Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kuukauden kasvi: vihanneskrassi

Maaliskuun kuukauden kasvi on vihanneskrassi. Se on ihanteellinen kasvi näin kevättalvella, koska nopeakasvuisena se tuottaa kauden ensimmäiset tuoreet vitamiinit puutarhurin keittiöön. Vihanneskrassin voi syödä versoina kuten usein tehdään, mutta suurilehtistä vihanneskrassia voi myös käyttää samalla tavalla kuin rukolaa, jonka varjoon se on turhaan jäänyt.

Vihanneskrassin (Lepidium sativum) kansankielinen nimi on ruotsiksi smörgåskrasse, englanniksi garden cress tai pepper weed ja saksaksi Gartenkresse. Vihanneskrassi kuuluu ristikukkaiskasvien (Brassicaceae) heimoon eli se on sukua mm. kaaleille, rukolalle ja sinapille. Vihanneskrassi onkin hyvin aromaattinen kuten monet sukulaisistaan, jo krassin kostea kylvös tuoksuu voimakkaasti. Tuoksu johtuu eteerisistä öljyistä. Englanninkielinen nimi antaa ymmärtää, että maku on pippurinen. Totta on, että vihanneskrassissa on ”jytyä”, mutta meidän mielestä pippuriin vertaaminen on hieman harhaanjohtavaa. Esimerkiksi rukolaan verrattuna vihanneskrassi on pehmeämmän makuinen. Edesmennyt brittiläinen puutarhalegenda Christopher Lloyd kuvaili vihanneskrassin makua mainiossa kirjassaan ”Gardener Cook” seuraavasti: ”sharp, individual, but by no means overwhelming”.

Suomessa vihanneskrassia käytetään yleisimmin versojen kasvatukseen. Krassia voi kasvattaa vaikkapa lautasella kostean talouspaperin päällä ja korjata kun versot ovat noin viiden sentin korkuisia ja sirkkalehdet kehittyneet, mihin kuluu noin viikko kylvöstä. Itse käytämme pieniä pikarimaisia kylvöastioita, joista versoja on helppo leikata kun ne yltävät reunan yli. Versoja voi ripotella voileiville, keittoihin ja salaatteihin raikasta makua antamaan. Näin käytettynä vihanneskrassi korvaa vesikrassin (Nasturtium officinale), joka on klassinen ainesosa esimerkiksi perienglantilaisissa sandwicheissä. Mutta vesikrassin kotikasvatus on hankalaa, ellei ole erityisvälineitä (esimerkiksi ns. pöytäpuutarhaa).

Vihanneskrassin versoja jogurttipikarissa

Vihanneskrassin versoja jogurttipikarissa

Mekin harrastamme vihanneskrassin versokasvatusta näin kevättalvella, mutta heti kun ulkona on maa lämmennyt kylvämme isolehtistä vihanneskrassia kotipihan salaattipenkkiin. Vihanneskrassista on olemassa lajikkeita, joiden varsinaiset lehdet kasvavat suunnilleen samankokoisiksi kuin rukolan lehdet. Niitä voi käyttää samaan tapaan kuin rukolaa. Alkukesällä on vaikea kuvitella mitään ylellisempää kuin se, että voi aamulla hiippailla puutarhaan hakemaan kourallisen vihanneskrassin lehtiä aamiaisleiville! Lehtiä voi napsia tasaisesti ja kasvi tuottaa jatkuvasti uusia. Sesonki jatkuu keskikesään asti, minkä jälkeen krassi yltyy kukkimaan. Loppukesällä on niin paljon muuta satoa, että vihanneskrassin viljeleminen jää sikseen. Vihanneskrassi sopii siis hyvin jaksottaiseen puutarhaviljelyyn, jossa osa kasveista antaa kesken kauden tilaa uusille. Vihanneskrassin ryydyttyä voi tilalle kylvää vaikkapa vuonankaalia, joka puolestaan ei viihdy alkukesän valossa. Isolehtisten vihanneskrassilajikkeiden siemeniä voi hankkia esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksen kaupasta, jossa on myytävänä luomulajike nimeltä Cresso.

Isolehtisen vihanneskrassin versoja

Isolehtisen vihanneskrassin versoja

Jos muuten jollakulla on niin onnellinen tilanne, että puutarhassa on puhdasta, virtaavaa vettä, niin myös vesikrassin kasvatus voisi olla mahdollista. Kannattaa tutustua TV:n Puutarhaperjantaista tuttujen Gustav ja Marie Mandelmannin blogiin, jossa on kuvia vesikrassin kasvatuksesta Etelä-Ruotsissa.

Linkkejä

Vastakaikua

      Anna kuulua

      Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

      Connect with Facebook