Lämmin salaatti speltinjyvistä ja lehtikaalista | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Lämmin salaatti speltinjyvistä ja lehtikaalista

speltinjyviä
2½ dl
palmukaalia tai muuta lehtikaalia
n. 25 lehteä
persiljaa
nippu
sipuli
1
härkäpapuja
 
saksanpähkinä-tahini-kastiketta (ks. erillinen resepti)
annos
hieman öljyä
 
(mustapippuria)
 
(suolaa)
 

Liota speltinjyviä yön yli kylmässä vedessä ja keitä jyvät pakkauksen ohjeen mukaisesti, kunnes ne ovat kypsiä mutta yhä kiinteitä. Keittämiseen voit käyttää liotusvettä. Valuta kypsät jyvät hyvin ja jätä jäähtymään ja kuivumaan.

Poista palmukaalin lehdistä ruoti pitämällä lehteä ylösalaisin ja liu’uttamalla keittiöveistä pitkin ruotia alaspäin. Heitä ruodit kompostiin ja pese lehdet. Kuumenna kiehuvaksi noin litra runsaasti suolattua vettä ja lisää lehdet. Ryöppää niitä minuutin tai parin ajan ja nostele ne sitten reikäkauhalla lävikköön valumaan. Säästä vesi härkäpapujen ryöppäämiseen. Kun lehtikaali on jäähtynyt niin paljon, että sitä voi käsitellä paljain käsin, puristele kaalimassasta liika vesi pois ja silppua.

Avaa härkäpavun palot ja ota siemenet talteen. Heitä palot kompostiin. Kuumenna vesi uudelleen kiehuvaksi ja keitä papuja neljästä viiteen minuuttia kunnes siementen kuorikerros on muuttunut lasittuneen vaaleaksi. Valuta vesi pois ja kaada keitetyt pavut kylmään, mielellään jääpaloilla hyvin kylmäksi jäähdytettyyn veteen. Näin raikas vihreä väri säilyy ja siementen sisäkuori muuttuu ryppyiseksi, jolloin sen poistaminen on helpompaa. Kun pavut ovat jäähtyneet, poista vaalea kuorikerros esimerkiksi nipistämällä kynnellä kuori rikki ja puristamalla varovasti toisesta päästä, jolloin sisus ”pullahtaa” ulos kuoresta. Sisäkuori saattaa myös rikkoutua keitettäessä. Valuta pavunsiemenistä mahdollinen vesi pois.

Kuori ja silppua sipuli. Huuhtele ja kuivaa persilja ja silppua lehdet.

Lisää jäähtyneisiin ja kuivahtaneisiin speltinjyviin ruokalusikallinen öljyä ja sekoita hyvin. Kuumenna paistinpannu melko kuumaksi ja levitä spelttijyvät tasaiseksi kerrokseksi pannulle. Anna paahtua noin minuutin ajan kääntelemättä, kunnes jyvät alkavat hieman ruskistua. Hämmennä sitten kunnolla, jotta jyvät paahtuvat toiseltakin puolelta. Kun minuutti on kulunut, laske lämpöä, siirrä jyvät pannun reunoille ja lisää pannulle hieman öljyä. Kun se on kuumentunut, lisää sipuli pannuun. Kypsennä jatkuvasti käännellen. Kun sipuli on kuullottunut, sekoita sipulit ja jyvät keskenään. Lisää seokseen myös lehtikaali ja persilja ja sekoita. Jatka kuullottamista jatkuvasti käännellen parin minuutin ajan. Jos seos tarttuu pahasti pannuun, voit kaataa pannulle hieman vettä.

Kun kaikki ainekset ovat lämmenneet, kaada seos kulhoon ja mausta saksanpähkinä-tahini-kastikkeella. Tarjoile lämpimänä.

Vinkki: jos et valmista kastiketta, käytä salaattiin enemmän persiljaa ja lisää sipulin lisäksi myös valkosipulia seokseen. Mausta lopuksi mustapippurilla, suolalla ja sitruunamehulla.

Lämmin salaatti speltinjyvistä ja lehtikaalista

Lämmin salaatti speltinjyvistä ja lehtikaalista

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *