Kylvä superruokaa syksyksi | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kylvä superruokaa syksyksi

Kasvimaa heinäkuun alussa

Heinäkuussa on aika kylvää lehtivihreitä, jotka suosivat lyhenevää päivää.

Kasvimaalla saattaa tuntua siltä, että vähään aikaan ei ole paljoakaan tehtävissä: kaikki kylvö- ja istutustyöt on jo tehty ja rikkakasvit kitketty, mutta sadonkorjuun pääkausi alkaa vasta joidenkin viikkojen kuluttua. Nyt onkin hyvä hetki puutarhurin lomailla!

Palstalle on jo kuitenkin saattanut ilmestyä tyhjiä aukkoja: varhaisvihannekset kuten retiisit on korjattu ja nautittu ja perunamaallekin on tullut tilaa, jos on ollut ajoissa liikkeellä istuttamisen kanssa. Jotkut kevätkylvöt ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi ja toisaalla ovat tuholaiset olleet liikkeellä syöden pahimmassa tapauksessa taimet sellaiseen kuntoon, että niillä ei juuri ole tulevaisuutta.

Pinaatti 'Emilia'

Pinaatti ’Emilia’

Jos näin on käynyt niin kannattaa ottaa tyhjä tila käyttöön, vielä ei ole aika lyödä puutarhahanskoja naulaan! Nopeakasvuisista juureksista, salaateista ja yrteistä voi tehdä uusintakylvöjä, jotta satoa riittää pitkin syksyä. Siemenpussista voi tarkistaa, mikä on viljelyaika: jos se on kahden kuukauden paikkeilla niin ainakin eteläisessä Suomessa ehtii hyvin saada vielä satoa!

Lisäksi on vihanneksia, jotka kasvavat parhaiten meidän leveysasteilla, jos ne kylvetään vasta näihin aikoihin. Sellaisia ovat erityisesti lyhyen päivän kasvit, joille Suomen valoisa kevät ja alkukesä eivät ole mieleen. Monet superravinteikkaat lehtivihannekset ovat tällaisia kasveja, esimerkiksi pinaatti ja vuonankaali. Jos kasvi tunnetaan muualla maailmassa nopeakasvuisena talvivihanneksena niin sitä kannattaa meillä viljellä keskikesästä syksyyn, kun kasvukautta vielä riittää mutta valon määrä vähenee.

Aikaisemmin kerroimme, että tänä vuonna kokeilemme pinaattilajiketta Emilia, koska sen on sanottu soveltuvan myös kesällä viljeltäväksi. Kylvimme sitä toukokuussa lyhyen rivin ja iloksemme se on kasvanut mainiosta eikä ole ryhtynyt tekemään kukkavartta, mikä lopettaa lehtien kehittymisen. Kesäkuussa kylvimme jo toisen rivin ja alkavalla heinäkuun istutusajalla eli alenevan kuun kaudella ajattelimme taas tehdä uuden kylvön. Säistä riippuen jatkamme ehkä vielä elokuussa niin voimme verrata kokemuksia tulevaa varten!

Vuonankaali

Vuonankaali

Vuonankaali on yksi suosikeistamme salaattikasvien joukossa ja sen kylvämisestä heinäkuussa meillä on hyviä kokemuksia edellisiltä vuosilta. Elokuun kylvökset eivät ole pärjänneet yhtä hyvin, joten vuonankaali on ehdottomasti meillä kylvösuunnitelmassa alkavalla istutusajalla.

Peltokanankaali itää

Peltokanankaali itää

Uutuutena meillä viljellään tänä vuonna peltokanankaalia (Barbarea vulgaris), jota kutsutaan Keski-Euroopassa myös talvikrassiksi, koska sen sanotaan muistuttavan maultaan vesikrassia. Peltokanankaali on villivihannes, joka on Suomeen kotiutunut 1840-luvulla, jolloin sitä alettiin viljellä karjan rehuksi. Nykyään peltokanankaalia löytää Suomessa erityisesti teiden varsille villiytyneenä.

Peltokanankaali on ristikukkaisiin kasveihin kuuluva kaksi- tai monivuotinen ruoho, jolla on keltaiset kukat. Sen tanakat lehtiruusukkeet talvehtivat, joten niitä voi käyttää talven tuloon asti. Siis mielenkiintoinen uusi tuttavuus! Ensimmäisen koekylvön teimme kesäkuussa ja siemenet ovat itäneet mainiosti. Alkavalla istutusajalla on tarkoitus jatkaa kylvöjä samoin kuin myös elokuussa, jotta opimme tuntemaan tämän meille aikaisemmin tuntemattoman kasvin tavat.

Kasvimaan tyhjentyneille palstoille voi kylvää myös viherlannoituskasveja. Varsinkin jos ei noudata viljelykiertoa voi olla paikallaan lisätä maan viljavuutta ja ravinteikkuutta antamalla luonnon hoitaa se. Monet viherlannoituskasvit ovat nopeakasvuisia eikä niiltä odoteta kukintaa taikka satoa, joten kylvämistä voi hyvin kokeilla koko loppukesän ajan kun tilaa vapautuu. Myös rikkaruohojen vastaisessa taistelussa on hyväksi, jos maan pinta ei jää pitkäksi aikaa paljaaksi ja tulee kunnolla käännettyä syksyllä kun viherlannoituskasvit muokataan lopuksi maahan maatumaan.

Viherlannoituskasvien leikkaaminen

Viherlannoituskasvien leikkaaminen

Muuta muistettavaa alkavalla istutusajalla on kuivatettavien yrttien ja kuivakukkien sadonkorjuu. Yrtit ovat yleensä aromaattisimmillaan juuri kun kukinta on alkanut, joten kannattaa olla valppaana! Kukkapäivät ovat erityisen suotuisia tätä tarkoitusta varten ja alenevan kuun kaudella kannattaa korjata kuivatettava sato jos mahdollista. Ylipäänsä kukkapäivät sopivat parhaiten sadonkorjuuseen, myös ylenevän kuun kaudella (ns. ”ei-istutusaika”).

Alkava istutusaika näyttää seuraavanlaiselta:

 • kausi alkaa kukkapäivillä 4.–5.7. joista jälkimmäinen on vieläpä erityisen suotuisaa aikaa. Lisää suotuisia aikoja on 6.7. kello 16 alkaen, 10.7. kello 19 alkaen, 13.7. aamupäivä ja ilta sekä 14.7. Yrttien kuivattamisen kannalta on hyvä, että otollisia päiviä on noin monta!
 • lehtikasveille suotuisia ajanjaksoja on 5.7. kello 20 – 6.7. kello 15 sekä 15.–16.7. Lehtivihanneksia ja -yrttejä kannattaa siis kylvää tuolloin.
 • hedelmäpäiviä ovat 7.–8.7. sekä 9.7. aamulla ja illalla.
 • juurikasveille otollisia aikoja ovat 10.7. kello 18 asti, 11.7. ja 13.7. kello 13–19. Nauriit ja retiisit lasketaan juurikasveiksi.

Ei-istutusajalla kukkapäiviä ovat 22.7. ja 23.7. kello 15 alkaen.

Vastakaikua

  Anneli Airola · Heinäkuun 9. päivänä 2016 klo 11.18

  Kiva blogi sinulla. Olenkin ensimmäistä kertaa täällä. Mukava löytää uusia puutarhablogeja. Kesäterkkuja Pihakuiskaajan puutarhasta Joensuusta. – Toivotaan poutaista viikonloppua!

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
  Hannele Virenius · Heinäkuun 12. päivänä 2016 klo 9.37

  Hei. Minäkin löysin tämän sivuston ja aion nyt seurata sitä. Olen kuitenkin silloin tällöin kävijä, en ehdi jatkuvasti selailla sähköistä tai mobiililaitteiden.

  Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *