Mullasta nousee kasvi

Soglio, Val Bregaglia

Landesgartenschau Nagold 2012

Nagoldin kaupunki

Landesgartenschau-puutarhanäyttelyt ovat huhtikuusta lokakuuhun kestäviä tapahtumia, jotka toteutetaan samankaltaisella periaatteella kuin meillä asuntomessut. Kävimme elokuun viimeisellä viikolla Nagoldin näyttelyssä Baden-Württembergissa Saksassa.

Landesgartenschau’t ovat kiinnostavia paitsi puutarhaharrastajille, myös viherrakentajille. Näyttelyn pitäjäksi valitaan paikkakunta, jossa halutaan kunnostaa tai rakentaa pysyvää tarkoitusta varten esimerkiksi puisto. Ensimmäisenä vuonna töiden valmistuttua alueella järjestetään puutarhatapahtuma, jonka tuotoilla työt osittain rahoitetaan. Näyttelyissä on hauskaa juuri se, että samalla pääsee tutustumaan todelliseen pieneen kaupunkiin tai kaupunginosaan, ja että rakenteet ja ainakin osa istutuksista on tarkoitettu pysyviksi.

Gartenschau-näyttelyitä järjestetään Saksassa sekä osavaltio- että liittovaltiotasolla. Valtakunnallista näyttelyä ei järjestetty tänä vuonna; yleensä näyttelyitä on joka toinen vuosi siten, että valtakunnalliset ja osavaltiotason näyttelyt ovat eri vuosina. Seuraava valtakunnallinen puutarhanäyttely, Bundesgartenschau eli BuGa, järjestetään ensi vuonna Hampurissa – itse asiassa sitä tituleerataan kansainväliseksi puutarhanäyttelyksi (IGS).

Nagold on tyypillinen pieni kaupunki Pohjois-Schwarzwaldissa. Se on dramaattisella paikalla mutkassa, jonka Nagold-joki tekee kiertääkseen vastapäätä kaupunkia joen toisella puolella sijaitsevan korkean kukkulan. Kaupungin keskustassa on keskiaikainen asemakaava ja paljon vanhoja rakennuksia, jokunen keskiajalta asti. Puutarhanäyttelyn yhteydessä kunnostettiin joen ranta vanhan kaupungin kohdalla ja joen molemmin puolin sijaitsevat puistot sekä jokeen laskevan puron ranta-alueet. Paraatipaikalla olevat viheralueet ja joenrantapromenaadi on saneerattu viimeisen päälle, kun taas puron varsi on kunnostettu luonnonmukaisempaan tyyliin.

Näyttely on todella monipuolinen, mutta erityisesti näkyy innostus omien vihannesten kasvattamiseen sekä kaupunkiviljelyyn, vaikka maaseutukaupungissa ollaankin. Näytepuutarhoissa esiteltiin muun muassa kekseliäitä viljelyratkaisuja niille, jotka joutuvat viljelemään sissityyliin. Lisäksi useammassakin näytepuutarhassa ajatuksena oli kertoa vierailijoille ”mistä ruoka tulee”. Toinen yleinen teema oli puutarhan hyötyeläimet: mehiläisenhoito ja hyönteishotellit olivat näkyvästi esillä.

Näyttely on avoinna 7.10 2012 asti, joten jos tie vie lähiaikoina Stuttgartin tienoille niin kannattaa käydä – tosin koko päivä on syytä varata näyttelyyn tutustumiseen!

Seuraavassa on otos Nagoldin tuliaisistamme.

 • Moderni kesäasunto Nagold-joella

  Moderni kesäasunto Nagold-joella

  Nagoldin rantapromenaadi

  Nagoldin rantapromenaadi

 • Salaatti kasvaa vesikourussa

  Salaatti kasvaa vesikourussa

  Innovatiivinen suoja tomaateille

  Innovatiivinen suoja tomaateille

 • Rustiikki pergola

  Rustiikki pergola

  Puutarhavaja

  Puutarhavaja

 • Kohopenkit kasvimaalla

  Kohopenkit kasvimaalla

  Hyönteishotelli muurissa

  Hyönteishotelli muurissa

  Anna kuulua

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  Connect with Facebook