Lakkiaisviikolla puutarhassa | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Lakkiaisviikolla puutarhassa

Kurkuntaimen istutus

Touko-kesäkuun vaihteen istutusaika jatkui helluntain jälkeen viileämmissä merkeissä: koulujen viimeinen työviikko oli ajoittain jopa kolea. Uhmasimme kuitenkin säätä ja siirsimme ulos kasvamaan muun muassa tomaatit, kurkut ja kurpitsat.

Kuukalenterin mukaan helluntaista aina lakkiaisviikon tiistaihin asti oli suotuisa aika hedelmäkasvien kylvämiseen, istuttamiseen ja muihin hoitotoimiin. Täytyy sanoa, että tällä kertaa ei siltä tuntunut: sää oli kolea ja osin sateinenkin. Meillä eivät kuitenkaan yölämpötilat laskeneet kovin alhaisiksi ja kun maakin oli lämmin, päätimme ottaa riskin ja istuttaa esikasvatetut tomaatit, kurkut, kurpitsat ja jopa munakoison kasvimaalle, penkkeihin ja istutussäkkeihin. Taimia oli karaistu jo parin viikon ajan ja ne olivat osoittaneet kestävyytensä muutamina kylminä öinä.

Tomaatit peiton alla

Tomaatit peiton alla

Papujen kanssa olimme kahden vaiheilla, koska siemenet mätänevät herkästi jos on liian kylmää ja märkää. Mutta päädyimme sittenkin kylvämään myös pensas- ja salkopavut. Liotimme siemenet mutta emme kastelleet kylvämisen yhteydessä, ajatellen että niin siementen itämisympäristö olisi lämpimämpi. Kylvöksen päälle levitimme lämmikkeeksi hallaharson. Saa nähdä kuinka käy!

Kylmien öiden varalta virittelimme muillekin kasveille erilaisia suojauksia: hallaharson lisäksi myös muovipulloista tuunattuja ”pienoiskasvihuoneita”. Tavallaan kasvimailla näyttää tähän aikaan vuodesta aika hullunkuriselta, jopa aavemaiselta kun loppuviikon tuuliset säät saivat hallaharsot lepattamaan tuulessa kuin haamut konsanaan…

Hyvä keino suojata taimia pahimmalta kylmyydeltä on myös latoa kiviä kasvien ympärille katteeksi, tai ”lämpöpattereiksi”. Päivän aikana kivet varaavat auringon lämpöä ja luovuttavat sitä yöllä luoden suotuisan pienilmaston ympärillään oleville kasveille.

Kivet lämmittävät tomaatintaimia

Kivet lämmittävät tomaatintaimia

Viimeisinä juuripäivinä istutimme esikasvatetut mukulasellerin taimet. Osa oli koulittu edellisellä istutuskaudella, osa puolestaan alkuperäisessä kylvölaatikossa. Täytyy sanoa ettemme huomanneet suurta eroa taimissa, joten mukulasellerin kouliminen ei ilmeisestikään ole aivan välttämätöntä?

Istutusaika päättyi kukkapäiviin, jolloin istutimme latva-artisokan istutussäkkiin ja kylvimme kesäkukkia kasvimaalle kumppanuuskasveiksi: pensaskrasseja, kehäkukkia, auringonkukkia ja apiloita. Lisäksi kylvimme kasvimaalle tilliä kruunutilliksi sekä maustefenkolia ja ryytineitoa. Nyt alkavat kaikki kevään kylvö- ja istutustyöt olla valmiit, vain samettikukat jätimme myöhemmin istutettaviksi ja kylvettäviksi. Ne eivät subtrooppisina kasveina todellakaan viihdy Pohjolan alkukesän viileissä säissä!

Aaveita naapurin kasvimaalla

Aaveita naapurin kasvimaalla

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *