Pitkän jurottamisen jälkeen kevät on kehittynyt reipasta tahtia. Viime sunnuntaina päättyneellä istutusajalla pääsimme sittenkin kylvöhommiin myös avomaalla. Myös sadonkorjuu alkoi jo.
Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen kevät alkoi Etelä-Suomessa 11.4. – pääkaupunkiseudulla jo 2.4. – ja levittäytyi nopeasti läpi Suomen aina Lappia myöten. Heittoa keskiarvoon ei kauheasti tullut pitkällä aikavälillä katsottuna, mutta poikkeuksellisen nopealta kevään edistyminen on tuntunut vihdoin vauhtiin päästyään. Huhtikuun viimeisellä viikolla alkoi jo puutarhakalenterin toinen vuodenaika, keskikevät, kun sinivuokot puhkesivat kukkaan. Niitä seurasivat ripeään tahtiin idänsinililjat, kevätkiurunkannukset, kevätkaihonkukat, krookukset, talventähdet ynnä muut. Kyyhkyspariskunta palasi perinteiselle pesimäpaikalleen, samoin kuin punarinnat. Olisikohan terminen kasvukausikin tässä vaiheessa jo alkanut?
Onneksi kasvimaa oli tullut muokattua hyvin syksyllä, pääsimme säiden ja maan lämmettyä nopeasti kylvämään avomaalle. Tänä vuonna kevätmuokkaus onkin savimailla vaivalloista kun talvi oli vähäroutainen. Routa ei siis päässyt murentelemaan maan pintaosia, joten maa on nyt aika lailla jäykkää ja tiivistynyttä. Juurespenkkiä varten yritimme kuitenkin möyhentää maan aika syvään, jotta kehittyvillä juurilla olisi hyvät oltavat. Kylvimme palsternakkaa, porkkanaa, mustajuurta ja retiisiä.
Olimme kahden vaiheilla herneiden ja härkäpapujen kanssa mutta päädyimme viimein siihen että emme vielä kylväneet niitä. Yöt ovat olleet melko kylmiä joten pelkäsimme että siemenet mädäntyisivät koleassa, kuten joskus käy tarhapavuille. Sen sijaan salaattia kylvettiin toiseen kotipihan istutussäkeistä. Viime keväänä hankkimamme viljelysäkit jatkavat nyt toista vuotta tilapäisessä käytössä. Poistimme istutussäkeistä parikymmentä senttiä pintamultaa ja lisäsimme tilalle uutta ostomultaa.
Maahan syksyllä jätetty maa-artisokka kaivettiin ylös ja erotettiin tarvittavat siemenmukulat sadosta. Ne istutettiin saman tien uuteen penkkiin. Satoa saadaan nyt myös ruohosipulista ja puutarhan perällä rehottavasta vuohenputkestä, joka on näin keväällä herkullisimmillaan. Kevään kunniaksi valmistimme tabbouleh-salaattia, jonka voi persiljan ja mintun sijasta höystää nuorilla vuohenputken lehdillä. Reseptikokoelmastamme löytyy muitakin ohjeita vuohenputken hyödyntämiseen. Kunhan vain muistaa, ettei erehdy syömään vuohenputken myrkyllisiä sukulaisia – tunnistaminen on villivihannesten käytössä yhtä tärkeää kuin sienien keräämisessä!
Anna kuulua