Olemme kasvimaalla | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kevään ruuhkaviikot kasvimaalla: toukokuun lopun istutusaika

Kastelua ja kitkemistä

Seuraava alenevan kuun kausi eli istutusaika alkaa tiistaina 22.5. klo 16 ja päättyy aikaisin aamulla 3.6. Siitä onkin tulossa vilkas ja työntäyteinen pari viikkoa, sillä kylvettävää ja istutettavaa on paljon. Toukokuun puolenvälin jälkeen on tyypillisesti niiden kasvien kylvö ajankohtaista, joiden kylvöohjeissa kehotetaan kylvämään siemenet ”maan lämmettyä”. Ainakin täällä etelässä on maan lämpötila noussut jo yli 15 asteen, mikä sopii useimmille vihanneksille. Kuitenkin hallanarkojen kasvien kanssa pitää olla tarkkana: vaikka maan lämpötila riittäisikin niille itämiseen, pikkutaimia uhkaavat kylmät yöt joita tulee todennäköisesti kesäkuun alkupuolelle asti. Myös esikasvatetut taimet kärsivät jos sää on heti istutuksen jälkeen kovin kylmää, ovathan ne tottuneet lämpimämpiin oloihin.

Ennen vanhaan on Kustaan päivää (6.6.) pidetty käänteenä lämpimämpään. Perunat onkin perinteisesti istutettu juuri Kustaan päivänä, koska perunan lehdet kärsivät hallasta. Mutta ilmastonmuutos on aikaistanut kevääntuloa, joten enää ei välttämättä ole tarpeen odotella siihen asti arimpienkaan kasvien kylvön kanssa. Suomessa vuoden keskilämpötila on kohonnut noin asteen viimeisten sadan vuoden aikana ja kaikkein voimakkainta lämpeneminen on ollut kevätkuukausina: vajaat kaksi astetta. Puiden lehtien keväinen puhkeaminen on vuosina 1846–2005 varhentunut keskimäärin noin 12 vuorokaudella. Suomen ilmastoa tosin leimaavat suuret vuosien väliset vaihtelut – vuodet eivät ole veljiä keskenään, niin kuin vanha sanonta kuuluu. Sen vuoksi olemmekin kiinnostuneet fenologiasta puutarhanhoidon apuna eli puutarhatöiden ajoittamisesta luontohavaintojen perusteella (ks. sarja Luontohavainnot puutarhakalenterina).

Taimia istutuspöydällä

Taimia istutuspöydällä

Meidän on tarkoitus kylvää tulevan istutuskauden aikana kaikki loput keväällä kylvettävät kasvit sekä istuttaa esikasvatetut taimet. Tietysti täytyy tarkkailla säätä ja muuta luontoa: jos kelit muuttuvat kovin hyisiksi eikä luonnonkasvienkaan kehitys kerro kesän tulosta, töitä täytyy lykätä. Pieniltä takapakeilta sen sijaan selviää levittämällä hallaharsot kylvösten ja taimien suojaksi.

Ohjelmassa on siis punajuuren, mangoldin, keräsalaattien ja papujen kylväminen. Suippokaalin, purjon, sellerien, kurpitsan, kurkun, tomaatin, munakoison, fenkolin ja latva-artisokan taimet karaistaan ja istutetaan ulos kasvimaalle, kohopenkkeihin ja istutussäkkeihin. Myös esikasvatetut yrtit istutetaan ulos basilikaa lukuunottamatta ja avomaalle kylvetään kesäkukkia ja viherlannoituskasveja. Esi-idätetyt siemenperunat istutetaan kasvimaalle.

Istutusaika sopii myös kitkemiseen, koska perinnetiedon mukaan kasvit eivät silloin ole yhtä aktiivisessa kasvussa kuin ylenevän kuun kaudella. Silloin ne eivät kärsi samalla tavalla hoitotoimenpiteistä kuin ollessaan vahvassa kasvussa. Nyt onkin aika kitkeä rikkaruohot ensimmäisen kerran aikaisten kylvöjen rivinväleistä. Kunhan vain viljeltävät kasvit ovat ehtineet sen verran suuriksi että rivin erottaa rikkaruohoista! Meillä ovat syksyllä kylvetyt kasvit jo hyvässä kasvussa, vain tilli, retiisi ja persilja eivät ole itäneet. Persilja itää sen verran oikukkaasti että sen osalta emme vielä ole luopuneet toivosta, mutta retiisin ja tillin osalta syyskylvö ei selvästikään onnistunut. Täytyy siis kylvää uudelleen. Sen sijaan viime istutuskaudella kylvetty retikka on itänyt terhakkaasti.

Aikaiset kylvöt itävät

Aikaiset kylvöt itävät

Tuleva istutusaika jakaantuu seuraavasti eri kasviryhmien kesken:

  • Hedelmäpäiviä ovat 27.5. kello 12 lähtien – 29.5. Silloin on papujen, kurpitsan, kurkun, tomaatin ja munakoison vuoro, kunhan vain sää sallii.
  • Kukkakasveille suotuisat ajat ovat 23.5. kello 13–16 ja 25.5. kello 4–19 sekä 2.6. kello 7 alkaen. Kukkien takia kasvatetaan mm. latva-artisokkaa ja kruunutilliä.
  • Lehtipäiviä ovat 25.5.–27.5. kello 11 asti. Se on suotuisa ajanjakso ajatellen mangoldia, salaatteja, lehtitilliä, suippokaalia, lehtiselleriä ja fenkolia.
  • Juurikasveja koskevat työt ajoitetaan seuraaville päiville: 22.5. kello 16 lähtien 23.5. kello 12 asti sekä 30.5.–1.6. Nuo ajat sopivat perunan sekä punajuuren, retiisin ja mukulasellerin istutukseen ja kylvöön.

Tällä istutuskaudella hedelmäkasvien päivät ovat melko varhain, mikä on ongelmallista jos sää on viileää. Jos suosiollinen ajankohta tuntuu aivan liian varhaiselta esimerkiksi kurkkujen ja tomaattien istuttamiselle avomaalle, työt voi tehdä myös kukkapäivinä tai lykätä ne esimerkiksi seuraaviin hedelmäpäiviin istutusajan päättymisen jälkeen (7.6. kello 8–13 tai 11.6. kello 17 jälkeen tai 14.6. kello 18 lähtien 16.6. kello 18 asti). Lehtikasveille suosiollisia aikoja on vähänlaisesti ottaen huomioon kuinka paljon on kylvettävää ja istutettavaa.

Linkkejä

Helluntaiviikon kuulumiset

Päivällinen al fresco

Istutusaika alkoi hyvissä merkeissä, sillä helluntaiviikko oli kesäisen lämmin. Silloin istutimme ja kylvimme juuri- ja lehtikasveja, muun muassa esi-idätetyt perunat. Ehdimme myös Annalan taimitorille sekä nauttimaan lämpimänä perjantai-iltana päivällisen al fresco.

Siemenperunaa vaossa

Siemenperunaa vaossa

Tämän kasvukauden perunalajikkeiksi valitsimme Siiklin ja Anuschkan. Ostimme molempia lajikkeita kolme kiloa. Ajattelimme tänä vuonna viljellä perunaa lähinnä tuorekäyttöön, ei varastoitavaksi. Anuschkan pitäisi olla erityisen aikainen ja Siikli puolestaan on kaikkien suosikki! Siihen tosin tarttuu takuuvarmasti perunarutto, mutta jos hyvin käy, sitä ennen mukulat on jo ehditty nauttia uusina perunoina. Anuschkaa emme ole aiemmin kokeilleet.

Siemenperunaa

Siemenperunaa

Perunan istuttamisessa on kaksi koulukuntaa: yhdet istuttavat mukulat valmiiksi harjuun, toiset taas vakoon tasaiselle maalle ja multaavat taimet vasta niiden noustua pintaan. Meillä on noudatettu jälkimmäistä tapaa, mutta täytyy sanoa että emme tiedä kumpi on parempi menetelmä.

Perunamme ehtivät itää autotallissa vajaan kolmen viikon verran ja niihin oli kehittynyt aika lailla sopivat idut. Liian pitkä idut vahingoittuvat helposti istutettaessa.

Fenkolintaimien istutusta

Fenkolintaimien istutusta

Fenkolin taimet istutettiin istutussäkkiin lehtipäivänä. Kovin isoiksi ne eivät olleet kehittyneet, joten ne näyttävät aika orvoilta isossa säkissä. Toivottavasti ne kuitenkin innostuvat kasvamaan ravinteikkaassa mullassa. Aikaisempina vuosina fenkolimme ovat päätyneet rusakoiden suuhun. Toivottavasti tänä vuonna on toisin, ja rusakot eivät yllä nakertamaan taimia korkealta säkistä.

Annalan taimitorilla 2012

Annalan taimitorilla 2012

Annalan taimitorilla oli tänä vuonna paljon väkeä, varmasti osittain hyvän sään houkuttelemana. Olisiko myyjiäkin ollut enemmän kuin ennen? Oli hauska nähdä niin paljon puutarhasta innostuneita kevätostoksilla! Itse hankimme perennoja metsäpuutarhaan, muun muassa kirjavalehtistä maahumalaa ja kalliokieloa. Remontin jäljiltä talon takana oleva varjoisa rinne on vielä istuttamatta ja ajattelimme aloittaa työt takanurkasta. Sinne tulee myös omasta puutarhasta siirrettyjä maanpeiteperennoja, kuten taponlehteä, sekä saniaisia.

Työviikon päätteeksi ehdimme istahtaa yläpihan terassille, nauttimaan päivällistä al fresco. Kotitekoinen tagliatelle ei paljon muuta kaipaa kuin yrttejä, parsakaalia ja juustoa. Kauden ensimmäinen pullo Provencen roseeviiniä kruunasi kaiken!

Lakkiaisviikolla puutarhassa

Kurkuntaimen istutus

Touko-kesäkuun vaihteen istutusaika jatkui helluntain jälkeen viileämmissä merkeissä: koulujen viimeinen työviikko oli ajoittain jopa kolea. Uhmasimme kuitenkin säätä ja siirsimme ulos kasvamaan muun muassa tomaatit, kurkut ja kurpitsat.

Kuukalenterin mukaan helluntaista aina lakkiaisviikon tiistaihin asti oli suotuisa aika hedelmäkasvien kylvämiseen, istuttamiseen ja muihin hoitotoimiin. Täytyy sanoa, että tällä kertaa ei siltä tuntunut: sää oli kolea ja osin sateinenkin. Meillä eivät kuitenkaan yölämpötilat laskeneet kovin alhaisiksi ja kun maakin oli lämmin, päätimme ottaa riskin ja istuttaa esikasvatetut tomaatit, kurkut, kurpitsat ja jopa munakoison kasvimaalle, penkkeihin ja istutussäkkeihin. Taimia oli karaistu jo parin viikon ajan ja ne olivat osoittaneet kestävyytensä muutamina kylminä öinä.

Tomaatit peiton alla

Tomaatit peiton alla

Papujen kanssa olimme kahden vaiheilla, koska siemenet mätänevät herkästi jos on liian kylmää ja märkää. Mutta päädyimme sittenkin kylvämään myös pensas- ja salkopavut. Liotimme siemenet mutta emme kastelleet kylvämisen yhteydessä, ajatellen että niin siementen itämisympäristö olisi lämpimämpi. Kylvöksen päälle levitimme lämmikkeeksi hallaharson. Saa nähdä kuinka käy!

Kylmien öiden varalta virittelimme muillekin kasveille erilaisia suojauksia: hallaharson lisäksi myös muovipulloista tuunattuja ”pienoiskasvihuoneita”. Tavallaan kasvimailla näyttää tähän aikaan vuodesta aika hullunkuriselta, jopa aavemaiselta kun loppuviikon tuuliset säät saivat hallaharsot lepattamaan tuulessa kuin haamut konsanaan…

Hyvä keino suojata taimia pahimmalta kylmyydeltä on myös latoa kiviä kasvien ympärille katteeksi, tai ”lämpöpattereiksi”. Päivän aikana kivet varaavat auringon lämpöä ja luovuttavat sitä yöllä luoden suotuisan pienilmaston ympärillään oleville kasveille.

Kivet lämmittävät tomaatintaimia

Kivet lämmittävät tomaatintaimia

Viimeisinä juuripäivinä istutimme esikasvatetut mukulasellerin taimet. Osa oli koulittu edellisellä istutuskaudella, osa puolestaan alkuperäisessä kylvölaatikossa. Täytyy sanoa ettemme huomanneet suurta eroa taimissa, joten mukulasellerin kouliminen ei ilmeisestikään ole aivan välttämätöntä?

Istutusaika päättyi kukkapäiviin, jolloin istutimme latva-artisokan istutussäkkiin ja kylvimme kesäkukkia kasvimaalle kumppanuuskasveiksi: pensaskrasseja, kehäkukkia, auringonkukkia ja apiloita. Lisäksi kylvimme kasvimaalle tilliä kruunutilliksi sekä maustefenkolia ja ryytineitoa. Nyt alkavat kaikki kevään kylvö- ja istutustyöt olla valmiit, vain samettikukat jätimme myöhemmin istutettaviksi ja kylvettäviksi. Ne eivät subtrooppisina kasveina todellakaan viihdy Pohjolan alkukesän viileissä säissä!

Aaveita naapurin kasvimaalla

Aaveita naapurin kasvimaalla

Muut istutusajat

Istutusaika 30.12.2020 alkaen

Puutarhavuosi 2020

Puutarhavuosi 2020

Pian taakse jäävä vuosi tullaan muistamaan ennen kaikkea koronapandemian puhkeamisesta. Puutarhavuosi ei ollut yhtä poikkeava: ilmaston lämpenemisen merkeissä mentiin nytkin.