Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kuukauden kasvi: härkäpapu

Härkäpapu

Heinäkuussa aletaan jo saada satoa herneiden lisäksi härkäpavusta, jonka ensimmäiset palot pulskistuvat pian kukinnan alkamisen jälkeen, aivan kuin varkain. Härkäpapu on komea ilmestys kasvimaalla, roteva ja kasvuvauhdiltaan hämmästyttävä.

Meillä viljellään härkäpapua viherlannoituspalstalla juuri sen verran, että saamme kesällä tuoreita papuja maistiaisiksi. Pitäisi olla paljon enemmän tilaa, jos haluaisi viljellä härkäpapua talven tarpeiksi. Kasvi on iso ja tilaa vievä siihen nähden minkä verran se tuottaa satoa. Se vaatii myös pitkän kasvuajan jos haluaa täysikokoisia, tuleentuneita papuja säilytettäväksi. Mutta heinäkuisena sesonkiherkkuna, ”primöörinä”, se on parhaimmillaan!

Vanha viljelykasvi

Härkäpapu (Vicia faba) on vanhimpia tunnettuja viljelykasveja, Suomessakin se on ollut tärkeä valkuaisen lähde jo vuosisatojen ajan. Siemenistä lähes 30% on proteiinia. Välillä härkäpavun viljely jäi lähes unholaan, mutta nykyään sitä on taas alettu viljellä etenkin rehuksi.

Härkäpapu ’Crimson-flowered’

Härkäpapu Crimson-flowered

Härkäpapu kuuluu hernekasvien heimoon ja virnojen sukuun. Se tunnetaan myös pelto-, hevos- ja talonpoikaispavun nimellä (bondböna ruotsiksi). Härkäpavun korkeus on puolesta metristä metriin. Lehtihankoihin kehittyy ensin 2-5 kukkaa ja myöhemmin pitkät pulleat ylöspäin sojottavat palot. Kukat ovat yleensä valkoisia ja mustapilkkuisia, mutta myös muita värejä löytyy: Edinburghin kuninkaallisessa kasvitieteellisessä puutarhassa näimme punakukkaisen härkäpavun. Kuten muutkin hernekasvit, härkäpapu parantaa maan ravinnepitoisuutta, koska sen juurinystyröihin kerääntyy typpeä bakteerien ansiosta. Sen vuoksi se sopiikin hyvin viljeltäväksi viherlannoitus- ja maanparannustarkoituksessa.

Härkäpavun viljely

Monesti mainitaan, että härkäpapua voi kasvattaa perunan kumppanuuskasvina, mutta meistä tuntuisi kyllä vaikealta saada papuja sopimaan samaan palstaan perunan kanssa. Kylvämme siis härkäpavun omaan riviin, metrin parin pituudelta aikaisin keväällä. Papu ei juuri hoitoa kaipaa, vaikka musta papukirva ilmaantuukin usein nakertamaan latvoja. Kovan kuivuuden koetellessa härkäpapua on tosin hyvä kastella.

Härkäpapu eroaa pensas- ja salkopavuista siinä, että se itää viileässä ja sietää jopa muutamia pakkasasteita. Kansanperinteessa härkäpavun kylväminen onkin ollut ensimmäinen toukotöiden joukossa. Mielestämme härkäpapu vaikuttaakin olevan lähempää sukua herneelle kuin pavuille, sen huomaa esimerkiksi valmistaessaan ruokaa härkäpavusta: kuivista härkäpavuista tehty rokka tuoksahtaa erehdyttävästi hernerokalta…

Härkäpavun käyttö

Härkäpapuja

Härkäpapuja

Hyvin nuoria papuja voi keittää palkoineenkin, mutta meillä odotetaan mieluummin niin kauan kunnes pavunsiemenet ovat pulskistuneet täyteen mittaansa, mutta ovat kuitenkin vielä vihreitä. Papukasvustoa täytyy siis seurata tarkkaan, jotta osaa korjata satoa oikeaan aikaan. Sen oppii tunnistamaan kokemuksen karttuessa: palkojen täytyy olla pullistuneita mutta vielä raikkaan vihreitä, kiinteitä mutta ei kivikovia. Palkojen saumojen pullistuminen auki ja kärkien tummuminen ovat merkki kasvun päättymisestä ja tuleentuminen alkamisesta.

Laajamittaista tuorekäyttöä rajoittaa se, että pavut kypsyvät vaihtelevalla tahdilla, minkä lisäksi papujen riipiminen ja valmistaminen on jonkin verran työlästä. Jos haluaa herkullisia ja mureita siemeniä on ensin riivittävä siemenet paloista ja sen jälkeen vielä kuorittava niistä ylin, sitkeä kerros. Se onnistuu parhaiten ryöppäämisen jälkeen. Mutta kyllä se maksaa vaivan! Jos olet kiinnostunut tuoreiden härkäpapujen käyttämisestä keittiössä, seuraa ruokablogia.

Vastakaikua

   Viidakon lait | Kurpitsankukkia · Kesäkuun 13. päivänä 2013 klo 2.34

   […] onnellinen huomattuani, että härkäpavutkin voivat hyvin! Luulin jo, ettei niistä mitään tule. Katsokaa, […]

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

       Anna kuulua

       Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

       Connect with Facebook