Olemme kasvimaalla | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kevään kynnyksellä

Huhtikuu 2013 (Sanna Mander/Kauniste)

Huhtikuun istutusaika alkaa maanantaina 15.4.2013 ja säässä on jo kevään merkit. Aikamoinen ihmekäänne säähän pitäisi kuitenkin tulla, jotta tulevan istutusajan aikana päästäisiin jo kylvämään avomaalle.

Tänä vuonna kuukalenterin mukaiset istutusajat ovat asettuneet hieman toisella tavalla kuin esimerkiksi viime vuonna: ne ovat almanakkaan nähden joko aikaisemmin tai myöhemmin, riippuen siitä miten asiaa katsoo. Alkuvuodesta arvuuttelimme kilpaa, tarkoittaako tämä sitä että kasvukausi koittaa varhain vai että se alkaa tavallista myöhemmin. Tässä vaiheessa näyttää jo selvältä että jälkimmäinen vaihtoehto on oikeampi: Ilmatieteen laitos ei vieläkään ole ilmoittanut termisen kevään alkaneen missään päin Suomea, kun viime vuonna sen katsottiin tapahtuneen maaliskuun 10. päivänä täällä meidän seuduilla.

Muutamat viime yöt ovat kuitenkin olleet jo lämpimämpiä joten terminen kevät taitaa vihdoin olla koittamassa – sehän tapahtuu kun vuorokauden keskilämpötila nousee enemmän tai vähemmän pysyvästi nolla yläpuolelle. Siitä menee kuitenkin jonkin aikaa kunnes lumet ovat sulaneet ja terminen kasvukausi pääsee alkamaan.

Jouluruusun nuppu pälvessä

Jouluruusun nuppu pälvessä

Oman puutarhakalenterimme mukaan varhaiskevät on juuri alkamassa puutarhassamme: jouluruusun nuput nostavat päätään ensimmäisissä vaahteroiden alle syntyneissä pälvissä. Lumi sulaa ja haihtuu nyt kovaa vauhtia ja pälvet kasvavat silmissä! Varhaiskeväällä puutarhassa on aika leikata hedelmäpuita ja pensaita niin kauan kun silmut ovat vielä syvässä unessa. Jos aikoo ruiskuttaa hedelmäpuita tuholaisia vastaan niin sekin pitäisi tehdä hyvissä ajoin ennen silmujen avautumista. Kylmästä keväästä huolimatta monien puiden silmut näyttävät jo olevan turpoamassa. Se kielinee roudan olevan aika pinnallinen tänä vuonna, joten olisiko niin että alkuun päästyään kevät saattaisikin edistyä aika harppauksin!?

Sisätiloissa esikasvatuksessa siirrytään isommalle vaihteelle: nyt on aika kylvää taimikasvatusta varten esimerkiksi kaaleja, purjoa, salaattifenkolia sekä erilaisia yrttejä. Kurpitsat ja kurkut aiomme kuitenkin jättää vasta seuraavalla istutuskaudella kylvettäviksi. Aiemmin kylvettyjä taimia koulitaan tarvittaessa isompiin ruukkuihin.

Perunat pannaan itämään

Perunat pannaan itämään

Siemenperunat voinee istutusajan loppupuolella ottaa esiin itämään jos ne on jo tullut ostettua. Itse tilasimme siemenperunat Kauppilasta ja ne toimitettiin yllättävän aikaisin. Mukulat ovat jo ruvenneet itämään vaikka niitä on säilytetty talouskellarin pimeydessä ja viileydessä. Ostimme tänä vuonna muutamia erikoisempia lajikkeita kuten Asparges, Amandine, Linzer Delikatesskartoffel sekä Mayan Twilight, joka on itse asiassa eri perunalajia (Solanum phureja) kuin perinteiset perunamme (Solanum tuberosum L.). Sen sanotaan olevan ”gourmet-peruna” joka maistuu hieman marsipaanilta ja kypsyy viidessä minuutissa! Mielenkiintoista nähdä millainen on todellisuus…

Istutusaika jakautuu ”hedelmänmuodostuksen” mukaan seuraavasti:

  • Hedelmäpäiviä ovat 20.–22.4. sekä 24.4. kello 12–22. Ruiskutamme hedelmäpuita tuholaisia vastaan jonain noista päivistä.
  • Kukkapäivät ovat 15.4. kello 16 alkaen 18.4. kello 12 asti. Silloin on yllin kyllin aikaa kylvää samettikukkia sekä kukkivia yrttejä esikasvatusta varten.
  • Lehtipäiviä ovat 18.4. kello 13 lähtien, 19.4. sekä 28.4. kello 10–20. Ohjelmassa on kaalien, salaattifenkolin, sikurisalaatin, purjosipulin sekä lehtiyrttien kylväminen.
  • Jonakin juuripäivänä 15.4. kello 10–15, 23.4.–24.4. kello 11 asti tai 25.4. nostamme perunat valoon itämään. Jos maa sattuisi olemaan sula istutusajan loppupuolella, korjaamme viimeiset maa-artisokat ja valitsemme osan mukuloista siemeniksi tulevalle kaudelle.

Linkkejä

Vastakaikua

    Puutarhan Väki · Huhtikuun 22. päivänä 2013 klo 20.36

    Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä-Suomessa terminen kevät alkoi 11.4. – pääkaupunkiseudulla tosin jo 2.4.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Routa sulaa vauhdilla

Keskikevään kukka: sinivuokko

Kuluvan istutusajan alla pohdimme, päästäänkö vielä ollenkaan kylvöhommiin avomaalla. Aurinkoisen viikonlopun jälkeen toivo elää sillä routa sulaa nyt ennätystahtia!

Viikko sitten puutarhassa ja kasvimaalla näytti talviselta: lunta oli paikoin vielä hangiksi asti. Vaikka pälvet kasvoivat silmissä vaikutti liian optimistiselta ajatella että ennen vappua päästäisiin meidän puutarhassa ja palstalla aloittamaa avomaakylvöt. Nyt kun viikon sateet ja viikonlopun auringonpaiste ovat kuluttaneen hankia se näyttää jo mahdolliselta!

Pillisipuli versoo

Pillisipuli versoo

Vaikka kasvimaan poluilla on vielä lunta niin istutuspenkeissä maa on lämmennyt lähelle viittä astetta. Kotipihan kohopenkeistä osassa ei routarajaa enää löydä vaikka kuinka yrittää tähystää kepillä tunnustelemalla. Talvi näyttää olleen siinä mielessä suosiollinen että maa ei routaantunut kovin syvältä. Olihan lunta paljon heti alusta lähtien eikä tulipalopakkasiakaan koettu. Istutussäkit sen sijaan ovat vielä jäässä, vain kymmenen senttiä pintamultaa on sulana.

Tämä kevät on hyvä osoitus siitä, että kohopenkit todella kannattavat: hieman ympäristöään ylemmälle nostettu maanpinta sulaa ensimmäisenä kun muualla on vielä routaa. Vaikka ei käyttäisikään viljelylaatikoita tai ‑kehikoita kannattaa penkit muokata polkuja korkeimmiksi. Kuitenkin istutussäkin kohtalo osoittaa, että nopeasti lämmetäkseen penkin on hyvä olla maanvarainen: kun kylmä pääsee jäähdyttämään kasvualustaa kaikista suunnista se jäätyy tukevasti.

Kevään maa-artisokkasatoa

Kevään maa-artisokkasatoa

Kasvimaalla syksyllä kylvetty pinaatti itää jo ja valkosipulinversot nousevat mullasta. Myös monivuotiset raparperi, tarhasuolaheinä, ruohosipuli ja pillisipuli näyttävät elonmerkkejä. Korjasimme sunnuntaina syksyllä maahan jätettyä maa-artisokkaa ja pian voimme maistella myös viime vuonna kylvetyn vuonankaalin ruusukkeita kunhan ne hieman piristyvät.

Ei ihme, että kotipihan sinivuokkokin on jo nupullaan: puutarhan seuraava vuodenaika keskikevät taitaa olla jo ovella, sopivasti näin kevään perinteisen merkkipäivän eli Yrjön päivän (23.4.) tienoilla. Jos sää jatkuu suotuisana taidamme sittenkin päästä tämän istutusajan aikana kylvämään aikaisin keväällä kylvettäviä kasveja kuten hernettä, härkäpapua, porkkanaa ja palsternakkaa!

Vastakaikua

    Puutarhan Väki · Toukokuun 24. päivänä 2013 klo 17.04

    Tänä vuonna terminen kasvukausi alkoikin meidän tienoilla juuri Yrjön päivänä 23.4. eli vuorokauden keskilämpötila nousi yli viiden asteen suht pysyvästi.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Keskikevät palstalla ja puutarhassa

Sinililja kukkii

Pitkän jurottamisen jälkeen kevät on kehittynyt reipasta tahtia. Viime sunnuntaina päättyneellä istutusajalla pääsimme sittenkin kylvöhommiin myös avomaalla. Myös sadonkorjuu alkoi jo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen kevät alkoi Etelä-Suomessa 11.4. – pääkaupunkiseudulla jo 2.4. – ja levittäytyi nopeasti läpi Suomen aina Lappia myöten. Heittoa keskiarvoon ei kauheasti tullut pitkällä aikavälillä katsottuna, mutta poikkeuksellisen nopealta kevään edistyminen on tuntunut vihdoin vauhtiin päästyään. Huhtikuun viimeisellä viikolla alkoi jo puutarhakalenterin toinen vuodenaika, keskikevät, kun sinivuokot puhkesivat kukkaan. Niitä seurasivat ripeään tahtiin idänsinililjat, kevätkiurunkannukset, kevätkaihon­kukat, krookukset, talventähdet ynnä muut. Kyyhkyspariskunta palasi perinteiselle pesimäpaikalleen, samoin kuin punarinnat. Olisikohan terminen kasvukausikin tässä vaiheessa jo alkanut?

Kylvösten kastelua

Kylvösten kastelua

Onneksi kasvimaa oli tullut muokattua hyvin syksyllä, pääsimme säiden ja maan lämmettyä nopeasti kylvämään avomaalle. Tänä vuonna kevätmuokkaus onkin savimailla vaivalloista kun talvi oli vähäroutainen. Routa ei siis päässyt murentelemaan maan pintaosia, joten maa on nyt aika lailla jäykkää ja tiivistynyttä. Juurespenkkiä varten yritimme kuitenkin möyhentää maan aika syvään, jotta kehittyvillä juurilla olisi hyvät oltavat. Kylvimme palsternakkaa, porkkanaa, mustajuurta ja retiisiä.

Olimme kahden vaiheilla herneiden ja härkäpapujen kanssa mutta päädyimme viimein siihen että emme vielä kylväneet niitä. Yöt ovat olleet melko kylmiä joten pelkäsimme että siemenet mädäntyisivät koleassa, kuten joskus käy tarhapavuille. Sen sijaan salaattia kylvettiin toiseen kotipihan istutussäkeistä. Viime keväänä hankkimamme viljelysäkit jatkavat nyt toista vuotta tilapäisessä käytössä. Poistimme istutussäkeistä parikymmentä senttiä pintamultaa ja lisäsimme tilalle uutta ostomultaa.

Maahan syksyllä jätetty maa-artisokka kaivettiin ylös ja erotettiin tarvittavat siemenmukulat sadosta. Ne istutettiin saman tien uuteen penkkiin. Satoa saadaan nyt myös ruohosipulista ja puutarhan perällä rehottavasta vuohenputkestä, joka on näin keväällä herkullisimmillaan. Kevään kunniaksi valmistimme tabbouleh-salaattia, jonka voi persiljan ja mintun sijasta höystää nuorilla vuohenputken lehdillä. Reseptikokoelmastamme löytyy muitakin ohjeita vuohenputken hyödyntämiseen. Kunhan vain muistaa, ettei erehdy syömään vuohenputken myrkyllisiä sukulaisia – tunnistaminen on villivihannesten käytössä yhtä tärkeää kuin sienien keräämisessä!

Vuohenputken ensimmäiset lehdet

Vuohenputken ensimmäiset lehdet

Muut istutusajat

Istutusaika 30.12.2020 alkaen

Puutarhavuosi 2020

Puutarhavuosi 2020

Pian taakse jäävä vuosi tullaan muistamaan ennen kaikkea koronapandemian puhkeamisesta. Puutarhavuosi ei ollut yhtä poikkeava: ilmaston lämpenemisen merkeissä mentiin nytkin.