Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kuukauden kasvi: laventeli

Tähkälaventeli

Yrttitarhassa laventeli aloittelee heinäkuussa kukintaansa, joka jatkuu elokuulle asti. Laventeli on hieno koristekasvi, mutta siitä on paljon iloa myös kotona ja keittiössä.

Laventeli on yksi ehdottomista suosikeistamme yrttien joukossa. Puutarhassamme kasvaa laventelia monessa paikassa niin kukkapenkeissä, ruukkutarhassa kuin keittiöpuutarhassakin. Yhdessä kohopenkeistä on käytetty laventelia reunuskasvina ja se on osoittautunut hyväksi avuksi tuholaisten karkoittamisessa: muun muassa etanat eivät tunkeudu laventeliaidan läpi kun taas esimerkiksi timjami ei reunuskasvina toimi yhtä hyvin. Toisaalta laventeli houkuttelee kukkiessaan pölyttäjiä keittiöpuutarhaan.

Laventelista sanotaan suomalaisissa puutarhaoppaissa usein että se ei olisi talvenkestävä, mutta tämä ei pidä paikkaansa ainakaan täällä eteläisessä Suomessa. Laventelimme ovat menestyneet hyvin vuodesta toiseen kunhan niiden kasvupaikka on sopiva eli hyvin ojitettu ja aurinkoinen.

Huulikukkaisten heimoa

Laventelit ovat huulikukkaisten (Lamiaceae) heimoon kuuluvia puolipensaita tai varpuja, jotka ovat peräisin Välimeren alueelta. Laventelilajeista erityisesti Lavandula angustifolia eli suomeksi tähkälaventeli on niin talvenkestävä, että sitä voidaan viljellä myös Keski-Euroopassa ja Pohjois-Euroopassakin. Muut lajit ovat sitten arempia eli niitä käytetään meillä kesäkukkina, kuten esimerkiksi näyttävää tupsulaventelia (L. stoechas).

Kauniin ulkonäön lisäksi laventelin merkittävin ominaisuus on tuoksu: koko kasvi tuoksuu voimakkaasti. Tuoksu johtuu eteerisestä öljystä, jota on kasvin kaikissa osissa. Öljy suojaa kasvia kuumuudelta ja kuivuudelta. Erityisesti kukkiessaan laventeli levittää hienoaromista parfyymiaan puutarhaan. Laventelin kukat ovat yleensä siniset, mutta löytyy myös valkokukkaisia ja vaaleanpunaisia lajikkeita.

Laventelin käyttö

Laventelit ovat valtavan monikäyttöisiä yrttejä. Yrttilääkinnässä laventeli tunnetaan erityisesti rauhoittavana ja antiseptisena yrttinä. Pienikin määrä laventelia tyynyn alla tuo levollisen unen. Laventelikylpy on omiaan stressin ja ahdistuksen lievitykseen, samoin kuin laventeliöljyn käyttäminen hieronnassa.

Laventelikoreja askartelemassa

Laventelikoreja askartelemassa

Laventelia voi käyttää tuholaiskarkoitteena kodissa ja puutarhassa ja sen tuoksu myös raikastaa kodin. Laventelinkukkapussi liinavaatekaapissa pitää ötökät loitolla ja tekee lakanoista ylellisen tuoksuvia ja rauhoittavia. Laventelin latinankielinen nimi tulee peseytymistä tai kylpemistä tarkoittavasta verbistä lavare, mikä kertoo sen ikiaikaisesta käytöstä kylvyssä ja pesuaineissa. Kuivatuista laventelikimpuista voi askarrella koristeita ja ovat ne kauniita ihan sellaisenaankin, kuivausorrelle ripustettuina.

Ruoanlaitossa laventelia voidaan käyttää tuomassa ihanaa parfyymiä muun muassa leivonnaisiin, jälkiruokiin ja juomiin. Viime vuonna teimme laventelilla maustettua karviaishilloa. Tai kokeile vaikkapa laventelisokerin valmistamista sekoittamalla purkilliseen sokeria muutamia teelusikallisia laventelinkukkia. Myös laventelihunajaa voi tehdä samalla tavalla.

Mutta sopii laventeli myös pääruokien maustamiseen; laventelisokerin reseptillä voi tehdä myös laventelisuolaa. Hyvä nyrkkisääntö on että laventeli sopii pitkälti samoihin ruokiin kuin rosmariinikin, yksi sen huulikukkaisista heimoveljistä.

Laventelista käytetään ruoanlaitossa lehtiä tai kukkia. Niiden annostelussa pitää vain olla tarkkana koska liiallinen laventelinkäyttö tuo tosiaan pesuaineet mieleen…

Laventelin viljely

Laventelin viljely on helpompaa kuin luullaan kunhan kasvupaikka on hyvin valittu. Laventeli viihtyy hyvin aurinkoisilla ja laihoilla kasvupaikoilla. Se tarvitsee ehdottomasti hyvän ojituksen, joten kivinen ja hiekkainen maaperä sopii sille loistavasti. Hyvä idea on istuttaa laventeli esimerkiksi aurinkoisen muurin tai kohopenkin reunalle. Lannoituksen kanssa täytyy olla varovainen, koska liian rehevä kasvu tekee siitä talvenaran ja tuhoaa myös aromiaineita. Ravinteikkaassa kasvualustassa laventeli ei kerta kaikkiaan näytä eikä tuoksu laventelilta. Myöskään kastelua ei tarvita istutuksen jälkeisiä muutamia viikkoja lukuunottamatta.

Laventeli suojaa salaatteja

Laventeli suojaa salaatteja

Laventelia voi lisätä helposti siemenistä. Harmi vain että monesti laventelinsiemeniä myydään tarkentamatta lajiketta. Jos haluaa istuttaa esimerkiksi laventeliaidan tai ‑reunuksen niin olisi kiva jos kaikki kasvit olisivat samaa lajiketta. Aina ei samankaan pussin siemenistä viljellyistä laventeleista ole tullut samannäköisiä – siitä meillä on kokemusta…

Lajikkeissa on eroja paitsi kukan värin suhteen myös esimerkiksi kukinta-ajassa, kasvin korkeudessa ja kukkavarsien pituudessa. Jos on onnistunut kasvattamaan tai ostamaan erityisen kauniin laventelin niin kannattaakin yrittää lisätä sitä pistokkaista jotta saa aivan samanlaisia enemmänkin. Pistokkaiksi valitaan oksien sivuversoja, jotka repäistään irti siten että mukana seuraa hieman pääoksan kuorta. Tällainen pistokas juurtuu paremmin kuin esimerkiksi leikattu oksankärki.

Laventelin kukinta alkaa

Laventelin kukinta alkaa

Sadonkorjuun ajankohta riippuu laventelin käyttötarkoituksesta. Ruoanlaittoa varten paras hetki on mielestämme silloin, kun laventelin kukkatähkä on jo värittynyt selvästi siniseksi, juuri kun ensimmäiset teriöt tähkässä aukeavat. Jos laventelin piilottaa tuoksupussiin niin voi hyvin odottaa, että kukat avautuvat kokonaan. Teriöt putoavat kuivatessa pois joten täydessä kukassa kerätyt laventelit ovat kuivuttuaan vähän suttuisia.

Nyrkkisääntö on että yrtit korjataan poutasäällä ja mieluiten ennen puolta päivää. Silloin aamukaste on haihtunut mutta aromit ovat vielä tallella.

Kukinnan jälkeen laventelista leikataan noin puolet korkeudesta ja keväällä se kannattaa uudelleen leikata melko matalaksi. Yleensä se on tarpeen jo talvivaurioiden vuoksi. Leikkaamaton laventeli kehittyy aika lailla risuiseksi ja alaosastaan harvaksi pikku pensaaksi.

Jos olet kiinnostunut laventelin käytöstä niin seuraa blogiamme. Tässä kuussa laventeli on tapetilla niin ruoanlaitossa kuin muussakin askartelussa.

Vastakaikua

  pirjo salonen · Huhtikuun 25. päivänä 2014 klo 13.14

  Hei, ostin laventein taimen ja löysin teidän hienot sivut, saa paljon tietoa.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Kivi, Tarja-Leena · Toukokuun 5. päivänä 2014 klo 16.43

  Kyllä minä näin vaivaa siemenistä sisällä taimettamiseen kasvattamisessa.
  Lämpötilat ohjeessa siemenpussissa olivat kovin korkeat, joten pesuhuoneen lämpötila ilmeisesti riitti siementen kasvuun herättämiseen.
  Kiitos neuvosta; nyt lähden viimekesäiset rankut leikkaamaan ja toivon ensikesälle kivikkoreunaan kaunista Laventelipenkkiä!

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Tiina Rapola-Heinonen · Huhtikuun 13. päivänä 2016 klo 21.17

  Kestääkö Laventeli ruukussa ulkona jos yöt ovat vielä kylmiä?

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Huhtikuun 13. päivänä 2016 klo 21.53

   Hei Tiina, kun kyse on ruukkulaventelista niin oletan, että sitä on kasvatettu sisätiloissa tähän asti. En veisi sitä vielä ulos sillä yöt ovat tosiaan vielä niin kylmiä, että shokki olisi liian suuri. Päivisin voit pikku hiljaa karaista kasvia viemällä sen muutamaksi tunniksi ulos lämpimimpään aikaan iltapäivällä ja pidentää ulkoiluaikaa pikkuhiljaa.

   Ulkona talvehtineet laventelit leikkaamme näihin aikoihin aika matalaksi ja toivomme että ne ovat selvinneet talvesta. Talvi ei ollut kovin pitkä tai ankara, mutta tammikuussa oli muutaman viikon kylmä jakso, jolloin ei ollut kovin paljon luntakaan laventelin suojana. Saa nähdä miten sille on käynyt…

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Maarit · Toukokuun 12. päivänä 2016 klo 13.37

  Toivottavasti saan vastauksen täältä. 🙂 Mikäköhän on, kun laventelini on haalistunut; kukat eivät ole tummanvioletit ja lehdetkin selkeästi vaaleammat. Pidän laventeleita lasitetulla parvekkeella ja se saa vain aamusta suoraa aurinkoa. Voisikohan mullanvaihto auttaa ja kasviravinne? Laventelit ovat edelleen ruukuissa, joissa ostin ne.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
   Puutarhan Väki · Toukokuun 12. päivänä 2016 klo 18.23

   Hei Maarit, kuten tuossa jutussa oli puhetta niin laventeli pitää aurinkoisesta kasvupaikasta, melko laihasta maasta eikä kestä liikaa märkyyttä. Syy voi siis olla liian varjoisa kasvupaikka sekä liika lannoitus ja kastelu. Kannattaa varmaan istuttaa laventelit uuteen multaan, joka voisi olla vaikka taimimultaa tai kaktusmultaa, niissä on yleensä mukana hiekkaa eikä niitä ole lannoitettu yhtä voimakkaasti kuin muita multatuotteita. Hyvä olisi jos kasvit saisivat mahdollisimman paljon aurinkoa. Toivottavasti laventelit tokenevat!

   Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Connect with Facebook