Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Myöhäissyksy palstalla ja puutarhassa

Maa-artisokan korjuuta

Marraskuun viikonloput ovat kuluneet viimeisen sadon korjuussa sekä uuden kasvukauden valmistelussa.

Vaikka sää on jatkunut leutona ja sääennusteiden mukaan talven tulo antaa odottaa vielä jonkin aikaa, olemme pikku hiljaa tyhjentäneet kasvimaata ja muokanneet palstoja ensi kevättä varten. Yllättävän paljon on kuitenkin satoa vielä saatu näin marraskuullakin: lehtikaalia, maa-artisokkaa, vuonankaalia, naurista, retikkaa, juuri- ja lehtipersiljaa, piparjuurta sekä sikurisalaattia.

Lehtikaali 'Nero di Toscana'

Lehtikaali ’Nero di Toscana’

Eilen korjasimme loput lehtikaalien Dwarf Green Curled ja Nero di Toscana lehtitupsut. Red Russian jäi vielä kasvamaan, sillä se tosiaan näyttää vieläkin kehittävän uusia lehtiä! Kaiken kaikkiaan lehtikaalisatoon saa tänä vuonna olla tyytyväinen; kaalia on nautittu eri muodoissaan heinäkuulta asti. Tällä viikolla on tulossa lisää lehtikaalireseptejä meidänkin reseptikokoelmaan…

Tässä kuussa on tehty myös myöhäisiä – tai aikaisia, ihan miten asian haluaa nähdä – kylvöjä ja istutuksia. Taannoin tuli maahan pantua valkosipulia peräti viittä eri lajiketta. Yksi on ranskalainen lajike, koska haluamme kokeilla onnistuisiko meidän leveysasteilla letitettävän valkosipulin viljely. Jäykkävartisia talvivalkosipuleja onnistuimme saamaan Hyötykasviyhdistyksen puodista kolmea eri lajiketta: Aleksandra, Kodaver ja Voronesca. Lisäksi istutimme itusilmuja, jotka oli kerätty tänä kesänä viljellystä lajikkeesta. Se on peräisin Tallinnasta.

Eilen kylvimme pinaattia kahta eri lajiketta: Viktoria ja America. Pinaatti on meidän kokemuksemme mukaan onnistunut parhaiten, kun se on kylvetty jo syksyllä. Keväällä kylvettynä se on ryhtynyt kukkimaan ja lehtisato on jäänyt vaatimattomaksi. Pitäisi varmaan kokeilla kylvämistä myös keskikesällä; ehkä pinaattiin pätee sama mikä vuonankaaliin, joka kasvaa parhaiten syyskaudella.

Kylvimme myös kirveliä Brüsseler Winter, koska kirvelistä on mukava saada satoa läpi kasvukauden. Keväällä ja kesällä kylvämme sitten uusintakylvöjä muutaman viikon välein.

Pinaatin syyskylvöä

Pinaatin syyskylvöä

Tänään istutimme kotipuutarhaan herukkapensaita, jotka ostimme taimitarhan syysalesta. Kaikkien piti olla mustaherukkaa, mutta istuttaessa huomasimme että yksi olikin valkoherukka. Pitäisi siis olla ostaessa tarkempi ja varmistaa lajike myös taimesta tai istutuspurkista!

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Connect with Facebook