Kesää pikakelauksella | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kesää pikakelauksella

Köynnöskuusama kukkii

Ne jotka ovat seuranneet pidempään blogiamme tietävät, että tukeudumme puutarhatöiden suunnittelussa tavallisen almanakan lisäksi – ja usein sen sijaan – kansanperinteeseen, kuun kiertoon perustuvaan kylvö- ja korjuukalenteriin sekä niin sanottuun fenologiseen kalenteriin.

Fenologia tarkoittaa tieteenalaa, joka tutkii eläinten ja kasvien elämänkierrossa vuosittain toistuvien tapahtumien ajoittumista. Vuosi voidaan jakaa fenologisiin vuodenaikoihin sen mukaan, milloin tietyt tunnuskasveiksi valitut luonnon- tai puutarhakasvit aloittavat kukinnan taikka niiden hedelmät kypsyvät tai lehdet putoavat. Näiden havaintojen perusteella voi sitten arvioida, milloin voi odottaa olevan sopiva hetki kylvöille ja istutustöille sekä muille puutarhan hommille.

Aikainen kesä

Tällaisena poikkeuksellisten säiden leimaamana vuonna fenologinen kalenteri nousee arvoon arvaamattomaan. Huippulämmin toukokuu toi kesän Suomeen reippaasti etuajassa ja se näkyi luonnossa: sydänkevät ja alkukesä, tuo vuoden suloisin aika, meni pikakelauksella ohi kun kaikki kasvit tuntuivat kukkivan samaan aikaan. Vaikka kesäkuu oli säiltään tavanomaisempi, etunoja kesän etenemisessä on jatkunut. Keskikesä koitti meidän seuduilla jo pari viikkoa ennen juhannusta ja heinäkuun alkupuolella on tunnelma ollut kuin tavallisesti vasta naistenviikolla: vanhat ruusut kukkivat ja laventeli, jasmike ja köynnöskuusama tuoksuivat huumaavasti! Nyt tuo kesän huipennus puutarhassa alkaa hiipua, varsinkin kun helteet ovat taas palanneet. Kuivuus uhkaa taas puutarhaa…

Ruusut kukoistavat

Ruusut kukoistavat

Onneksi sentään hyödyt lämpimistä säistä ovat – ainakin vielä – haittoja suuremmat. Se näkyy erityisesti kasvimaalla, jossa eivät lämpöä kaipaavat kasvit ole viime vuosien viileinä kesinä päässeet juuri kukoistamaan. No nyt on toisin, jos vain on jaksanut kastella! Kurpitsat ja kurkut ovat kehittyneet todella lupaavasti ja pavutkin rehottavat komeasti. Jos lämmin säätyyppi jatkuu syksyyn asti, meillä on kenties edessämme yksi viime vuosien pisimmistä ja lämpösummaltaan suotuisimmista kasvukausista!

Kuu-kauden kylvö- ja korjuutyöt

Ei siis ole yhtään hassumpi ajatus jatkaa heinäkuussa kylvöjä. Meillä on tapana kylvää ensimmäisille kasvimaalla vapautuville palstoille syksyä varten muun muassa suosikkisalaattiamme vuonankaalia sekä naurista, joka kehittyy nopeasti ja maistuu taivaalliselta marinoituna. Siihen on mainio tilaisuus alkaneella kuu-kaudella. Esimerkiksi perunalta vapautuu tilaa kun sitä nauttii uusina perunoina.

Nauris 'Purple Top Milan’

Nauris ’Purple Top Milan’

Kuten aiemmin on ollut puhetta, myös sadonkorjuun voi ajoittaa ottaen huomioon alenevan ja ylenevän kuun kaudet, varsinkin jos sato on tarkoitus säilöä. Nyrkkisääntö on, että kuivattava sato sekä juurekset kannattaa korjata alenevan kuun kaudella, kun taas muulle sadolle sopii ylenevän kuun kausi paremmin. Kukkapäivät ovat parhaita sadonkorjuuaikoja, kun taas lehtipäiviä kannattaa välttää.

Hedelmäpäiviä on alenevan kuun kaudella eli istutusajalla 15.–16.7. sekä 25.7. Ylenevän kuu kaudella hedelmäkasveille suotuisimpia aikoja ovat 26.7. sekä 4.8.–5.8. kello 17 asti.

Juurikasveille otollisia aikoja on istutusajalla 17.7. kello 12 alkaen 20.7. kello 22 asti sekä ylenevän kuun kaudella 27.7. kello 13–21, 28.–29.7. kello 19 asti sekä 5.8. kello 18 alkaen 7.7. asti.

Kukkapäiviä on istutusajalla vain yksi: 21.7. Ylenevän kuun kaudella kukkapäiviä on enemmän: 29.7. kello 20 lähtien 31.7. kello 11 asti sekä 8.8.

Lehtikasveille otollisimmat ajat istutuskaudella ovat 22.7. kello 9 alkaen 24.8. kello 21 asti sekä ylenevän kuun kaudella 2.–3.8.

Vuonankaali

Vuonankaali

Vastakaikua

    Annele Laakkonen · Syyskuun 3. päivänä 2018 klo 16.31

    Kovasti uusia päivityksiä odotellessa…

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *