Kesän 2015 remonttikuulumisia | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Puutarha remontissa

Kesän 2015 remonttikuulumisia

Tilapäinen terassi työmaalla

Kesällä on tehty töitä erityisesti ulkona piha-alueella. Remontin ei tarvitse merkitä sitä, että pihasta ja puutarhasta ei pääse nauttimaan.

Meillä remonttikin noudattaa vuodenkiertoa: kesällä kun puutarhassa ja palstalla riittää mielenkiintoista tehtävää, talonrakennushommat saavat odottaa. Kun syksy sitten lähestyy alkaa kova kiire saada ennen talventuloa tehtyä kaikki sellaiset työt, jotka vaativat kohtuullisen lämpimiä ja hyviä säitä onnistuakseen. Esimerkiksi tasoittaminen, rappaaminen ja maalaaminen ulkotiloissa. Tällä hetkellä kiirehditään talon sokkelin kunnostamisen kanssa. Seuraavassa raportti edistymisestä remonttirintamalla tämän kesän aikana.

Mukulakiveys yläterassille

Ensimmäisenä sokkeli saatiin kuntoon eteläseinustalla, kuistin kohdalla. Sen jälkeen pääsimme vihdoin jatkamaan yläterassin kiveyksen asentamista, siitähän jäi joitakin vuosi sitten vain mukulakiveys tekemättä. Nyt saimme käyttöä kiville, jotka olimme keränneet salaojitustöiden aikana kaivetuista maamassoista – naapurit ovat varmaan mielissään kun kivikasat tontillamme vähitellen hupenevat!

 • Mukulakiveys syntyy

  Mukulakiveys syntyy

  Mukulakiveä asennetaan

  Mukulakiveä asennetaan

Tukimuurit valmistuivat vihdoinkin

Monta vuotta on jo kestänyt myös alaterassin tukimuurien pystyttäminen, mutta tänä kesänä työ saatiin vihdoin päätökseen! Vaikein vaihe oli vanhan vaahteran alle jäävä kulma, koska siinä piti säästää istutuksia sekä rakentaa muutama askelma terassilta alas keittiöpuutarhaan. Senpä vuoksi tämä osuus olikin kai jäänyt viimeiseksi…

Tälläkin kohtaa muurin alle ja myös taakse asennettiin juurimatto, jotta nurmiheinä ja vaahteran alla kasvava juhannusruusu eivät leviäisi rakenteisiin. Juhannusruusu varsinkin levittää juurivesojaan laajallekin alueelle.

Harmaa liuskekivi, joka sekin oli otettu talteen tontilta maanrakennusvaiheen aikana, riitti juuri ja juuri muurin viimeistelyyn. Jäljelle jäivät vain kaikkein suurimmat kivet, jotka soveltuvat lähinnä laattakiviksi. Ne tulevat käyttöön kun terassi joskus pinnoitetaan.

Porrasaskelmiin liuskekivemme olivat liian pieniä tai liian epätasaisia, joten askelmat tehtiin reunakivistä ja mukulakivistä. Reunakiviä löytyi edullisesti Tori.fi:n kautta, toimintansa lopettaneen kiviliikkeen jäljiltä jääneestä varastosta. Mukulakiveysten saumaamiseen pitää vielä hankkia jostain kivituhkaa, jotta saadaan kaunis, tiivis saumaus.

 • Tukimuurin tekemistä aloitellaan

  Tukimuurin tekemistä aloitellaan

  Tukimuuria rakennetaan

  Tukimuuria rakennetaan

  Mukulakiveystä askelmissa

  Mukulakiveystä askelmissa

Mitä kuuluu pihaniitylle?

Kesän aikana on ollut hauska seurata, miten pihaniittymme kehittyy. Aluksi näytti siltä kuin mitään ei tapahtuisi; niitty pysyi pitkälle kesäkuuhun asti aika autiona ja paljaan näköisenä. Sitten siemenet alkoivat pikku hiljaa itää ja heinäkuun loppuun mennessä alue alkoi jo olla vihreä. Tosin ison vaahteran alla olevalla varjoisammalla alueella siemenet itivät vähän heikosti, ja taisipa siemenseoskin loppua ennen kuin koko alue oli tullut kylvettyä. Täytyy siis tehdä täydennyskylvöjä syksymmällä!

Niittykasvit ensimmäisenä vuonna kylvämisen jälkeen

Niittykasvit ensimmäisenä vuonna kylvämisen jälkeen

Keskellä niittyä on pieni tilkku samettinurmea, joka on tarkoitus pitää lyhyenä ruohonleikkurilla. Siitä voi käydä niityn poikki tallaamatta kukkia.

Koristekirsikkapuut ovat juurtuneet hyvin; kostea kesä on huolehtinut kastelusta ja saanut puut lähtemään reippaaseen kasvuun.

 • Kirsikkapuisto rinteestä katsottuna

  Kirsikkapuisto rinteestä katsottuna

  Kirsikkapuisto ja hortensiarinne

  Kirsikkapuisto ja hortensiarinne

  Pihaniitty vihertää

  Pihaniitty vihertää

Työmaan pikkuterassi

Remontissa riittää vielä yllin kyllin tekemistä: kun sää alkaa olla liian viileä ulkotöille, siirrytään sisätiloihin. Tavoitteena on, että ainakin vessa valmistuisi loppuvuoden aikana, sillä rakennuslupa on jo mennyt umpeen ja vessa lienee viimeinen vaihe luvanvaraisissa töissä.

Remontin keskeneräisyyden ei kuitenkaan kannata antaa haitata puutarhasta ja pihasta nauttimista! Meillä tehtiin jo alkukesästä uuden liukuoven edustalle pieni tilapäinen terassi vanhoista kulahtaneista puulaatoista ja muusta kierrätystavarasta kuten kivivarastomme kauneimmista kivistä. Tori.fi:n kautta löytynyt parvekeryhmä raikasti kokonaisuuden. Tässä on ollut kiva nauttia kesäaamujen auringosta kaikesta keskeneräisyydestä huolimatta!

 • Pikkuterassi työmaalla

  Pikkuterassi työmaalla

  ”Tämä laatikko on Karjakunnan omaisuutta”

  ”Tämä laatikko on Karjakunnan omaisuutta”

  Anna kuulua

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *