Olemme kasvimaalla | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Taas alkaa istutusaika!

Kasvava kuu

Istutusajalla tarkoitetaan kuukalenterissa ajanjaksoa, jolloin kuun rata taivaalla alenee lakipisteestään alhaisimmalle tasolle. Sen uskotaan olevan suotuisinta aikaa muun muassa kylvämiselle ja istuttamiselle. Seuraava istutusaika alkaa tiistaina 19.2.2013.

Saksalainen demeter-viljelijä Maria Thun on julkaissut vuosikymmenet perinnetietoon ja käytännön kokeiluihin perustuvan vuosittaisen kylvö- ja korjuukalenterin. Se on tunnetuimpia oppaita, joka koskee kuun kierron ja muiden taivaankappaleiden huomioon ottamista puutarhanhoidossa. Suomessa opasta julkaisee Rihu ry. Maria Thun kuoli 9.2.2012 89-vuotiaana, mutta hänen poikansa Matthias jatkaa työtä.

Kalenteri esittää kuun kiertoon perustuvat istutusajat eli päivät, jolloin kannattaa ryhtyä kasvien kehitykseen eniten vaikuttaviin toimenpiteisiin kuten kylvämiseen ja istuttamiseen. Istutusajan määrittely tapahtuu sen mukaan, miten kuun rata taivaalla asettuu – puhutaan alenevasta tai ratatasossaan laskevasta kuusta. Alenevan kuun aikaa pidetään erityisen suotuisana kasvien juurtumiselle. Thunin kylvö- ja korjuukalenterissa osoitetaan myös otollisimmat ajat toimia sen mukaan, mihin kasvinosaan halutaan vaikuttaa: hedelmien, kukkien, lehtien vai juurten muodostumiseen.

Thunin johtopäätöksille ei löydy minkäänsorttista tieteellistä tukea, mutta sen sijaan käytännössä monet ovat huomanneet kalenterin noudattamisen toimivan. Miksi – se onkin vaikeampi kysymys mutta tarvinneeko tuohon osata vastausta: jos se toimii niin viis siitä miksi se toimii!

Chilien kylvöaika

Ensi tiistaina alkaa siis helmikuun istutusaika. Tämä on vielä kovin varhainen ajankohta aloittaa esikasvatusta ensi kevään viljelmiä varten, ainakin jos ei ole käytössä kasvilamppuja tai talvipuutarhaa tai muita keinoja luoda keväisempiä olosuhteita valon ja lämpötilan suhteen. Normaali huonelämpötila on kerta kaikkiaan liian korkea ottaen huomioon valaistusolot tähän vuodenaikaan!

Paprikaa, tomaattia ja munakoisoa

Paprikaa, tomaattia ja munakoisoa

Muutamat kasvit kuitenkin vaativat niin pitkän kasvuajan että ne pitää jo nyt kylvää jos haluaa saada satoakin ennen ensi talvea. Ainoa tällainen kasvi jota meillä viljellään on chilipaprika. Se tuleekin melko hyvin toimeen myös huoneenlämmössä, vaikka alkuvaiheessa lisävalo on tarpeen. Olemme vuosittain kasvattaneet ruukussa kuistin ikkunalla muutamia chilejä, jotka ovat sitten syksyllä palkinneet pienillä mutta sitäkin tulisemmilla hedelmillä. Joskus aikoinaan ostimme Italiasta lajikkeen nimeltä Ciliegia piccante siemeniä. Niistä kehittyy pyöreitä chilipaprikoita jotka sopivat hyvin esim. italialaiseen tapaan tuorejuustolla täytettäviksi.

Tänä vuonna kylvemme myös siemeniä, jotka ovat peräisin anopin kasvihuoneessa vuosikausia kasvatetusta chilipaprikasta. Lajikkeen nimi on jäänyt jo unholaan. Joskus siemenistä kasvaa myös makeita hedelmiä tuottavia paprikoita, koska alkuperäinen lajike on risteytynyt tavallisten paprikoiden kanssa. Tiesittekö muuten, että luonnonlajeina paprikat ovat enemmän tai vähemmän tulisia eli makea paprika on niistä jalostettu muoto, joka ei sisällä kapsaisiinia, tuota tulisen tunteen aiheuttavaa ainetta. Tavallinen paprika ei siis olekaan tavallinen vaan päinvastoin!

Myös pensastomaattien kylvöä voisi harkita, samoin kuin viime vuodelta jääneiden munakoison Applegreen siementen kylvämistä. Pitää kuitenkin malttaa ahnehtimasta liikaa, sillä sopivaa esikasvatustilaa meillä on tähän vuodenaikaan vain keittiön ikkunalla, jossa meillä on kasvilamppu tuomassa lisävaloa.

Basilikan kylväminen

Basilikan kylväminen

Basilikaa purkkiin

Näihin aikoihin aloitamme myös basilikan kylvöt. On mukava kasvattaa jotain tuoretta vihreää jo aikaisin keväällä. Basilika tulee suhteellisen hyvin toimeen huoneenlämmössä, ulkolämpötilat ovatkin meillä usein basilikalle liian viileitä jopa kesällä. Viime kesä oli siitä muistutus: basilikan sato jäi aika kehnoksi. Lisävalo on toki tarpeen, jotta taimet kasvaisivat tukeviksi.

Viljelemme useampia basilikalajikkeita: yksi suosikeistamme on Aton. Se on vihreä, isolehtinen ”perusbasilika”, joka on terve ja nopeahkokasvuinen – eli todella kiitollinen kasvatettava! Balkon Star on nimensä mukaisesti pieniinkin tiloihin sopiva pensastavakasvuinen ja pienilehtinen basilika. Aromi on kuitenkin ”suuri” eli varsinkin parveke- ja ruukkuviljelijöiden kannattaa kokeilla tätä pikkujättiläistä. Villi Niitystä olemme hankkineet myös punalehtistä basilikaa, minkä lisäksi kasvatamme aina sitruunanmakuista Mrs. Burns ‑lajiketta.

Suotuisat päivät

Alkavana istutusaikana suotuisat päivät jakautuvat seuraavasti:

  • hedelmäkasveille suotuisia päiviä ovat 24.2. kello 11 lähtien – 26.2. kello 11 asti, jolloin kylvämme ainakin chilipaprikaa, mutta ehkä myös muita koisokasveja kuten pensastomaatteja ja munakoisoa.
  • kukkapäiviä ovat 20.2. kello 11 lähtien, 21.2. kello 12 lähtien ja 22.2. kello 18 asti sekä 1.3. kello 16 lähtien, 2.3. kello 12 lähtien ja 3.3. kello 18 asti. Jos haluaa ottaa pistokkaita vaikkapa pelargonioista niin sopivia hetkiä on noina päivinä.
  • lehtikasveille sopivat erityisesti 22.2. kello 19 lähtien – 24.2. kello 10 asti sekä 3.3. kello 19 lähtien – 4.3. Silloin kylvemme basilikaa ja vaihdamme mullan joillekin ruukussa talvehtineille yrteille kuten kreikkalaiselle oreganolle, rosmariinille, stevialle ja kuolemattomienyrtille.
  • juurikasvien kannalta suotuisia päiviä olisivat 27.2.–1.3. kello 15 asti sekä 2.3. kello 11 asti, jos sattuisi olemaan juurikasvien kylväminen mielessä.

Muualla tässä blogissa

Luettavaa

  • Maria Thun ja Matthias K. Thun: Kylvö- ja korjuukalenteri (julkaistaan vuosittain), Rihu ry.

Tomaattilajikkeiden kirjoa

Syksyistä tomaattisatoa

Tomaatinsiementen markkinoilla puutarhurin pää menee pyörälle: ihanan houkuttelevia lajikkeita löytyy tuhansittain!

Tomaatti on maailman viljellyin hedelmävihannes, joten ei ihme että siitä on jalostettu valtava määrä erilaisia lajikkeita. Tomaatti on kotoisin Etelä-Amerikasta, mistä se kulkeutui Eurooppaan espanjalaisten mukana. Pitkään Euroopassa viljellyt lajikkeet polveutuivatkin vain muutamasta kannasta, joten perinnöllinen pohja oli hyvin kapea. Sittemmin tomaattilajikkeiden jalostuksessa on käytetty myös luonnonvaraisia eteläamerikkalaisia tomaattilajeja kuten kirsikkatomaattia ja marjatomaattia ja saatu siten laajennettua viljeltyjen tomaattien perimää. Kun tomaateissa esiintyy luonnostaankin paljon muuntelua, niin erilaisten lajikkeiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti!

Kaupallisen kasvihuoneviljelyn intressissä ei kuitenkaan ole vain tomaatin herkullinen maku. Itse asiassa se tuntuu usein jäävän jalostuksessa muiden tavoitteiden kuten satoisuuden ja hedelmän säilyvyyden rinnalla viimeiseksi. Tämän vuoksi ei olekaan ihme että kaupoissa myytävät kasvihuonetomaatit ovat usein surkean mauttomia. Vain pienet tomaatit kuten kirsikka- ja miniluumutomaatit maistuvat joten kuten tomaatilta!

Perinnetomaattisalaatti

Perinnetomaattisalaatti

Sen vuoksi tomaatinystävä ei oikein muuta voi kuin yrittää viljellä tomaatteja itse. Se ei ole ihan yksinkertaista näillä leveyspiireillä, mutta ei ylivoimaistakaan jos valitsee oikeita lajikkeita. Tomaatti vaatii lämpöä, valoa ja ravinteikasta maata, mutta muuten se ei ole kauhean hankala kasvatettava. Esikasvatus on välttämätön, mutta ei tomaatti yhtä pitkää esikasvatusta vaadi kuin monet muut koisokasvit, esimerkiksi paprikat ja munakoiso. Riittää kun kylvöhommiin ryhtyy maalis–huhtikuussa. Nyt on siis oikea aika hankkia siemenet!

Kasvupaikka ratkaisee

Tomaatteja anopin kasvihuoneessa

Tomaatteja anopin kasvihuoneessa

Meillä ei ole kasvihuonetta, vaan viljelemme tomaatteja ulkona avomaalla tai ruukussa. Lajikkeiden täytyy siis kestää viileämpääkin ilmastoa. Kasvihuone on kyllä jatkuvasti haaveissa – ehkä sitten kun remonttihommat on saatu päätökseen on vuoro pystyttää ansari… Tämän artikkelin kuvissa esiintyvä kasvihuone on anopin muovitunneli tomaatteineen.

Ruukkupuutarhaan etsimme hillittykasvuisia lajikkeita kun taas avomaalla voi viljellä isompiakin. Tomaattien valitsemisessa onkin kiinnitettävä erityistä huomiota lajikkeen kasvutapaan. Tomaattilajikkeet ryhmitellään runkotomaatteihin tai pensastomaatteihin kasvutavan mukaan. Toinen ryhmittely jakaa lajikkeet avomaatomaatteihin ja kasvihuonetomaatteihin. Yleensä kasvihuonetomaatit ovat runkotomaatteja, koska ne kasvavat kapeammiksi kuin pensastomaatit ja mahtuvat siis paremmin rajattuun tilaan. Mutta kyllä avomaallakin voidaan viljellä runkotomaatteja.

Runkotomaatit vaativat enemmän hoitoa kuin pensastomaatit sikäli, että ne täytyy tukea kun taas pensastomaatti saattaa pärjätä ilmankin, ainakin jos se on pienikasvuinen. Runkotomaatteja pitää myös leikata pituuskasvun rajoittamiseksi ja poistaa niistä ”varkaat” eli sivuversot, jotta hedelmät kehittyisivät kunnolla. Pensastomaatit voi jättää rauhassa kasvamaan, koska niiden pituuskasvu lakkaa itsestään jossain vaiheessa.

Lajikkeiden valinnasta

Tomaateissa löytyy niin vanhoja perinnelajikkeita kuin uusia hybridejäkin. Hybridisiemenet ovat yleensä kalliita, koska jokaikinen siemen on ensimmäistä polvea risteytyksen jälkeen. Näistä F1-siemenistä viljellyistä tomaateista ei siis voi ottaa siemeniä kylvösiemeniksi seuraavaa kasvukautta varten, ei ainakaan jos haluaa olla varma siitä että jälkeläiset ovat vanhempansa kaltaisia. Hybridilajikkeissa on se hyvä puoli, että siemenet ovat yleensä huippulaadukkaita eli elinvoimaisia ja satoisia. Mutta perinnelajikkeet saattavat olla maukkaampia, joten on vaikea sanoa, kumpia kannattaisi suosia. Kokeileminen taitaa olla ainoa keino!

Meillä on suunnitelmissa viljellä tulevana kesänä seuraavia, hyväksi havaittuja tomaattilajikkeita:

Yläterassilla

Yläterassilla

Ruukkutarhassa talon seinustalla kasvatamme hillittykasvuisia pensastomaatteja, joista monet ovat perinnelajikkeita. Pensaat kasvavat noin 60–80 senttiä korkeiksi. Siemenet on alunperin ostettu jostain maailmalta ja sen jälkeen kerätty omasta sadosta. Olemme jopa hieman “jalostaneet” niitä siten, että esimerkiksi lajikkeesta Tigerette Cherry olemme erottaneet punahedelmäisen ja keltahedelmäisen kannan! Sen hedelmät ovat pisaran tai sydämen muotoisia ja suunnilleen golf-pallon kokoisia. Lehdet muistuttavat perunan lehtiä, mutta ovat kellertäviä.

Green Sausage tuottaa nimensä mukaisesti pitkulaisia, kypsänä pohjaväriltään keltaisia tomaatteja, joissa on vihreitä raitoja. Kasvi on hiukan hassun näköinen, sillä kasvi riiputtaa liuskoittuneita lehtiään aivan kuin se kärsisi kuivuudesta.

Lajikkeella Fuzzy Wuzzy on hopeiset, samettisen karvan peitossa olevat lehdet ja myös punaiset, hieman keltaraitaiset hedelmät ovat hieman karvaiset.

Avomaalla viljelemme isommaksi kasvavia tomaattilajikkeita. Outdoor Girl on aikainen lajike, joka sopii hyvin avomaaviljelyyn niin kuin nimestäkin voi päätellä. Kasvi on roteva ja isokokonen ja tuottaa biljardipallon kokoisia punaisia tomaatteja. Lajike on satoisa joten sen viljeleminen on palkitsevaa. Gardener”s Delight on toinen suosikki, herkullinen kirsikkatomaatti. Se on kasvina rehevä ja suurikokoinen. Roma Nano on pienikasvuinen Roma-ryhmään kuuluva tomaatti eli se tuottaa italialaistyylisiä luumunmuotoisia, etenkin ruoanlaittoon sopivia tomaatteja.

Tomaatti ’Outdoor Girl’

Tomaatti Outdoor Girl

Uutuutena ajattelimme kokeilla Maatiaisen ainakin aiempina vuosina myymää suomalaista perinnelajiketta Potattomattia, se kuulostaa niin lupaavalta. Vai mitä ajattelette tästä: ”yli 60 vuotta Savitaipaleella viljelty tomaatti, lehdet muistuttavat perunan lehtiä, vaatimaton kasvattaa, aikainen lajike, maukkaat tomaatit, avomaalla maku parhaimmillaan”.

Suomalaisista puutarhakirjoista kannattaa bongata suosituksia tomaattilajikkeiksi, joiden pärjäämisestä pohjoisissa oloissa on näyttöä. Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan entinen ylipuutarhuri Arno Kasvi suosittelee kirjassaan ”Arnon keittiökasvit” muun muassa lajikkeita Apollo, Banane, Black Plum, Gardener”s Delight, Härän sydän, Jubileum, Karmin Violet, San Marzano ja Super Marmade.

Luonnonmukaisen puutarhaviljelyn Grand Old Lady Ulla Lehtonen puolestaan suosittelee muun muassa lajikkeita Gemini F1, Gold Königin, Ida F1 ja Sibiria.

Hyvä tomaattivalikoima löytyy muun muassa Exotic Gardenilta ja myös Hyötykasviyhdistys myy useiden edellä mainittujen lajikkeiden siemeniä.

Linkkejä

Vastakaikua

    Mirjami · Heinäkuun 22. päivänä 2014 klo 22.12

    Löysin juuri nämä blogisivut ja ihastuin! Täältä löytyy paljon tietoa ja vinkkejä tällaiselle harrastelija-puutarhurille ja kasvissyöjälle.

    Noista tomaattilajikkeista olisi mukava tietää, että onko Siperian Early (Seememaailm.ee) ja Sibiria samaa lajiketta vai ihan eri lajikkeita?

    Toinen asia, jota olen miettinyt keväisin kylvöjä suunnitellessani, on ei-kumppanuuskasvien kylvöetäisyydet toisistaan, eli kuinka kauas tai lähelle toisiaan niitä kannattaisi laittaa kasvamaan.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
      Puutarhan Väki · Heinäkuun 22. päivänä 2014 klo 23.06

      Hei Mirjami, kiva että löysit meille! Ensimmäiseen kysymykseesi emme osaa varmuudella vastata, koska Sibiria ei ole meille tuttu. Mutta sitä pidetään erittäin kestävänä ja aikaisena lajikkeena, joten kuulostaa siltä kuin tuo Seememaailmin tomaatti olisi sama lajike kun sitäkin kuvataan sanalla Early? Kannattaa varmaan tarkistaa, miten lajikkeita kuvaillaan esimerkiksi siemenluetteloissa. Jos kuvaus täsmää niin lajike lienee sama.

      Toinen kysymyksesi on vieläkin kinkkisempi; vastaus varmaan riippuu siitä, miksi kasveja pidetään ”huonoina” kumppaneina. Jos se johtuu erilaisista kasvuvaatimuksista niin kuin usein on laita, niin silloin ne eivät sovi kovin lähelle toisiaan, kasvuolosuhteet kun lienevät lähietäisyydellä samankaltaiset. Myös silloin kun syynä ovat yhteiset tuholaiset niin etäisyyttä saa olla aika paljon, koska ideana on ”piilottaa” kasvit tuholaisilta välttämällä liian suuria yhtenäisiä kasvustoja, jotka kiinnostaisivat niitä. Kotipuutarhassa, jossa viljelymäärät eivät ole suuren suuria, luulisi muutaman metrin etäisyyden riittävän, varsinkin jos välissä kasvaa ”hyviä” kumppaneita. Mutta mielenkiintoinen kysymys, johon vastaus löytynee vasta kokeilemalla – niin kuin niin moneen muuhunkin asiaan puutarhanhoidossa…

      Hyvää viljelyonnea tälle kasvukaudelle!

      Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Kasvien keväthoitoa

Stevian keväthoito

Helmi-maaliskuun istutusajalla teimme kevättalven kylvöjä ja hoidimme talven ryydyttämiä ruukkukasveja.

Jossain vaiheessa helmikuun loppupuolella koittaa se ihana päivä, jolloin ei enää olekaan pimeää kun taivaltaa työstä kotiin. Silloin on huojentunut olo: seuraavan kerran työpäivä sekä alkaa että loppuu pimeässä on vasta joskus marraskuussa…!

Päivien piteneminen ei tuo mukanaan vain miellyttäviä yllätyksiä. Kun viherkasvejaan pääsee taas tarkastelemaan päivänvalossa niin huomaa, kuinka pölyisiä ja ryytyneitä ne ovat talven jäljiltä. On siis uuden mullan aika.

Yritämme joka vuosi pitää joitakin monivuotisia yrttejä elossa talven yli ruukussa kuistilla tai kellarissa. Menestys on ollut vaihtelevaa. Tämä talvi ei ole ollut pahimmasta päästä, sillä todella kovilta pakkasilta on ainakin toistaiseksi säästytty.

Rosmariinin uudelleen istuttaminen

Rosmariinin uudelleen istuttaminen

Rosmariini, stevia ja kreikkalainen oregano ovat selviytyneet joten kuten hengissä näihin päiviin asti. Istutusajalla leikkasimme niistä vahingoittuneet lehdet, lyhensimme oksia ja istutimme ne uuteen, tuoreeseen multaan. Samalla ruukkuun päätyivät ruokakaupasta ostetut minttu- ja basilikaruukut, sillä tavoin niiden ikää saadaan pidennettyä kunnes saatavilla on ensimmäinen oma sato. Basilikaa voi myös yrittää lisätä ottamalla latvasta pistokkaita, sillä tavoin satoa voi saada vähän aikaistettua.

Olemme myös säästäneet muutaman chilipaprikan ja munakoison taimen viime kesältä. Valitsimme niistä parhaiten talvehtineet ja leikkasimme pois lähes kaiken muun kuin terhakat uudet oksat ja lehdet. Chilissä on jo uusia nuppujakin nostamassa päätään! Emme ole aikaisemmin kokeilleet chilin tai munakoison kasvattamista ylivuotisena, joten saa nähdä innostuvatko ne vielä tekemään hedelmää.

Chilipaprikan nuppuja

Chilipaprikan nuppuja

Chiliä ja munakoisoa kylvimme myös siemenestä yhdessä pensastomaattien kanssa. Myös yrttejä kylvimme: basilikaa, kreikkalaista oreganoa, kesäkynteliä, korianteria ja teurikkaa. Viimeksi mainittu on tarkoitettu ulos kohopenkin reunuskasviksi, mutta huomasimme että se kaipaa kylmäkäsittelyä. Veimme siis purkin ulos lopputalveksi, toivottavasti se riittää kylmäkäsittelyksi.

Pelargoniat olivat talven aikana venähtäneet pitkiksi ja honteloiksi, joten niidenkin leikkaaminen on ajankohtaista. Otimme pistokkaiksi kaikki elinvoimaisen oloisen latvaversot ja leikkasimme emokasvit mataliksi.

Nyt vain toivotaan että talvi ei ota takapakkia, vaan kevät jatkaa tuloaan!

Vastakaikua

    tohtori viherpeukalo · Toukokuun 23. päivänä 2013 klo 0.32

    Moi
    Laitoin ekaa kertaa tomaatteja tässä ja lajikkeena tuo Outdoor Girl.
    OG:n ohjeistuksessa sanotaan:Jätä lehtihankojen versoista ”varkaista” 3—4 versoa, taimi kasvaa näin pensasmaiseksi. Mitä mahtaa tarkoittaa? 3-4 varasta jätetään vai? Minneppäin kasvia? Vai jätetäänkö kaikki varkaat ja niistä 3-4 versoa. Ei oikein hahmotu kun ei ole kokemusta tomaatista..vielä. Kiitos jos viitsisit neuvoa. T:Tomi

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
      Puutarhan Väki · Toukokuun 23. päivänä 2013 klo 21.04

      Moi moi! Outdoor Girl on hyvä valinta avomaalle! Se on tosi roteva kasvi jolla on isot lehdet, joten se kasvaa aika massiiviseksi jos varkaita ei poisteta. Meillä poistetaan yleensä kaikki varkaat, koska tilaa on vähän emmekä halua kasveista liian suuria. Leikkaamme myös latvan kun kasvissa on noin 3–4 kukkivaa oksaa ja muutamia lehtiviä oksia niiden yläpuolella. Mutta jos tilaa on niin toki kasvin voi antaa kasvaa isoksikin. Tomaattien kanssa ongelma on se että kylminä kesinä kasvukausi jää lyhyeksi ja tomaatit eivät ehdi kypsyä. Sen varalta meillä on tapana rajoittaa kasvua varkaat poistamalla, jotta kasvi keskittyy kypsyttämään kohtuullisen määrään hedelmiä. Luulenpa että sinun täytyy vain seurata kasvun edistymistä ja rajoittaa sitä tarpeen vaatiessa. Hyvää viljelyonnea!

      Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Muut istutusajat

Istutusaika 30.12.2020 alkaen

Puutarhavuosi 2020

Puutarhavuosi 2020

Pian taakse jäävä vuosi tullaan muistamaan ennen kaikkea koronapandemian puhkeamisesta. Puutarhavuosi ei ollut yhtä poikkeava: ilmaston lämpenemisen merkeissä mentiin nytkin.