Kivityöt jatkuvat: alaterassin tukimuurit (2) | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Puutarha remontissa

Kivityöt jatkuvat: alaterassin tukimuurit (2)

Yksityiskohta tukimuurista

Elokuussa saimme vihdoin valmiiksi alaterassia yhdeltä laidalta rajaavat tukimuurit, jotka jäivät kesäkuussa keskeneräisiksi. Kuten kaikessa rakentamisessa ja remontoinnissa, itse muuri syntyi nopeasti kun pohjatyöt oli tehty kunnolla.

Meidän onneksi muurin perustuksissa käytettyä soraa sekä asennushiekkaa ei tarvinnut kaukaa raahata paikalle: salaojitus- ja hulevesiremontin jäljiltä koko piha tuntuu olevan pelkkää soraa ja hiekkaa… Jonkin verran aikaa kului kivien valinnassa: parhaat muurikivet ovat tietysti tukevia mutta tasaisia ala- ja yläpinnaltaan, ja niitä alkaa olla harvassa mitä pidemmälle työt edistyvät. Olemme käyttäneet tontiltamme löytyneitä vanhoja liuskekiviä, saa nähdä joudummeko jossain vaiheessa pihatöiden edistyessä turvautumaan ostokiviin. Työläs vaihe oli myös mullan seulonta: muurien väliin jää kapeahko istutusalue, johon toimme multaa pihan perälle remontin aikana läjitetystä humuspitoisesta maasta. Se on pahasti rikkaruohottunutta, joten se piti tarkkaan seuloa jottei tulisi samalla istutettua vuohenputkea ynnä muita ei-toivottuja kasveja.

Tukimuurit rakenteilla

Tukimuurit rakenteilla

Kuten aiemminkin, ensin tehtiin valmiiksi ylempi muuri, jotta sitä rakentaessa ei joutuisi tallomaan alempaa. Muurit ovat ns. kylmiä muureja eli niiden rakentamisessa ei ole käytetty laastia. Vie jonkin aikaa ennen kuin asennushiekka sitoo kivet paikoilleen eivätkä ne koskaan tietystikään kestä tallaamista aivan muurin reunalla. Tämän vuoksi suunnittelemme ylemmän muurin reunalle istutuksia tai muuta estettä ehkäisemään liikkumista liian lähellä reunaa.

Nyt valmistunut muuri rajaa talon edustalla olevan täyttömaa-alueen yhdeltä reunaltaan, kahta muuta reunustavat talo ja tuleva varastorakennus. Sen rakentamisen pitäisi alkaa syyskuussa. Neljännenkin reunan rajaamiseksi alempaa muuria on tarkoitus jatkaa kunhan varasto saadaan valmiiksi. Homma jäi siis tälläkin kertaa osittain kesken… Koska tonttimme sijaitsee rinteessä, jäljelle jäävällä sivulla ei tarvita yhtä korkeaa muuria, vaan kyse tulee olemaan pikemminkin jonkinlaisesta reunuskiveyksen ja luiskan yhdistelmästä. Sen tekeminen jää varmaan ensi kesään.

Täytyy sanoa, että ankea keskeneräinen piha muuttui kuin taikaiskusta hieman huollitellummaksi! Tämä on taas hyvä esimerkki siitä kuinka valtava merkitys on sillä, että kaaokseen tuo hieman järjestystä, vaikkapa vain pieneltä osin.

Alaterassin tukimuurit

Alaterassin tukimuurit

Muut jaksot ”Tukimuurit”‑sarjassa

  • Osa 1: Kun kevään kiireisin kylvösesonki oli ohi aloitimme taas pihan kivityöt. Tällä kertaa vuorossa ovat tukimuurit alaterassille eli entisen autotallin edustalla sijaitsevalle täyttömaatasanteelle.
  • Osa 3: Syyslomalla syntyi taas pätkä tukimuuria alaterassia rajaamaan.

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *