Nokkonen käyttöön keittiössä | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Nokkonen käyttöön keittiössä

Lasagnea nokkosista

Nokkonen korvaa mainiosti pinaatin ruuanlaitossa, myös makunsa puolesta.

Toukokuun kuukauden kasvi nokkonen sopii käytettäväksi kaikissa niissä ruokalajeissa, jotka tavallisesti valmistetaan pinaatista. Ainoastaan tuoreena esimerkiksi salaatteihin käytettävää baby-pinaattia nokkonen ei korvaa, sattuneesta syystä! Mutta ryöpättynä eli lyhyesti keitettynä nokkonen jopa maistuu aivan pinaatilta, joten siitä valmistuvat samanlaiset kastikkeet, letut, munakkaat, keitot ja muhennokset kuin pinaatistakin. Ottaen huomioon nokkosen ylivertaisen ravinteikkuuden, tämä villivihannes kannattaa ottaa käyttöön keittiössä varsinkin näin keväällä, kun versot ovat vielä tuoreita ja muuta satoa on vähänlaisesti tarjolla.

Lasagne on yksi lempiruuistamme, jota valmistamme yleensä tuoreesta täysjyväpastasta. Se on ravitsevampaa kuin valkoisesta vehnästä valmistettu pasta, ja lasagnessa ei haittaa että pasta on hieman raskaampaa kuin tavallinen pasta. Tuoreiden lasagnelevyjen sijasta lasagnen voi tietysti valmistaa myös kuivista lasagnelevyistä, mutta silloin pastan ja kastikkeen suhde ei välttämättä ole sama, joten reseptiä pitää rukata lisäämällä kastikkeen määrää, tai ainakin kosteutta. Mutta jos kuivat lasagnelevyt esikeittää, ne muistuttavat paremmin tuoretta pastaa.

Muhevaa nokkoslasagnea

Muhevaa nokkoslasagnea

Lasagne tehdään usein siten, että kastikkeita on kahta erilaista. Tästä on hyvä esimerkki tunnetuin lasagneresepti eli Lasagne alla Bolognese, jossa on jauhelihakastiketta höysteenä. Toisena kastikkeena käytetään perinteisesti valkokastiketta eli béchamel-kastiketta, jota maitokastikkeeksikin kutsutaan. Tämänkertaisessa ohjeessamme on kuitenkin käytetty pelkästään valkokastiketta, joka maustetaan runsaalla määrällä nokkosta. Juustolla ryyditettynä nokkoslasagne on niin täyttävää, että nälkä lähtee varmasti jokaiselta! Jos nokkosta ei ole saatavilla tarpeeksi (tässä sitä käytetään todella paljon!), voi sekaan nakata muitakin kevään villiyrttejä tai monivuotisia vihanneksia kuten vuohenputkea, pinaattihierakkaa ja suolaheinää. Myöhemmin kesällä saman ohjeen mukaisesti voi valmistaa pinaatti-, mangoldi- tai vaikkapa lehtikaalilasagnea.

Katso reseptit

Vastakaikua

    savea ja papuja · Toukokuun 26. päivänä 2014 klo 22.41

    Tein täytettyjä nokkoslettuja, mutta pitää muistaa tämä resepti vastaisuuden varalle. Tätä varten saa kerätä nokkosia kauemmin, mutta se ei haittaa. Laitoin linkin blogiini teidän aikaisempaan postaukseen. Linkki: http://saveajapapuja.blogspot.fi/2014/05/hortoilua-helteessa.html

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *