- kepasipulia tai puolet kepasipulia, puolet salottisipulia
- n. 1 kg
- valkosipulinkynttä
- 2–3
- voita
- 1 rkl
- öljyä
- 2 rkl
- vehnäjauhoa)
- (1 rkl
- valkoviiniä
- 2 dl
- (liha)lientä
- 1,2 l
- kuivattua timjamia tai noin viisi oksaa tuoretta
- 1 tl
- laakerinlehti
- 1
- Gruyère-juustoa tai muuta voimakasta, hyvin gratinoituvaa juustoa
- 150 g
- viipaletta vaaleaa (kuivahtanutta) maalaisvehnäleipää tai patonkia
- n. 6–10
- mustapippuria
- (suolaa)
Kuori sipulit, leikkaa ensin neljäksi lohkoksi ja sitten vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi myös valkosipuli.
Kuumenna voi ja öljy keskilämmöllä, uuninkestävässä padassa jos haluat välttää tiskiä, tai isossa pannussa jos haluat sipulin kypsyvän nopeammin. Lisää sipuli ja kypsennä säännöllisesti sekoittaen kunnes se on muuttunut vaaleanruskeaksi ja kiiltäväksi. Siihen menee reippaasti yli puoli tuntia. Varo kuitenkin ettei ruskista sipulia, se ei ole tarkoitus. Sipulin omat sokerit karamellisoituvat kuumennettaessa ja tekevät siitä makeaa ja aromikasta. Kun sipulit alkavat olla valmiit, lisää valkosipuli ja kypsennä kunnes siitä irtoaa aromia. Jos haluat suurustaa keittoa, lisää tässä vaiheessa vehnäjauho ja sekoita se tasaisesti sipuleihin. Lisää sitten valkoviini ja keitä hieman kasaan. Näin kaikki ”karamelli” irtoaa pohjasta.
Siirrä sipuliseos pataan, jos karamellisoit sen pannussa. Lisää liemi, timjami ja laakerinlehti ja keittele hiljalleen vähintään tunnin verran, mieluiten kauemminkin (keittoa voi hauduttaa jopa yön yli uunissa, noin 90 asteen lämmössä!). Mausta keitto mustapippurilla ja tarpeen vaatiessa suolalla (mutta muista että gratiiniin tulee juustoa ja sitä myöden myös suolaa).
Laita uuni lämpenemään 250–275 asteeseen. Leikkaa leivästä viipaleita ja paahda ne leivänpaahtimessa tai kuumenevassa uunissa rapeiksi. Raasta juusto karkeaksi raasteeksi. Viimeistele keitto latomalla leipäviipaleet sen päälle ja lisäämällä leivän päälle isot keot juustoraastetta. Gratinoi keittoa viidestä kymmeneen minuuttia kuumassa uunissa, kunnes juusto on sopivasti ruskistunut.
Vaihtoehtoisesti voit gratinoida keiton uuninkestävillä keittolautasilla tai annosvuoissa, jolloin jokaiselle syöjälle tehdään oma annoksensa ja kuorrutetaan se leivällä ja juustolla uunissa. Tällöin itse keiton voi valmistaa muussakin kuin uuninkestävässä astiassa.
Toivoisin reseptiin lisättävän ”tarjoillaan ja gratinoidaan seuraavna päivänä, halutessasi liemeen lämpöä ja väriä lisää puoli tl. savustettua paprikaa”