Kylvöjen aika alkaa | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Kylvöjen aika alkaa

Valmiina kylvöihin

Huhtikuun 25. päivänä alkaa istutusaika eli alenevan kuun jakso, joka päättyy toukokuun 8. päivänä. Silloin voivat ainakin täällä Etelä-Suomessa alkaa kylvöt avomaalle, vaikka huhtikuun kylmä sää onkin pitänyt meitä jännityksessä. Aloimme jo epäillä, että maa ei ehdi lämmetä ja kuivua tarpeeksi istutusaikaan mennessä. Mutta nyt näyttää hyvältä!

Kotipihamme kohopenkeissä maan lämpötila on jo noussut lähelle kymmentä astetta, joten aikaisimpien kasvien kylväminen on mahdollista. Sen sijaan viljelypalstamme ei lämpene keväisin yhtä nopeasti ja sen osalta jännitimmekin, voidaanko kylvöt aloittaa tulevalla istutusajalla, vai täytyykö niitä lykätä. Palsta on vielä osittain muokkaamatta ja se on mahdollista vasta kun savimaa on jonkin verran kuivahtanut. Viikonloppuna huomasimme kuitenkin, että maa on jo sula ja pinaatti itää jo! Kylvimme syksyllä, marraskuun loppupuolella kokeeksi aikaisin itävien kasvien siemeniä ja istutimme valkosipulin kynsiä. Myös valkosipuli puskee jo ylös maasta.

Pinaatti itää

Pinaatti itää

Toukokuun alkupuolella on yleensä mahdollista kylvää sellaisia kasveja, joiden viljelyohjeissa lukee ”kylvetään aikaisin keväällä” tai ”kylvetään heti kun maa on sulanut”. Tällä tarkoitetaan, että maan lämpötila on noussut ainakin yli viiden asteen, mieluiten vähän korkeammaksi. Pinaatin lisäksi esimerkiksi porkkana, palsternakka, persilja, tilli ja kirveli ovat tällaisia kasveja.

Koska huhtikuun sää on ollut niin viileä ja epävakainen, taidamme kuitenkin aloittaa tulevan istutuskauden puuhat kylvämällä ensin sisätiloissa esikasvatettavia kasveja sekä koulimalla aiempia kylvöksiä. Toukokuun puolella on sitten avomaakylvöjen aika.

Esikasvatusta varten kylvämme suippokaalia, salaattifenkolia, kurkkuja ja kurpitsoja sekä laitamme siemenperunat autotalliin itämään.

Kurpitsan siementen liotusta

Kurpitsan siementen liotusta

Koulimista kaipaavat pensastomaatit sekä monet yrtit kuten basilika ja laventeli. Täytyy opiskella pitäisikö mukulasellerikin koulia, vai voiko se vielä kasvaa kylvölaatikossa. Tämä on ensimmäinen kerta kun viljelemme mukulaselleriä, joten kokemusta ei ole.

Lisäksi istutamme isompiin purkkeihin maaliskuisia pelargonin pistokkaita.

Avomaalle on tarkoitus kylvää ainakin retikkaa, suolaheinää ja vihersipulia. Koska kylvimme jo marraskuussa pinaatin lisäksi porkkanoita, palsternakkaa, persiljaa, retiisiä ja tilliä, nyt vain odottelemme että ne lähtisivät itämään. Jos eivät, niin täytyy seuraavalla istutuskaudella tehdä paikkauskylvöjä. Maa-artisokan siemenmukulat voisi kaivaa talvisäilöstään ja istuttaa kasvimaalle.

Istutusajan suunnitelma on seuraavanlainen:

  • Kukkapäiviä ovat 26.–28.4. klo 13 asti sekä 6.5. klo 19–23. Pelargonit istutetaan ja laventeli koulitaan silloin.
  • Hedelmäpäiviä ovat 29.4.–2.5. klo 17 asti. Kurkut ja kurpitsat sekä tomaatit ovat hedelmäkasveja.
  • Lehtipäiviä ovat 28.4. klo 14 lähtien sekä 7.5. klo 16 lähtien. Silloin on suippokaalin, salaattifenkolin, basilikan, suolaheinän ja vihersipulin vuoro.
  • Juuripäiviä ovat 25.4. sekä 3.–5.5. klo 18 asti. Peruna, maa-artisokka, mukulaselleri ja retikka hoidellaan silloin.

Tällä istutuskaudella on vähänlaisesti lehtikasveille suotuisia aikoja, joten niiden osalta suunnittelu on tärkeää.

Vastakaikua

    Puutarhan Väki · Toukokuun 4. päivänä 2012 klo 19.46

    Pinaatin lisäksi syksyllä kylvetyistä myös palsternakka ja kirveli itävät (3.5.)

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *