Mullasta nousee kasvi

Yrttejä ja samettikukkia

Maa-artisokan talvisäilytyksestä

Säilytyskuoppa maa-artisokalle

Useiden juuresten talvisäilytystä koskeva suositus kuuluu: hieman yli nollan asteen lämpötilassa, kosteassa hiekassa. Harvalla on tällaisia olosuhteita ilman erityisjärjestelyitä. Menneen talven aikana kokeilimme maa-artisokan talvisäilytystä maakuopassa.

Talouskellarimme olosuhteet eivät ole parhaat mahdolliset: kesällä on liian lämmintä ja talvella liian kylmää. Vain syksyisin ja keväisin lämpötila on hyvälle maakellarille tyypillinen noin seitsemän astetta. Talouskellarimme on kuistin alla ja noin ⅓ korkeudesta on maanpinnan yläpuolella, joten maakellarin olosuhteita on mahdotonta saada aikaiseksi ilman koneellista jäähdytystä/lämmitystä. Kokemuksemme mukaan maa-artisokka ei todellakaan viihdy liian lämpimässä säilytystilassa: se muuttuu tummaksi ja niljakkaaksi. Ilmankos kaupoissa maa-artisokat ovat järjestäen surkean näköisiä! Toisaalta pakkasen puolellekaan ei lämpötilan pitäisi mennä.

Kotipuutarhassa on melkeinpä suotavampaa lykätä maa-artisokan korjuu kevääseen kuin säilyttää satoa huonoissa olosuhteissa. Eli ei haittaa, vaikka sadonkorjuu jää joskus syksyn kiireissä tekemättä, sato säilyy melko hyvin myös maassa. Tosin silloin sadonkorjuu on tehtävä aikaisin keväällä heti roudan sulettua; mukulat alkavat pian sen jälkeen ”hajota” eli muuttua rakeisiksi.

Viime syksynä maa-artisokan sato korjattiin pitkään jatkuneen leudon sään vuoksi vastaa juuri ennen ensimmäistä adventtia. Päätimme kokeilla niiden säilyttämistä maakuopassa. Meillä on remontin jäljiltä kaikenlaista tarviketta, jota käytimme hyväksi maakuoppaa rakentaessamme. Kuopan seinämät tuettiin muovisella viemäriputken pätkällä. Pohjalle pantiin kanaverkkoa. Kuoppa täytettiin kostealla asennushiekalla, johon mukulat ladottiin. Styroksista leikattiin kuopalle kaksinkertainen kansi. Runsaslumisena talvena luonto hoiti muun eristyksen.

Kun lumi ja suojaukset ensimmäistä kertaa poistettiin maaliskuun puolenvälin tienoilla, mukulat olivat primakunnossa. Pääsiäismenun suunnittelu saattoi alkaa!

Maa-artisokkaa maakuopasta

Maa-artisokkaa maakuopasta

Vastakaikua

      Anna kuulua

      Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

      Connect with Facebook