Kevätesikon aikaan | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kevätesikon aikaan

Kevätesikon kukintaa

On vuoden suloisin aika: vaahteran herkästä limetinkeltaisesta kukinnasta on saatu nauttia harvinaisen kauan, ja nyt niityllä kevään keltaista viestiä julistaa esikko. Tuomi tuoksuu puistossa, ja luumupuun kukat ovat avautumassa. Luonnossa ovat läsnä kaikki vihreän eri sävyt ja linnut melskaavat yötä päivää – onko tämän ihanampaa olemassa?

Toukokuu ei alkanut aivan yhtä auvoisissa merkeissä. Kuukauden alkupuoli sujui kylmissä, ajoittain jopa hyisissä merkeissä. Ei ihan joka toukokuussa sada lunta palkkapäivänä, mutta tänä vuonna satoi! Toisaalta kuun alun viileitä säitä on kiittäminen siitä, että vaahteran ja koristekirsikan ja monen muun kasvin kukinta ei lakastunut alkuunsa niin kuin joskus käy, jos toukokuulle osuu helteitä. Ainakaan meidän puutarhassa ei myöskään näy merkkejä vahingoista, joita hallayöt olisivat aiheuttaneet.

”Koronakevät”

Kivireunus erottaa parkkipaikan pensasaidasta

Kuvassa asetetaan kivitöiden viimeistä vaihetta: parkkipaikan kivireunusta pensasaidan viereen

Tänä vuonna keväälle on ollut leimallista myös se, että aikaa puutarhatöille on ollut tavallista enemmän. Olemme etätyössä niin kuin monet muutkin, mikä tarkoittaa, että vapaa-aikaa on enemmän kun työmatkoihin ei kulu aikaa. Nyt sen vasta on huomannutkin, millaisen osuuden ne tavallisesti lohkaisevat vapaa-ajasta! Myös mennyt ”talveton talvi” aiheutti sen, että kevättöihin päästiin tavallista aikaisemmin, kun maa ei ollut juuri lainkaan roudassa. Tuntuu siis siltä, että olisimme saaneet paljon aikaiseksi!

Blogia seuranneet tietävät, että meillä on viime vuosina ollut kotipihassa kaikenmoista projektia: varaston rakentamista, kivitöitä, pergolan pystyttämistä, muurien latomista. Nyt alkavat suurimmat urakat vihdoin olla maalissa! Ajattelimme tässä postauksessa kertoa hieman siitä, miltä pihalla nyt näyttää.

Kivityöt päätökseen

Pihan viimeiset kiveykset nakuteltiin paikalleen menneenä viikonloppuna, kun Setä Sininen teki viimeisistä nupukivistä reunuksen parkkipaikan ja orapihlaja-aidan väliin. Pensasaita leikattiin aikaisemmin keväällä alas ja rikkaruohot kitkettiin sen juuristosta; ei niitä juuri muulloin pystykään kitkemään tehokkaasti kuin alasleikkaamisen yhteydessä! Kuorikatteella hidastetaan sitten uusien rikkaruohojen asettuminen puhdistettuun multaan.

Välimeren penkki valmistuu

Viime vuonna istutimme uudelle alaterassille yrttejä kahteen penkkiin, joista toinen on omistettu Välimeren alueelta kotoisin oleville yrteille ja muille iki- tai talvivihreille kasveille. Leudon talven ansiosta taimet ovat selviytyneet hyvin eikä mitään merkittäviä talvivahinkoja ole tapahtunut!

Välimeren yrttipenkistä puuttuu vain muutama kasvi

Timjamia, teurikkaa, puksipuita ja marjakuusia yrttipenkissä

Viime päivinä olemme täydentäneet istutuksia ja saaneet suunnitelman lähes toteutettua, vain pari istutuspaikkaa odottaa vielä haluttujen taimien löytämistä. Taimet on istutettu harvakseltaan ja multapinta on katettu pastellinvärisellä soralla. Joukkoon in ”istutettu” myös muutama kaunis kivi.

Haaveissa viiniköynnös

Viiniköynnös on istutettu syvälle maahan kaivettuun kuitukangaspussiin

Viiniköynnös on istutettu

Emme todellakaan ole olleet ainoita, jotka ovat innostuneet istutuspuuhiin: koronaviruksen koteihinsa saartanut väki on ilmeisesti rynnistänyt puutarhaliikkeisiin ostoksille. Se on tosiaan näkynyt muun muassa siinä, että puutarhaliikkeissä myydän nyt myös ei-oota eli kaikkia haluamiamme kasveja emme ole ihan helposti löytäneet.

Pergolan kylkeen on tarkoitus istuttaa viiniköynnökset, mutta vain toinen haluamistamme lajikkeista on toistaiseksi löytynyt taimistolta. Se on Somerset Seedless.

Viiniköynnökselle on jo terassin perustamisvaiheessa kaivettu soran alle iso istutuskuoppa, joka on vuorattu kuitukankaalla. Näin multa ei häviä soran sekaan sadeveden mukana.

Nyt mietimme, millaisen katteen valitsemme köynnökselle, todennäköisesti jotain kiviainesta, ehkäpä samaa soraa, joka on Välimeren yrttipenkin katteena.

Toivotaan, että löydämme köynnökselle kaverin kasvamaan ylös pergolan toista pystypilaria!

Niitty kukoistaa

Muutamia vuosia sitten kerroimme niityn perustamisesta puutarhan alavaan osaan terassia rajaavien muurien taakse. Tänä keväänä niitty on kukoistanut aivan erityisen hienosti: alkukeväästä sen valtasi kevätkiurunkannus ja näin sydänkeväällä kevätesikko on ihastuttanut kauniilla kukinnallaan!

Osa pihasta kasvaa niittynä

Pihaniitty

Vielä toistaiseksi esikko kasvaa enimmäkseen niityn reunalla, mutta joka vuosi se on levittäytynyt laajemmalle.

Koristekirsikoista Accolade on kukkinut jo monena vuonna, mutta rusokirsikka ei toistaiseksi ole tehnyt kukan kukkaa. Lisäksi se kaipaa vielä vähän tukea. Eli kirsikkapuisto ei synny ihan käden käänteessä!

Touko-kesäkuun istutusaika

Viileä toukokuu on tarkoittanut myös sitä, että huhti-toukokuun istutusaikana kylvetyt siemenet eivät ole itäneet aivan niin nopeasti kuin tavallisesti. Saattaapa olla, että tiistaina 26.5. alkavalla touko-kesäkuun istutusajalla kylväminen johtaa tänä vuonna lähes yhtä hyviin tuloksiin!

Tulevalla istutusajalla päästäneen myös kylvämään ja istuttamaan kasveja, jotka vaativat maan lämmenneen riittävästi. Jos ei muu auta niin harsojen avulla!

Istutusaika alkaa

  • kukkapäivällä 26.5. ja lisää kukkakasveille otollisia aikoja on luvassa kesäkuun puolella, 3.6. kello 19 lähtien 4.6. kello 16 asti.
  • lehtikasveille suosiollisia päiviä ovat 27.5. ja 28.5. kello 18 asti sekä 4.6. kello 17 lähtien 6.6. asti.
  • hedelmäkasvien kannalta hyviä kylvö- ja istutusaikoja on 28.6. kello 19 lähtien 30.6. asti sekä istutusajan viimeinen päivä 7.6. kello 19 asti.
  • juuripäiviä ovat 31.5.–2.6.

    Keskustelu on päättynyt.