Mullasta nousee kasvi

Soglio, Val Bregaglia

Kiitos tunnustuksesta!

Inspiroiva Puutarha Blogi

Kampanjan "Inspiroiva Puutarha Blogi" tunnuskuva | olemmepuutarhassa.fi

Saimme tunnustuksen Inspiroivasta Puutarha Blogista, sen antoi Puutarhasta keittiöön. Suurkiitos, oli tosi hienoa saada hyvää palautetta näin pian aloittamisen jälkeen! Tunnustukseen kuuluu se, että vastaa muutamaan kysymykseen:

1. Miten puutarhainnostus ja puutarhablogin pitäminen syntyivät?

Tulemme molemmat perheistä, joissa puutarhanhoito on olennainen osa elämää. Monet lapsuuden parhaista hetkistä on vietetty puutarhassa, sen vuoksi aikuisenakin on aina tuntunut luontevalta harrastaa jotain puutarhaan liittyvää. Jo ennen kun saimme oman puutarhan.

Blogi syntyi kun halusimme siirtää puutarhapäiväkirjamme ja ‑valokuvamme sähköiseen muotoon. Ajattelimme että tehdään samantien myös reseptipankki sekä remonttipäiväkirja. Ja miksei kaikkea voisi myös jakaa muiden kanssa? Ystävät ja tuttavat jotka tietävät meidän viljelevän kuukalenterin mukaan, kyselevät usein siitä milloin olisi hyvä hetki johonkin puuhaan. Blogin kautta he voivat halutessaan seurata tekemisiämme. Ja ehkä saamme uusiakin ystäviä?

2. Mikä on erikoisin, ihmeellisin, harvinaisin, tunnearvoltaan suurin tai kaunein lempikasvisi?

Emme erityisesti keräile erikoisia tai harvinaisia kasveja, ellei sellaisiksi lasketa esim. perinteisiä tomaattilajikkeita tai vanhoja ruusuja. Pidämme vanhoista asioista ylipäänsä, joten kaipa siihen liittyy myös perinnekasvien kunnioitus.

Kauniita kasveja ovat mielestämme sellaiset, joita ei ole jalostettu kauhean kauas alkuperästään, tai jotka ovat seurausta pitkästä, luonnonmukaisesta jalostusperinteestä. Itsekin harrastamme eräänlaista jalostusta: keräämme mielellämme siemeniä mielenkiintoisista risteymistä, joita puutarhassa syntyy. Esimerkiksi samettikukat ovat hauskoja, koska ne tuottavat joka kesä uudenlaisia väriyhdistelmiä!

Lempikasvejamme ovat erityisesti yrtit sanan laajassa merkityksessä eli kasvit joita voi käyttää kulinaarisesti tai lääkinnällisesti. Setä Sininen tykkää katajasta ja persiljasta, Täti Punainen Välimeren varpumaisista yrteistä kuten timjamista, laventelista, salviasta ja rosmariinista.

Tunnearvoltaan suuria ovat kasvit, jotka jotenkin liittyvät omaan historiaan. Esimerkiksi muratti, joka on kotoisin entisen kodin puutarhasta ja on nyt kotiutunut uuteen. Se jäi piharemontissa pahasti maamassojen alle ja tuhoutui maata myöten. Mutta sinnikkäästi juuret alkoivat puskea uutta vartta heti kun ylimääräiset läjät poistettiin sen päältä. Sellaista kasvia ei voi olla rakastamatta!

3. Mikä on puutarhafilosofiasi?

Ei meillä varsinaista filosofiaa ole taikka mottoa. Mutta joukko periaatteita kylläkin, joita esittelemme mm. artikkelissa Elävää ruokaa elävästä maasta. Kaipa ne muodostavat eräänlaisen filosofian jonka punainen lanka on se, että puutarhassa onnistuu kun toimii luonnon kanssa yhteistyössä. Jos yrittää jotain sellaista, mikä ei ole myötäkarvaan luonnon kanssa, aloittaa taistelun jonka varmasti häviää, ennemmin tai myöhemmin!

Jaamme omalta osaltamme tunnustuksen Inspiroivalle Puutarha Blogille, joka on Kaupunkiviljely.fi:n blogi. Dodo ry:n aktiivit vaikuttavat ahkerasti lisätäkseen pääkaupunkiseudun asukkaiden viljelymahdollisuuksia ja tekevät puutarhaharrastusta tunnetuksi uusille sukupolville. Sellainen toiminta todella ansaitsee tunnustuksen!

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Connect with Facebook