Kevään ruuhkaviikot kasvimaalla: toukokuun lopun istutusaika | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kevään ruuhkaviikot kasvimaalla: toukokuun lopun istutusaika

Kastelua ja kitkemistä

Seuraava alenevan kuun kausi eli istutusaika alkaa tiistaina 22.5. klo 16 ja päättyy aikaisin aamulla 3.6. Siitä onkin tulossa vilkas ja työntäyteinen pari viikkoa, sillä kylvettävää ja istutettavaa on paljon. Toukokuun puolenvälin jälkeen on tyypillisesti niiden kasvien kylvö ajankohtaista, joiden kylvöohjeissa kehotetaan kylvämään siemenet ”maan lämmettyä”. Ainakin täällä etelässä on maan lämpötila noussut jo yli 15 asteen, mikä sopii useimmille vihanneksille. Kuitenkin hallanarkojen kasvien kanssa pitää olla tarkkana: vaikka maan lämpötila riittäisikin niille itämiseen, pikkutaimia uhkaavat kylmät yöt joita tulee todennäköisesti kesäkuun alkupuolelle asti. Myös esikasvatetut taimet kärsivät jos sää on heti istutuksen jälkeen kovin kylmää, ovathan ne tottuneet lämpimämpiin oloihin.

Ennen vanhaan on Kustaan päivää (6.6.) pidetty käänteenä lämpimämpään. Perunat onkin perinteisesti istutettu juuri Kustaan päivänä, koska perunan lehdet kärsivät hallasta. Mutta ilmastonmuutos on aikaistanut kevääntuloa, joten enää ei välttämättä ole tarpeen odotella siihen asti arimpienkaan kasvien kylvön kanssa. Suomessa vuoden keskilämpötila on kohonnut noin asteen viimeisten sadan vuoden aikana ja kaikkein voimakkainta lämpeneminen on ollut kevätkuukausina: vajaat kaksi astetta. Puiden lehtien keväinen puhkeaminen on vuosina 1846–2005 varhentunut keskimäärin noin 12 vuorokaudella. Suomen ilmastoa tosin leimaavat suuret vuosien väliset vaihtelut – vuodet eivät ole veljiä keskenään, niin kuin vanha sanonta kuuluu. Sen vuoksi olemmekin kiinnostuneet fenologiasta puutarhanhoidon apuna eli puutarhatöiden ajoittamisesta luontohavaintojen perusteella (ks. sarja Luontohavainnot puutarhakalenterina).

Taimia istutuspöydällä

Taimia istutuspöydällä

Meidän on tarkoitus kylvää tulevan istutuskauden aikana kaikki loput keväällä kylvettävät kasvit sekä istuttaa esikasvatetut taimet. Tietysti täytyy tarkkailla säätä ja muuta luontoa: jos kelit muuttuvat kovin hyisiksi eikä luonnonkasvienkaan kehitys kerro kesän tulosta, töitä täytyy lykätä. Pieniltä takapakeilta sen sijaan selviää levittämällä hallaharsot kylvösten ja taimien suojaksi.

Ohjelmassa on siis punajuuren, mangoldin, keräsalaattien ja papujen kylväminen. Suippokaalin, purjon, sellerien, kurpitsan, kurkun, tomaatin, munakoison, fenkolin ja latva-artisokan taimet karaistaan ja istutetaan ulos kasvimaalle, kohopenkkeihin ja istutussäkkeihin. Myös esikasvatetut yrtit istutetaan ulos basilikaa lukuunottamatta ja avomaalle kylvetään kesäkukkia ja viherlannoituskasveja. Esi-idätetyt siemenperunat istutetaan kasvimaalle.

Istutusaika sopii myös kitkemiseen, koska perinnetiedon mukaan kasvit eivät silloin ole yhtä aktiivisessa kasvussa kuin ylenevän kuun kaudella. Silloin ne eivät kärsi samalla tavalla hoitotoimenpiteistä kuin ollessaan vahvassa kasvussa. Nyt onkin aika kitkeä rikkaruohot ensimmäisen kerran aikaisten kylvöjen rivinväleistä. Kunhan vain viljeltävät kasvit ovat ehtineet sen verran suuriksi että rivin erottaa rikkaruohoista! Meillä ovat syksyllä kylvetyt kasvit jo hyvässä kasvussa, vain tilli, retiisi ja persilja eivät ole itäneet. Persilja itää sen verran oikukkaasti että sen osalta emme vielä ole luopuneet toivosta, mutta retiisin ja tillin osalta syyskylvö ei selvästikään onnistunut. Täytyy siis kylvää uudelleen. Sen sijaan viime istutuskaudella kylvetty retikka on itänyt terhakkaasti.

Aikaiset kylvöt itävät

Aikaiset kylvöt itävät

Tuleva istutusaika jakaantuu seuraavasti eri kasviryhmien kesken:

  • Hedelmäpäiviä ovat 27.5. kello 12 lähtien – 29.5. Silloin on papujen, kurpitsan, kurkun, tomaatin ja munakoison vuoro, kunhan vain sää sallii.
  • Kukkakasveille suotuisat ajat ovat 23.5. kello 13–16 ja 25.5. kello 4–19 sekä 2.6. kello 7 alkaen. Kukkien takia kasvatetaan mm. latva-artisokkaa ja kruunutilliä.
  • Lehtipäiviä ovat 25.5.–27.5. kello 11 asti. Se on suotuisa ajanjakso ajatellen mangoldia, salaatteja, lehtitilliä, suippokaalia, lehtiselleriä ja fenkolia.
  • Juurikasveja koskevat työt ajoitetaan seuraaville päiville: 22.5. kello 16 lähtien 23.5. kello 12 asti sekä 30.5.–1.6. Nuo ajat sopivat perunan sekä punajuuren, retiisin ja mukulasellerin istutukseen ja kylvöön.

Tällä istutuskaudella hedelmäkasvien päivät ovat melko varhain, mikä on ongelmallista jos sää on viileää. Jos suosiollinen ajankohta tuntuu aivan liian varhaiselta esimerkiksi kurkkujen ja tomaattien istuttamiselle avomaalle, työt voi tehdä myös kukkapäivinä tai lykätä ne esimerkiksi seuraaviin hedelmäpäiviin istutusajan päättymisen jälkeen (7.6. kello 8–13 tai 11.6. kello 17 jälkeen tai 14.6. kello 18 lähtien 16.6. kello 18 asti). Lehtikasveille suosiollisia aikoja on vähänlaisesti ottaen huomioon kuinka paljon on kylvettävää ja istutettavaa.

Linkkejä

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *