Kesä toi kivityöt: alaterassin tukimuurit (1) | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Puutarha remontissa

Kesä toi kivityöt: alaterassin tukimuurit (1)

Tukimuurit

Vanhassa laulussa kevät toi muurarin, maalarin ja rakennuksille hanslankarin. Meille se saisi tuoda pari riuskaa kivimiestä… Niiden puuttuessa ryhdyimme sellaisiksi itse: kun kevään kiireisin kylvösesonki oli ohi aloitimme taas pihan kivityöt. Tällä kertaa vuorossa ovat tukimuurit alaterassille eli entisen autotallin edustalla sijaitsevalle täyttömaatasanteelle.

Rintamamiestalojen tyyliin meilläkin on pohjakerroksessa vanha autotalli, joka on aikoja sitten jäänyt liian pieneksi nykyautoille. Siispä se on toiminut vähän epäkäytännöllisenä varasto- ja työtilana, johon tuppaa kertymään kaikenlaista kamaa: remonteista yli jääneet rakennustarvikkeet, työkalut ja höyläpenkki, polkupyörät, urheiluvälineet, puutarhatyökalut, pihalelut, riippumatot ja aurinkovarjot, jopa lasten vanhat koulukirjat!

Sadevesisäiliö

Sadevesisäiliö

Päätimme järkeistää tilankäyttöä ja rakentaa pihalle erillisen varastorakennuksen, jolloin autotallin voisi muuttaa asuintilaksi ja sisävarastoksi. Osana tätä muutostyötä jouduimme uusimaan perusmuurin eristyksen, salaojituksen ja sadevesijärjestelmän. Viime syksynä tuo urakka saatiin valmiiksi, mutta piha jäi sen jäljiltä epämääräiseksi sorakentäksi. Autotallin edusta on täyttömaata ja sitä täytettiin urakan yhteydessä vielä entisestään, sillä maan alle sijoitettiin paitsi salaoja- ja sadevesijärjestelmän edellyttämät putket ja kaivot, myös 1600 litran vetoinen sadevesisäiliö sekä sille pumppu. Nyt tuo kaikki pitää saada siististi naamioitua ja täyttömaan reuna-alue huoliteltua.

Täyttömaan ja muun puutarhan välinen korkeusero on noin 60-70 senttimetriä. Luiska veisi paljon tilaa, joten päätimme rakentaa tukimuurin. Koska halusimme tehdä tukimuurin ns. kylmänä muurina eli ilman laastia, päätimme tehdä yhden muurin sijasta kaksi matalaa muuria, joiden väliin jää kapea ”terassi” istutusalueeksi. Muurikivet löytyivät omalta tontilta, josta kaivettiin remontin yhteydessä niin valtavat määrät kiveä, että sitä on riittänyt muurikiviksi naapureillekin! Erityisen mukavaa on, että tukevaa harmaata liuskekiveä on paljon.

Alaterassin ylempi muuri tekeillä

Alaterassin ylempi muuri tekeillä

Muurin rakentamista helpottaa myös se, että maaperä on tuolla kohdin remontin jäljiltä hiekkaa ja sepeliä eli kantavaa kerrosta ei ole tarvinnut erikseen luoda. Myös asennushiekka ja sora muurin täytteeksi on saatu paikan päältä.

Ensin tehtiin ylempi muuri, jotta valmiin muurin päällä ei tarvinnut talloa toista muuria asennettaessa.

Kaivojen kannet ovat alemmalla tasolla lukuun ottamatta vanhaa viemärin kurkistuskaivoa, joka jäi ylemmälle tasolle. Asennushiekka ja täyttösora tiivistettiin vedellä jota on sateisen alkukesän jäljiltä riittämiin uudessa vesisäiliössä.

Saimme kesäkuun loppuun mennessä valmiiksi muurien suoran osuuden, tarkoitus on että ne kaartuvat kohti isoa vaahteraa, joka kasvaa terassin kulmassa. Muurintekoa jatketaan kunhan vaahteran alla kasvava iiris on lopettanut kukintansa ja voidaan siirtää alta pois!

Alaterassin alempi muuri tekeillä

Alaterassin alempi muuri tekeillä

Muut jaksot ”Tukimuurit”‑sarjassa

  • Osa 2: Elokuussa saimme vihdoin valmiiksi alaterassia yhdeltä laidalta rajaavat tukimuurit, jotka jäivät kesäkuussa keskeneräisiksi. Kuten kaikessa rakentamisessa ja remontoinnissa, itse muuri syntyi nopeasti kun pohjatyöt oli tehty kunnolla.
  • Osa 3: Syyslomalla syntyi taas pätkä tukimuuria alaterassia rajaamaan.

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *