- lehtikaalia (iso nippu)
- n. 300 g
- raakamakkaraa, mielellään chorizoa
- n. 280 g
- sipuli
- 1
- savustettua paprikajauhetta
- ½ tl
- öljyä, voita tai hanhen/ankanrasvaa
- 1 rkl
- vettä taikka kasvis- tai kanalientä
- n. 3 dl
- tuoretta kynteliä tai 1 tl kuivattua
- pari oksaa
- (mustapippuria)
Huuhtele kaalinlehdet ja erottele paksuimmat lehtiruodit. Ravistele tai linkoa liika vesi pois lehdistä. Leikkaa lehdet suikaleiksi ja lehtiruodit pieniksi paloiksi. Kuori sipuli ja leikkaa suikaleiksi. Huuhdo ja silppua kynteli.
Sulata rasva kasarissa, padassa tai isossa pannussa. Purista makkaranpaloja kuoresta pannulle samalla tavalla kuin siskonmakkaraa keittoon. Ruskista makkaranpalat. Lisää ruskistuksen loppuvaiheessa sipuli, lehtikaalin ruotipalat ja paprikajauhe. Kun sipulikin on saanut hieman väriä, laske lämpöä ja lisää lehtikaalin lehtisuikaleet tarvittaessa useassa erässä, jotta kaali mahtuu pannuun. Se kutistuu roimasti kypsymisen alettua.
Kääntele seosta silloin tällöin jotta kaali ei pala. Lisää sitten kynteli ja liemi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 20–30 minuuttia kunnes kaali on pehmennyt kylliksi. Jos muhennos on kovin vetistä, ota kansi pois päältä ja jatka kypsentämistä kunnes liika neste on haihtunut.
Mausta tarvittaessa mustapippurilla. Suolaa tuskin tarvitsee lisätä, koska sitä tulee makkarasta ja liemestä. Jos makkara on kovin suolaista, nesteeksi kannattaa käyttää pelkkää vettä.
Tarjoile keitettyjen perunoiden tai ohra/spelttihelmien kera.
Saimme käsiimme italialaista tuoremakkaraa salsicciaa, joten tänään teimme tämän muhennoksen palmukaalista ja maustoimme sen valkosipulilla, fenkolinsiemenillä ja chilillä. Hyvää penne-pastan kanssa!