Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kesäkuun istutusaika

Kitketyt rivit

Istutusaika alkaa taas sunnuntaina kun kuu kääntyy alenevalle radalle. Silloin viimeistellään alkukauden kylvöt ja istutukset. Vähitellen puutarhatyöt painottuvat muihin hommiin.

Puutarhavuodessa siirryttiin alkukesään jo toukokuun viimeisellä viikolla täällä meidän seuduilla. Helleaalto vauhditti kasvien kehitystä ja syreeni puhkesi kukkaan tavallista aikaisemmin. Kevät jäi tänä vuonna todella lyhyeksi joten ei ihme että se on tuntunut tavallistakin kiireisemmältä!

Kesäkuun istutusaika sopii kylvöjen ja istutustöiden lisäksi muillekin toimenpiteille, joiden yhteydessä on hyötyä voimakkaasta juurtumisimpulssista. Kuten aiemmin on ollut puhetta, alenevan kuun kaudella nesteiden nousun kasveissa ei pitäisi olla yhtä voimakasta kuin ylenevän kuun jaksolla. Tämän vuoksi istutusaikaa pidetään suotuisana ajanjaksona sellaisille töille kuin leikkaaminen ja kuivatettavien yrttien korjaaminen.

Nyt on korkea aika toimia, jos istuttamatta on vielä esikasvatettuja taimia. Meillä on vielä istuttamatta muun muassa kurkun ja kurpitsojen taimia sekä tomaatteja. Osa niistä on ollut kovin pieniä vielä ulos penkkiin istutettaviksi, esimerkiksi osa kaalien taimista. Kurkun esikasvatus on taas ollut kinkkistä, osa taimista on nuutunut kesken kaiken ilmeisesti taimipoltteen vuoksi. Myös astioissa kasvatettavat tomaatit, chilit ja paprikat pitää siirtää isompiin ruukkuihin tällä istutuskaudella.

Salaatit kasvusäkissä

Salaatit kasvusäkissä

Lisäksi olemme jättäneet ”varmuuskopioiksi” muutamia edellisellä istutuskaudella istutettujen kasvien taimia siltä varalta, että jotain menee pieleen. Esimerkiksi mukulaselleriä täytynee istuttaa lisää, osa taimista on tainnut päätyä etanoiden suuhun. Kokemuksemme on että etanat ja kotilot rakastavat sellereitä ja muita sellerinmakuisia kasveja. Esimerkiksi yrtti- eli lehtiselleririvit ja lipstikkapehko ovat varsinaisia etanasyöttejä!

Kylvötyötkään eivät ole kokonaan ohi kasvimaalla. Kesäkukkien kylvöjä on tarkoitus jatkaa sekä kylvää lisää rukolaa, vihanneskrassia ja muita nopeasti kasvavia salaattikasveja joiden ensimmäinen sato on jo syöty. Kasvimaan kulmalla olevaan ”lastentarhapenkkiin” (nursery bed niin kuin englanniksi sanotaan) kylvämme monivuotisia yrttejä siirrettäväksi myöhemmin varsinaisille kasvusijoilleen yrttitarhaan.

Istutusaika on otollinen ajankohta rikkaruohojen kitkemiseen. Koska ei-toivottuja kasveja nyppiessä tulee väkisinkin häirittyä myös niitä joiden on tarkoitus jäädä kasvamaan, juurtumisimpulssista on hyötyä: kitkemisen jälkeen viljelykasveilla on paremmat mahdollisuudet selvitä. Uudelleen juurtumista voi edistää kastelemalla viljelykset hyvin kitkemisen jälkeen. Kitkemisen yhteydessä voi harventaa ne kasvit jotka sitä kaipaavat. Harvennetuista pikkutaimista voi tehdä vaikkapa ”naattisalaattia”, tai istuttaa ne uuteen paikkaan. Tämä toimii hyvin esimerkiksi salaattien kohdalla.

Istutusajalla on myös hyvä hetki korjata yrttejä kuivatettavaksi ottaen huomioon että kasvien pitäisi jo lähtökohtaisesti olla ”kuivempia” kuin ylenevän kuun kaudella. Meidän yrttitarhassa timjami aloittelee jo kukintaa, joten ensimmäinen sato on valmis korjattavaksi. Nokkosen korjuuta voi jatkaa ja kuivattaa lehtiä teeksi talven varalle. Nokkosteestä valmistuu luonnon oma detox-kuuri, ja paljon halvemmalla kuin kaupan tuotteilla! Yrttien keruu on parasta suorittaa poutasäässä ennen puolta päivää, mutta kuitenkin kasteen kuivuttua. Silloin vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat suurimmillaan.

Timjami kukkii

Timjami kukkii

Ja sitten orapihlaja-aita: sen hoitoleikkauksen aika alkaa olla käsillä jos haluaa päästä helpolla. Istutusajan lehtipäivä on siihen suotuisa ajankohta: kasvi kärsii vähemmän kuin voimakkaan kasvun aikana eikä leikkaaminen myöskään innosta uutta kasvua samalla tavalla kuin istutusajan ulkopuolella. Hyvällä tuurilla uusia hoitoleikkauksia ei juurikaan tarvita tämän kesän aikana jos hoitaa leikkaamisen nyt!

Istutusaika jakautuu seuraavasti:

  • Hedelmäpäiviä ovat 14.6.–16.6. kello 15 asti. Silloin istutetaan kurkut, kurpitsat ja tomaatit.
  • Kukkakasveille suotuisia päiviä ovat 9.6. kello 15 alkaen – 11.6. ja 20.6. kello 16 alkaen. Kesäkukat ja kukkivat yrtit kylvetään silloin ja yrttejä voi myös korjata kuivattavaksi kukkapäivinä.
  • Lehtipäiviä ovat 12.6.–13.6. kello 19 asti ja 21.6.–22.6. kello 17 asti. Nämä ovat suotuisia aikoja muun muassa kaalien istuttamiseen sekä salaattien ja lehtiyrttien kylvämiseen.
  • Juuripäiviä ovat 9.6. kello 14 asti, 16.6. kello 16 alkaen – 17.6. kello 19 asti sekä 19.6. kello 17 asti. Mukulasellerin täydennysistutus on silloin vuorossa sekä juuresten harventaminen.

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Connect with Facebook