Parasta tähän aikaan vuodesta on se, että koko ateria syntyy omasta sadosta – ainakin melkein. Reseptikokoelmassamme on monia sellaisia ohjeita, joihin ei juuri tarvitse ostaa raaka-aineita, jos kesän ponnistelut ovat onnistuneet. Etenkin keitoista eteläranskalaisen pistou-keiton ja toskanalaistyylisen lehtikaali-papukeiton ainekset löytyvät useimmilta kasvimailta.
Myös erilaiset ruokaisat salaatit syntyvät helposti oman palstan sadosta. Niitä tosin joutuu todennäköisesti hieman täydentämään ostetuilla elintarvikkeilla jos tarkoitus on syödä pelkästään salaattia aterialla. Yksi suosikeistamme on vanha kunnon Nizzan salaatti, joka tunnetaan myös tonnikalasalaattina.
Yllättävää kuitenkin on, että kotiseuduillaan tähän perinnesalaattiin ei välttämättä käytetä tonnikalaa, vaan vihannekset höystetään anjoviksella. Muutenkin reseptin ”oikeasta” koostumuksesta on erimielisyyttä: kaikki eivät hyväksy perunaa ja toisten mielestä munatkaan eivät kuulu salade nicoiseen. Kun kyse on provencelaisesta ruokalajista voi melko varmasti veikata, että ainakin tomaatit, vihreät pavut, sipuli ja oliivit kuulunevat alkuperäiseen reseptiin, ehkä myös kirpeät kaprikset. Salaatti höystetään yrteillä, mutta siitäkin ollaan montaa mieltä millä yrteillä. Persilja tai basilika eivät liene huono arvaus.
Puhdasoppisuus sikseen; ei ole kauhea rikos tehdä Nizzan salaattia siitä mikä on runsaimmillaan puutarhassa! Tonnikalankin voi korvata vaikkapa pariloidulla lohella, vaikka meille kyllä kelpaa hyvin laadukas purkkitonnikalakin. Ja puutarhasta löytyy myös yllättäviä korvaajia esimerkiksi kapriksille: oikeat kaprikset voi korvata tuoreista köynnös- tai pensaskrassin siemenistä valmistetuilla ”krassikapriksilla”. Krassinsiemenethän ovat ihanan kirpeitä ja pippurisen makuisia ja ne muistuttavat marinoituina todella paljon aitoja kapriksia!
Anna kuulua