelin kukinta on alkamassa

Laventelin kukinta on alkamassa

Varsinaisen sadonkorjuukauden alkamisesta huolimatta puutarhassa ja kasvimaalla kannattaa myös jatkaa kylvöjä. Meillä on tapana viljellä loppukaudesta muun muassa lempisalaattikasviamme vuonankaalia. Sille sopii kokemuksemme mukaan kylväminen heinäkuussa vallan mainiosti. Keväällä kylvämämme pinaatti teki hienon sadon, joka on jo syöty, mutta ei hätää: pinaattiakin voi viljellä loppukaudesta, kun päivä on lyhenemään päin. Jos loppukesä ei ole kovin helteinen, voi pinaatista saada hyvänkin sadon. Ylipäänsä kannattaa harkita sellaisten vihannesten täydennyskylvöjä, joiden kasvuaika on parisen kuukautta; ne ehtivät yleensä tehdä satoa vielä keskikesällä kylvettyinä.

Heinäkuun istutusaika alkaa 3.7.

joka on kukkapäivä. Lisää kukkien vuoksi kasvatettaville kasveille suotuisia aikoja on 11.7 ja 12.7. kello 13 asti. Kukkapäivät sopivat mainiosti kuivatettavien yrttien keruulle olivatpa ne kukka- tai lehtiyrttejä.

Hedelmäkasveille otollisia ajankohtia ovat 6.–7.7. sekä 15.7. jolloin istutusaika päättyy.

Juuripäiviä ovat 8.–10.7.

Lehtikasveille otolliset ajat koittavat 12.7. kello 14 ja jatkuvat 14.7. kello 23 asti. Lehtipäivinä ei suositella sadonkorjuuta, jos tarkoitus on säilöä sato esimerkiksi kuivaamalla.

Vastakaikua

  Ihanat kuivakukat

  Heinäkuista yrttisatoa

  Kesäloman hauskinta puuhaa puutarhassa on kukkien ja yrttien kuivaaminen talven varalle.

  Tänä vuonna meillä on ollut onnea kesäloman ajoituksessa: kuin tilauksesta säät alkoivat lämmetä ja poutaantua kun jäimme vapaalle! Puutarhassa, palstalla ja uudella terassillamme on ollut ilo oleskella, kun aurinko hellii ja luonto kukoistaa.

  Poutapäivät houkuttelevat yrttien aromit esille, joten ajankohta on mitä parhain yrttien ja kukkien keräämiselle kuivaamista varten. Uudesta yrttitarhasta voi nyt korjata ensimmäisen sadon.

  Marokonminttu on suosikkimme minttujen joukossa. Siitä tehty tee on parasta minttuteetä mitä tiedämme. Kuivaamme mintunlehdet harvasilmäisellä ritilällä, jääkaapin päälle jäävässä rakosessa, missä lämmin ilma kiertää jatkuvasti. Jo parissa päivässä lehdet kuivuvat niin, että ne voi siirtää paperipussiin säilytystä varten ja on seuraavan satsin vuoro.

  Minttu kuivataan ritilän päällä

  Minttu kuivataan ritilän päällä

  Meillä kasvaa yrttipenkeissä sekä talvikynteliä että kesäkynteliä, toinen monivuotinen ja toinen yksivuotinen ryyti. Kumpiakin olemme kuivanneet talven varalle, sillä kynteli sopii erityisesti papuruokien mausteeksi; muun muassa saksan kielellä sitä kutsutaankin ”papuyrtiksi” (Bohnenkraut). Kyntelit on helpointa sitoa pieniksi kimpuiksi ja ripustaa kuivumaan ilmavaan paikkaan.

  Kuivakukista ihanimmat ovat meidän mielestä tummakukkainen mäkimeirami, laventeli ja unikon siemenkodat. Niitä kuivaamme joka kesä.

  Mäkimeirami, laventeli ja unikko

  Mäkimeirami, laventeli ja unikko

  Mäkimeirami on kauneimmillaan, kun kaikki pienet nuput eivät vielä ole auenneet, silloin verholehtien tumma puna hehkuu kauneimmillaan. Kun kukka kuivuu, juuri verholehtien väri jää jäljelle. Myös laventeli on parasta kerätä kun kukinta on jo alkanut, mutta ei vielä täydellä teholla.

  Unikon siemenkodat ovat erityisen koristeellisia ja ne tuovat hienon säväyksen mihin tahansa kuivakukka-asetelmaan. Siemenkodat kannattaa kuivata paperipussi ympärillään, sillä tavoin pienet siemenet saa talteen sen sijaan, että ne putoilisivat ympäriinsä. Samalla saa kerättyä siemeniä tuleviakin vuosia varten!

  Unikon siemenkotien kuivausta

  Unikon siemenkotien kuivausta

  Puutarhan lisäksi myös luonnosta kannattaa käydä keräämässä kukkia kuivattavaksi. Meidän ehdoton suosikkimme luonnonkukkien joukossa on pietaryrtti, jonka ihanan nappikukat sopivat mainiosti samaan kimppuun edellä mainittujen kukkien kanssa. Kukkien voimakkaan keltainen väri kypsyy kuivatessa täyteläisen oljenkeltaiseksi, joka sopii hyvin tummanpunaisen ja laventelinsinisen kanssa. Pietaryrttiä kannattaa etsiskellä aurinkoisilta pientareilta ja joutomailta.

  Pietaryrtin kukkia

  Pietaryrtin kukkia

  Pietaryrtin haju ei ole kovin miellyttävä, joten sen ripustamme kuivumaan varaston puolelle. Kun kasvi on kuivunut, hajut ovat haihtuneet ja kukat voi liittää samaan kimppuun muiden kaunokaisten kanssa!

  Mitkä ovat sinun suosikkejasi kuivattavaksi?

  Vastakaikua

   Muut istutusajat

   Istutusaika 22.6.2020 alkaen

   Keskikesän puuhia puutarhassa

   Keskikesän puuhia puutarhassa

   Monivuotiset yrtit ovat jo ehtineet siihen vaiheeseen, että satoa voi ryhtyä korjaamaan kuivattavaksikin, ei pelkästään tuorekäyttöön.

   Istutusaika 26.5.2020 alkaen

   Kevätesikon aikaan

   Kevätesikon aikaan

   On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaista kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa kevätesikko.

   Istutusaika 28.4.2020 alkaen

   Voiton puutarha

   Voiton puutarha

   Nyt on pelkkää plussaa, jos voi lisätä kotimaista omavaraisuutta omilla toimillaan eli viljelemällä osan tarvitsemastaan ruoasta itse!

   Istutusaika 5.3.2020 alkaen

   Aurinko paistaa risukasaan

   Aurinko paistaa risukasaan

   Kevät koittaa poikkeusoloissakin!

   Istutusaika 13.12.2019 alkaen

   Puutarhavuosi 2019

   Puutarhavuosi 2019

   Vaihtelevat säät olivat leimallisia menneelle vuodelle.

   Istutusaika 5.6.2019 alkaen

   Yrttiunelmia

   Yrttiunelmia

   Alkavalla istutusajalla meillä tehdään perustustöitä terassin yrttitarhassa.

   Istutusaika 9.5.2019 alkaen

   Heikun keikun -kevät

   Heikun keikun -kevät

   Nyt jännitetään, mitä kasvimaalla on mahdollista tehdä alkavalla istutusajalla.

   Istutusaika 12.4.2019 alkaen

   Kasvukauden kynnyksellä

   Kasvukauden kynnyksellä

   Huhtikuun istutusajalla päästään itse asiaan: ulos puutarhaan.

   Istutusaika 15.3.2019 alkaen

   Taas on aika auringon

   Taas on aika auringon

   Vihdoinkin on koittanut se aika vuodesta, jolloin voi herätä yhdessä auringon kanssa sen sijaan, että herätyskello tuntuu pirisevän keskellä yötä.

   Herkkusuun valinnat

   Herkkusuun valinnat

   Tänä keväänä ajattelimme tehdä viljelysuunnitelmat sillä yksinkertaisella perusteella, mikä on kaikkein herkullisinta.

   Istutusaika 23.12.2018 alkaen

   Puutarhavuosi 2018

   Puutarhavuosi 2018

   Mennyt vuosi rikkoi ennätyksiä: touko-elokuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin. Yhtä lämmin kesä toistuu noin 20–30 vuoden välein!

   Istutusaika 12.7.2018 alkaen

   Kesää pikakelauksella

   Kesää pikakelauksella

   Tällaisena poikkeuksellisten säiden leimaamana vuonna fenologinen kalenteri nousee arvoon arvaamattomaan.

   Istutusaika 15.6.2018 alkaen

   Mittumaaria kohti

   Mittumaaria kohti

   Kesäkuun istutusaika alkaa perjantaina ja kestää juhannuksen yli.

   Istutusaika 18.5.2018 alkaen

   Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

   Valkeat yöt kasvimaalla ja puutarhassa

   Tulevalla istutusajalla suotuisia kylvöaikoja on myöhään illalla ja varhain aamulla, jopa öisin!

   Istutusaika 21.4.2018 alkaen

   Kevättä pukkaa

   Kevättä pukkaa

   Nyt ovat hanget ja jää muisto vain. Niiden kohtaloksi koituivat pääsiäisen jälkeinen lämpöaalto ja huhtikuun alkupuolen sateet.

   Istutusaika 25.3.2018 alkaen

   Valon aika koittaa

   Valon aika koittaa

   Tähtitieteellisen kevään aloitus, kevätpäiväntasaus, on meille myös puutarhakauden avaus.