Kuukauden kasvi: pensaskrassi | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kuukauden kasvi: pensaskrassi

Pensaskrassi kukkii

Tänä vuonna krassi on kukkinut muutaman viikon tavanomaista myöhemmin. Nyt ovat ensimmäiset siemenet jo muodostuneet.

Meillä on tapana kasvattaa joka vuosi pensaskrassia kasvimaalla kurpitsojen kumppanuuskasvina. Se on koristeellinen ja eksoottisen kaunis kasvi, mutta myös hyötykasvi: koko maanpäällistä osaa eli lehtiä, kukkia ja siemeniä voi käyttää ruuanlaitossa. Lisäksi krassin kasvattaminen on todella helppoa ja myös edullista, sillä siemeniä ei ensimmäisen kerran jälkeen välttämättä tarvitse enää ostaa, jos säästää osan siemensatoa seuraavaksi vuodeksi.

Koristeellista eksotiikkaa Etelä-Amerikasta

Pensaskrassi (Tropaeolum majus var. nanum) kuuluu koristekrasseihin; muita koristekrasseja ovat muun muassa köynnöskrassi ja kanariankrassi. Koristekrassit ovat kasvisuku, joka käsittää lukuisia yksi- ja monivuotisia ruohoja, joista valtaosa on kotoisin Etelä-Amerikasta, niin kuin pensaskrassikin. Koristekrassit ovat kaukaista sukua vihannes- ja vesikrassille, jotka kuuluvat samaan Brassicales ‑kasvilahkoon.

Koristekrassi ja pensaskrassi ovat hyvin samankaltaisia, merkittävin ero ilmenee kasvien suomenkielisestä nimestä: pensaskrassi kasvaa pensasmaisesti, kun taas köynnöskrassi kasvattaa pitkiä köynteleviä versoja, joten se sopii hyvin maanpeitekasviksi, astiaistutuksiin tai köynnökseksi. Molemmat ovat yksivuotisia.

Istutussäkki rehottaa

Istutussäkki rehottaa

Pippurinen tapaus

Pensaskrassin maussa on samankaltaista tulisuutta kuin vihannes- ja vesikrasseissa. Pensaskrassissa on mielestämme hieman ”pippurisempi” mutta kuitenkin lempeämpi aromi. Krassin lehtiä ja kukkia voikin lisätä salaatteihin antamaan pirteää makua, ja varsinkin kukat ovat myös kauniita koristeita kasvisruuissa.

Sama pirteänpippurinen maku on myös tuoreissa siemenissä, joita voi säilöä nautittavaksi kapriksen tapaan. Reseptikokoelmastamme löytyy krassikapristen teko-ohje. Säilöntään käytetään vielä vihreitä krassin siemeniä, jotka ovat juuri näihin aikoihin kehittymässä. Siemeniä kehittyy kolme yhteen ryppääseen. Meidän mielestä krassikaprikset ovat jopa aitoja kapriksia parempia; siinä yksi syy, miksi pensaskrassia löytyy joka vuosi meidän kasvimaalta!

Krassin tuoreita siemeniä

Krassin tuoreita siemeniä

Kurpitsojen kaveri

Pensaskrassin viljely on ainakin täällä eteläisessä Suomessa helppoa, sillä siemenet voi kylvää suoraan avomaalle alkukesällä. Toki ne voi lyhyesti esikasvattaakin, mutta meillä on tapana kylvää krassi kasvimaalle samaan aikaan kun istutamme esikasvatetut kesä- ja talvikurpitsan taimet. Kurpitsojen tavoin krassit ovat hallanarkoja.

Pensaskrassi ei myöskään häiritse kurpitsojen kehittymistä, vaan pysyy tuuhenemisestaan huolimatta aloillaan. Rotevina kasveina kurpitsat pystyvät pitämään puolensa pensaskrassin seurassa. Köynnöskrassi on hankalampi kumppani, sillä viihtyessään se peittää suuren alan alleen ja siinä voivat muut kasvit kärsiä.

Pensaskrassi on kurpitsoille hyvä kumppanuuskasvi myös sikäli, että se kukkii samaan aikaan kuin kurpitsat ja houkuttelee pölyttäjiä penkkiin. Pensaskrassi viihtyy ravinteikkaassa ja kosteutta pidättävässä maassa aurinkoisella paikalla samoin kuin kurpitsat. Reunuskasvina se on myös erittäin koristeellinen. Täydellinen kumppanuuskasvi siis!

Kasvimaa elokuun alussa

Kasvimaa elokuun alussa

Lajikkeissa löytyy

Pensaskrasseja löytyy monia erilaisia lajikkeita; vihreälehtisen lisäksi on olemassa kirjavalehtisiä krassilajikkeita, ja kukkien värit vaihtelevat hehkuvan trooppisista punaisista, keltaisista ja oransseista aina hennon pastellisiin sävyihin. Meillä on pidetty muun muassa valkokirjavalehtisestä Alaska Mix ‑lajikkeesta sekä tummanpunakukkaisesta Princess of India ‑lajikkeesta. Kumpaakin löytyy Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelosta ainakin tätä kirjoittaessa.

Vastakaikua

    Annele · Syyskuun 3. päivänä 2017 klo 16.26

    Hei,
    kiva lukea taas päivityksiänne.
    Tänään tein kasvispihvejä meidän 3 värisistä porkkanoista ja liiloista myös sämpylöitä.
    Sieni metsässä käymme joka pv, ensimmäisen kerran törmäsimme matsutake sieniin!
    Mielenkiintoinen tuttavuus, lihaisa ja mielestäni mustekalan makuinen. Vaikka tämä ei suoraan. liitykään puutarhan hoitoon niin luontoon kuitenkin…

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Annele · Syyskuun 7. päivänä 2017 klo 18.31

    Keräsin tänään viimeiset herneet. Ryöppäsin ja laitoin pakkaseen wokkeja varten.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *