Kylvö- ja korjuukalenteri loppuvuonna | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kylvö- ja korjuukalenteri loppuvuonna

Syksyinen täysikuu

Tänä vuonna on vielä kolme synodista kuun kautta eli kolme istutusaikaa. Vieläkö on puutarhatöitä joissa kuun asema kannattaisi ottaa huomioon?

Lokakuun 23. päivänä alkaa alenevan kuun kausi eli istutusaika, joka päättyy 5. marraskuuta. Seuraava alenevan kuun kausi alkaa 19. marraskuuta ja jatkuu joulukuun 3. päivään asti. Vuoden viimeinen istutusaika kattaa joulukuun viisitoista viimeistä päivää eli 17.–31.12.

Myöhäiskylvöjä

Kauhean paljon ei ole enää tehtävää puutarhassa, mutta jotakin sentään. Niin kauan kuin maa pysyy sulana, on mahdollista kylvää aikaisten vihannesten ja kylmäkäsittelyä kaipaavien kasvien siemeniä. Ne lähtevät sitten itämään keväällä heti kun olosuhteet ovat otolliset. Me olemme tyypillisesti kylväneet ainakin palsternakkaa, pinaattia ja maustekirveliä ennen talven tuloa. Pinaatista emme ole koskaan saaneet hyvää satoa muuten kuin tällä menetelmällä!

Pinaattia kylvämässä

Pinaattia kylvämässä

Viime vuonna kokeilemme kylvää mukulakirveliä (Chaerophyllum bulbosum), vanhaa viljelykasvia jonka pitäisi tuottaa pallomaisia juurimukuloita. Keväällä kylvöriviin näytti ilmestyvän hentoja hoikkia sirkkalehtiä, mutta ne hävisivät mystisesti jo muutamassa viikossa. Mukulakirvelisato jäi siis haaveeksi.

Myös valkosipulin istuttamisen olemme jättäneet vasta loka-marraskuussa tehtäväksi. Kuunkierron kannalta suotuisia päiviä valkosipulin istuttamiselle olisi seuraavan istutusajan juuripäivinä 23. päivänä kello 14 alkaen sekä 31.10.–1.11. Nämä ajankohdat sopivat tietysti myös juuresten kylvämiseen. Jos maa pysyisi sulana juureksia voisi kylvää vielä marraskuun lopun istutusajallakin juuripäivinä eli 27.11. kello 11 lähtien ja 29.11.–30.11. kello 15 asti.

Lehtipäivät sopisivat pinaatin ja kirvelin kylvöön; niitä on 29.–30.10., 8.–9.11. sekä 26.11. kello 14 lähtien – 27.11. Jos säät pysyisivät leutoina tilaisuus saattaisi tulla vielä joulukuun alussa, 5.12.

Viime aikoina ilma on ollut normaalia kylmempi ja ilmatieteenlaitos katsookin kasvukauden päättyneen täällä meilläkin 13. päivänä. Mutta nyt sää on taas lämpenemään päin. Vanhan kansanviisauden mukaan lokakuun kylmiä säitä ei pidä ottaa tosissaan: ”jos lokakuussa akkunat ovat jäässä, niin tammikuussa vettä sataa”!

Sadonkorjuuta loka–marraskuussa

Mangoldi ei ole moksiskaan pakkasesta

Mangoldi ei ole moksiskaan pakkasesta

Vuonankaalin paras satokausi on juuri meneillään, jos sitä on muistanut kylvää keskikesällä. Myös mangoldi näyttää selvinneen yöpakkasista ilman sen kummempia vaurioita. Sikurisalaattiakin saamme vielä kasvimaalta jos rusakot vain jättävät kerät rauhaan… Lehtikaaliakaan ei pidä unohtaa, sillä varsinkin vähän happamanmakuiset lajikkeet ovat parhaimmillaan ensimmäisten pakkasten jälkeen. Kuten pihlajanmarjojenkin kohdalla, pakkanen vähentää niiden happoisuutta. Tänä vuonna kylvämistämme lehtikaaleista Red Russian on vähän liian hapan meidän makuumme, joten sen käyttö on jäänyt myöhäissyksyyn.

Lisäksi sadonkorjuuvuorossa ovat loput juurekset sekä maa-artisokka, jotka olisi hyvä nostaa istutusajan juuripäivänä. Niiden varastointi on aika haastavaa, koska liian lämpimässä juuresten ja mukuloiden laatu kärsii. Itse olemme menestyksellä kokeilleet esimerkiksi maakuopassa varastointia; kerroimme siitä toissa keväänä. Tänä vuonna taidamme kokeilla juuresten varastointia turpeessa uuden varastorakennuksemme kellarissa.

Toinen kätevä tapa säilyttää erityisesti maa-artisokkaa on keittää se soseeksi ja pakastaa. Soseesta voi sitten valmistaa mitä erilaisimpia ruokia, esimerkiksi maa-artisokkakeittoa tai purjo-maa-artisokkakeittoa, tai vaikkapa muffinseja!

Joulun valmistelua

Kuukalenterin mukaan kannattaa myös ajoittaa oksien ja muun materiaalin leikkuu adventti- ja joulukoristeita varten: parhaat päivät näille töille ovat 15.11. kello 15 lähtien – 17.11. kello 12 asti sekä 5.12. ja 18.–19.12.

Kylvö- ja korjuukalenterissa neuvotaan myös joulukuusen kaatamisen ajoittamisesta. Kuusen kaatamiselle suotuisimmat ajankohdat ovat kuulemma 1.12. kello 14–22, 8.–9.12. sekä 18.–19.12.

Vastakaikua

    Noora · Marraskuun 25. päivänä 2013 klo 12.43

    Kiitos ihanasta blogista. Hyvä vinkki tuo pinaatin kylväminen jo syksyllä. Saas nähdä, onnistuuko enää nyt kun pakkaset saapuivat… Noh, ehtii se maa vielä sulaakin moneen kertaan.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *