Kukkaisjuomaa syreenistä | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Kukkaisjuomaa syreenistä

Syreenimehutiiviste

Mehutiivistettä voi valmistaa marjojen ja hedelmien lisäksi kukista. Kotoinen syreeni sopii siihen hyvin.

Seljankukkamehu on viime vuosina ollut trendikäs juoma myös meillä Suomessa. Valitettavasti mustaselja (Sambucus nigra) ei tule kovin hyvin toimeen täällä meillä, vaikka jo Etelä-Ruotsissa se on yleinen pensas ojissa ja kosteilla joutomailla. Puutarhassa sitä voi yrittää kasvattaa jos olosuhteet ovat oikeat, mutta ainakaan meillä ei toistaiseksi ole ollut siinä kovin hyvä menestys. Mutta ei hätää; jos ja kun seljankukkia ei ole saatavilla, mehutiivistettä voi valmistaa myös syreenistä!

Ihana pihasyreeni (Syringa vulgaris) on juuri aloittanut meillä kukintansa, sehän on alkukesän tunnuskasvi puutarhakalenterissamme. Syreenin kauneus vetää vertoja monelle eksoottisemmallekin kaunottarelle, ja kuitenkin se on kasvina täysin talvenkestävä ja vaatimaton. Todellinen menestyjä siis; sitä pitäisi olla kaikissa puutarhoissa!

Kun syreenin kukat ovat täysin avautuneet, on aika kerätä niitä mehutiivistettä varten. Siihen tarvitaan myös sitruunahappoa, jota saa esimerkiksi apteekista. Sitä kannattaa muuten aina olla talossa, sillä sitruunahapolla on monia hyödyllisiä käyttötarkoituksia. Säilönnässä sitä käytetään parantamaan vähemmän happoisten ainesten säilyvyyttä, mutta lisäksi sitruunahappoa voi käyttää myös puhdistusaineena.

Siman tavoin mehuun lisätään myös sitrushedelmiä makua tuomaan. Ne pitää kuoria huolellisesti siten, että kuoren valkoisen osan saa pois, muuten mehusta tulee kitkerää. Ainesten annetaan tekeytyä muutamia päiviä saavissa tai ämpärissä ennen kiehauttamista.

Syreenimehu tekeillä

Syreenimehu tekeillä

Jos haluaa mehutiivisteen säilyvän kunnolla pulloissa, ne kannattaa käsitellä säilöntäaineella. Luonnollisesti mehutiivisteen voi myös pakastaa, jolloin säilöntäainetta ei tarvita. Tämän reseptin mukaisesti mehua tulee yllättävän paljon, meillä se on riittänyt pitkälle seuraavaan kevääseen asti. Jos syreeninkukkia ei raaski käyttää yhtä paljon kuin reseptissä edellytetään, ainesten määrät voi hyvin puolittaa.

Syreenimehun aromia ei välttämättä tunnista juuri syreeniksi, mutta se on maultaan jännittävän mausteista ja kukkaista – aivan omiaan kesäisiin janojuomiin!

Katso resepti

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *