Kuukauden kasvi: tuoksumatara | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kuukauden kasvi: tuoksumatara

Tuoksumatara

Koristekasvina tunnettu tuoksumatara on myös hyödyllinen yrtti: sen tuoksu raikastaa liinavaatekaapin, ja ennen kukintaa siitä voi tehdä aromaattista boolia kevään juhliin.

Toukokuun alussa tuoksumataran sadoista pienistä tähtimäisistä lehdistä muodostuva matto alkaa vihertää. Kesäkuun alkuun mennessä aukeavat pikkuruiset valkoiset kukat, joita on niin paljon että kasvimatto todella muuttuu kuin tähtitaivaaksi! Tuoksumatara viihtyy puutarhan puolivarjoisilla paikoilla missä se luo satumaista kuutamopuutarhan tunnelmaa esimerkiksi pensasistutusten alla kasvaessaan.

Mataroiden heimoa

Tuoksumatara (Galium odoratum, aikaisemmin Asperula odorata) jota joskus myös kutsutaan tuoksumaratiksi, kuuluu matarakasveihin (Rubiaceae) niin kuin monet tutuista niittykasveistamme. Mutta tuoksumatara eroaa niistä kasvupaikan puolesta: kuivien ketojen ja ahojen sijasta tuoksumatara on lehtokasvi jota tavataan Suomessakin harvinaisena lähteiköissä ja lehtometsissä. Keski-Euroopassa se on yleinen metsän aluskasvi.

Tuoksumatara leviää tehokkaasti ja muodostaa maan pinnalle tiiviin katteen, joten sitä kannattaa käyttää alueilla joille tarvitaan hyvä maanpeittokasvi. Meillä tuoksumatara leviää metsäpuutarhassa rodojen ja havukasvien kumppanina.

Tuoksumataramatto metsäpuutarhassa

Tuoksumataramatto metsäpuutarhassa

Tuoksuyrtti

Nimensä mukaisesti tuoksumatara on tuoksuyrtti: koko kasvi tuoksuu jännittävän mausteiselta. Sen huomaa jo kun haravoi keväällä kariketta tuoksuyrttikasvuston päältä.

Tuoksu johtuu kasvin sisältämästä kumariinista. Se on monissa kasveissa esiintyvä aromaattinen yhdiste. Sitä on erityisesti kanelissa sekä pienempiä määriä esimerkiksi mustikassa ja vihreässä teessä. Kumariini on suurina määrinä myrkyllistä – sen vuoksi italialaiset julistivat muutama vuosi sitten ruotsalaiset piparkakut pannaan: he pitivät niitä aivan liian vaarallisina lapsille! Kanelin säännöllinen runsas käyttö ei ole suositeltavaa myöskään Suomen elintarvikeviranomaisten mielestä.

Tuoksumataraa on käytetty myös lääkinnässä, mutta sitä ei myrkyllisyyden vuoksi kannata omin päin kokeilla.

Varsinkin kuiva tuoksumatara tuoksuu voimakkaasti kumariinilta. Sen vuoksi kuivattua tuoksumataraa on perinteisesti käytetty liinavaatekaappien hajusteena ja tuholaisten karkotteena, vähän samaan tapaan kuin laventelia – vaikka tuoksu on aivan toisenlainen.

Keski-Euroopassa tuoksumataralla maustetaan myös juomia ja hyytelöitä. Erityisen suosittu on viinibooli, joka maustetaan tuoksumataralla. Yrttiä käytetään ennen kukintaa mistä johtuen sitä valmistetaan vain keväällä, toukokuussa – siitä nimi ”Maibowle”. Lisäksi tuoksumataran annetaan maustaa juomaa vain lyhyen ajan. Liika kumariini aiheuttaa kuulemma kaamean kankkusen!

Tuoksumataran viljely

Tuoksumatara on helppo kasvi kunhan se istutetaan sopivaan kasvupaikkaan eli puolivarjoisaan, kosteutta pidättävään maahan. Muutamalla taimella pääsee alkuun ja pian tuoksumatara on levinnyt usean neliömetrin alalle. Sitä voi myös helposti lisätä irrottamalla rönsyjä tai erottamalla kasvustosta kokonaisia ryppäitä multapaakkuineen. Täytyy vain varoa ettei tuoksumatara pääse täysin jyräämään naapureitaan. Vaikka kasvi on niin herkän ja eteerisen näköinen, se osaa kyllä pitää puolensa! Sen vuoksi tuoksumataraa ei kannata istuttaa kovin herkkähipiäisten kasvien naapuriksi.

Jos tuoksumataran käyttö keittiössä kiinnostaa niin seuraa blogiamme – tulossa on muun muassa Maibowlen resepti!

Vastakaikua

    Sokea kana · Kesäkuun 6. päivänä 2017 klo 13.50

    Löytyyhän – googlaten – muitakin tuoksumataran suomalaisia ystäviä!
    Tuoksumatarani on vasta alkamassa kukkia – ja Saksastahan tämä kiinnostus on alunperin peräisin. Kumariinin maksavaurioita uhaten olen maustanut sillä – saksalaiseen tapaan – erityisesti raparperiruokia: kiisseliä ja piirakkaa. Molempien kasvukausikin jo vihjailee maukkaasta yhdessäolosta.
    Muistelen myös Berliner Weisse mit Schuss-esittelyäni nuorisolle. Maistettuaan tuoksumarattisiirapilla maustettua versiota, nuoriso hihkaisi paikallisen saksalaisyleisön riemuksi: muumilimua! Paitsi maku niin värikin oli sama.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *