Keskikesä kasvimaalla | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Keskikesä kasvimaalla

Kasvimaa kesäkuussa

Tänään alkoi kesäkuun toinen istutusaika, joka jatkuu heinäkuun 10. päivään asti. Istutusajan jälkeen on hyvä aika yrttien sadonkorjuulle.

Juhannukseen mennessä kylväminen ja istuttaminen saatiin kasvimaalla päätökseen, joten työt keskittyvät nyt kitkemiseen, lannoittamiseen ja tarvittaessa kasteluun. Tänä vuonna kesäkuussa on tosin saatu vettä sen verran että kastelukannuun ei ole tarvinnut koskea – poikkeuksellista koska yleensä alkukesä on meillä kuivinta aikaa.

Rikkaruohojen rehevä kasvu kertoo siitä, että koleasta säästä huolimatta kaikkia kasvamisen edellytyksiä on ollut tarpeeksi tarjolla: ravinteita, vettä ja ilmeisesti lämpöäkin riittävästi useimmille kasveille. Eniten lämpöä vaativat kasvit kuten tomaatit, kurpitsat ja kurkut ovat tietysti jurottaneet, mutta onneksi vihanneksista on moneen lähtöön ja jotkut nauttivat selvästi viileistä säistä. Ainakin meillä ovat salaatit kasvaneet mainiosti ja pinaatti on valmista korjattavaksi. Pakastimelle alkaa siis olla jo käyttöä!

Pinaatti on korjuuvalmis

Pinaatti on korjuuvalmis

Jos kasvimaalla on vielä tilaa, siemenpussiin voi tarttua tulevallakin istutusajalla. Meillä on ollut ongelmia itämisen kanssa joidenkin kasvien kohdalla, joten aiomme ryhtyä paikkauskylvöihin. Esimerkiksi mangoldi ja punajuuri ovat itäneet laikukkaasti – olisikohan kylvöaikana toukokuussa ollut liian kylmää? Myös yrttien uusintakylvöt ovat paikallaan, jotta satoa saadaan mahdollisimman pitkään: ainakin korianteria ja tilliä on tarkoitus kylvää lisää. Naurista on Suomessa perinteisesti kylvetty kesäkuun loppupuolella, jotta syksyllä saadaan satokautta venytettyä.

Puutarhassa voi varmistaa ensi kesän kukkaloiston kylvämällä näihin aikoihin kaksivuotisten kukkien siemeniä. Esimerkiksi lemmikki, harjaneilikka ja illakko kasvattavat kesä–heinäkuussa kylvettyinä vielä tämän vuoden aikana lehtiruusukkeen, josta sitten nousee kukkavarsi ensi vuonna. Myöhemmin ne kylväytyvät omin neuvoin mieluisaan paikkaan puutarhassa. Meidän puutarhassa lemmikki siirtyy vuosittain paikasta toiseen, etenkin sinne missä maata on muokattu näihin aikoihin…

Heinäkuun puolella istutusajan jälkeen alkaa hyvä ajanjakso varhaiselle sadonkorjuulle, kunhan sää on poutainen. Erityisesti yrttien satoa korjataan heinäkuussa juuri kukinnan alla tai sen ollessa huipussaan, yrtistä riippuen. Timjami on ensimmäisiä kukkaan puhkeavia yrttejä, joten ensimmäinen sadonkorjuu on pian ajankohtainen.

Timjamin sadonkorjuu

Timjamin sadonkorjuu

Puutarhayrttien lisäksi monet luonnonyrtit ovat korjuukunnossa keskikesällä. Esimerkiksi siankärsämöä ja mesiangervoa löytyy varmasti jokaisen lähiympäristöstä: vaatimaton siankärsämö on ihastuttavan monipuolinen yrtti ja se on yksi lempiyrttejämme teehen. Tuoksuva mesiangervo puolestaan vetää vertoja laventelille ja muille tuoksuyrteille kodin sulostuttamisessa!

Istutusajalla ja sen jälkeen on suotuisia aikoja seuraavasti:

  • kukkakasveille suotuisia aikoja on istutusajalla 27.–29.6. kello 13 asti, 30.6. kello 14 jälkeen sekä 7.7. kello 17 – 8.7. Istutusajan jälkeen kukkapäiviä ovat 15.–16.7. kello 17 asti ja aamupäivä 19.7. kello 11 asti.
  • lehtipäiviä ovat istutusajalla 29.6. kello 14 alkaen – 30.6. kello 13 asti sekä 9.–10.7. kello 19 asti. Istutusajan jälkeen lehtikasvien kannalta suotuisia aikoja ovat 16.7. kello 18 lähtien – 18.7. kello 21 asti.
  • hedelmäkasveille sopivia aikoja on 1.–3.7. istutusajalla sekä 11.–12.7. ja 19.7. kello 12 – 20.7. istutusajan jälkeen.
  • juuripäiviä ovat istutusajalla 4.–7.7. kello 16 asti sekä 14.7. ja istutusajan jälkeen 21.–23.7. kello 21 asti.

Mutta tärkeintä tulevalla kaudella on nauttia puutarhan kypsästä kauneudesta; leudon talven seurauksena esimerkiksi ruusujen kukinnasta voi tulla ennätyskaunis, kunhan sää hieman poutaantuu. Suloinen pikku juhannusruusu, lämpimänroosakukkainen papulanruusu ei ole koskaan kukkinut niin ihanasti kuin tänä kesänä!

Papulanruusu kukkii

Papulanruusu kukkii

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *