Pääsiäisen istutusaika | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Ryytisalvialajikkeita

Pääsiäisen istutusaika

Viljelyä keittiön ikkunanlaudalla

Maaliskuun loppupuolelle sijoittuva istutusaika kattaa myös pääsiäisen. On aika kylvää ja koulia sekä ottaa pistokkaita.

Uusi istutusaika alkaa kevätpäiväntasauksen tienoilla. Kevätpäiväntasaus oli esi-isillemme tärkeä merkki kevään tulosta ja erityisesti kasvukauden alun lähestymisestä. Olosuhteet esikasvatukselle paranevat päivä päivältä, kun valoisa aika pitenee huimaa vauhtia. Vaikka talvi pitää vielä puolensa ulkona, ikkunanlaudoilla alkaa olla kohtuulliset oltavat kehittyville pikkutaimille.

Basilikan koulimista

Basilikan koulimista

Tämän istutusajan aikana aiomme ensinnäkin koulia sellaisten kasvien taimia, jotka on kylvetty jo aiemmin ja jotka ovat kehittyneet niin isoiksi että ne eivät oikein voi jatkaa kasvamistaan kylvöastiassa. Täytyy muistaa että vaikka taimien maanpäällinen osa olisikin vielä melko pieni, niillä saattaa alkaa olla jo aika pitkät ja laajat juuret. Jos koulimista lykkää liian pitkälle, juuret ehtivät sotkeutua pahasti keskenään ja kasvit kärsivät kun niitä ryhdytään erottelemaan. Sopiva koulimishetki koittaa kun taimeen on kehittynyt sirkkalehtien eli ensimmäisen lehtiparin lisäksi myös kasvin ensimmäiset varsinaiset lehdet. Nehän ovat usein aivan erilaiset kuin sirkkalehdet. Meillä on koulimisohjelmassa tällä istutuskaudella pensastomaatti ja chilipaprika sekä basilikat. Basilikan koulimisesta oli juttua viime vuonna näihin samoihin aikoihin.

Tomaatintaimia ’Gardener’s Delight’

Tomaatintaimia Gardener’s Delight

Nyt on aika myös kylvää tomaatteja. Tulevalla kaudella kylvämme avomaalle valitut tomaatit, jotka ovat nopeampikasvuisia lajikkeita kuin ruukkukasvatukseen tarkoitetut pensastomaatit. Ne eivät siis kaipaa yhtä pitkää esikasvatusaikaa. Tomaateista usein sanotaan, että niiden esikasvatus vie noin 8 viikkoa, mutta se kyllä riippuu lajikkeesta. Voihan tuota kuitenkin pitää suuntaa antavana ohjeena; sen mukaisesti tällä istutuskaudella kylvetyt tomaatit olisivat valmiit istutettaviksi toukokuun loppupuolella. Silloin voi olla vielä liian kylmää, mutta kyllä taimet kestävät purkissa vähän kauemminkin jos on tarvis.

Kylvöohjelmassa on myös mukulaselleri, joka tarvitsee aikaa kehittääkseen kunnon mukuloita. Mukulasellerin kylvämisestä kerroimme tarkemmin viime vuoden keväällä. Myös maustefenkoli tarvitsee pitkän kasvuajan muodostaakseen siemeniä. Meillä on ajatuksena yrittää saada aikaan omaa siemensatoa, koska fenkolinsiemenet ovat mainio mauste. Sen vuoksi ajattelimme kokeilla esikasvatusta tänä vuonna, vaikka maustefenkoli taitaa olla hieman hankala esikasvatettava: sillä on nimittäin pitkä pääjuuri ja sellaiset kasvit eivät yleensä pidä uudelleenistuttamisesta. Täytyy keksiä jokin esikasvatustapa joka varmistaisi että istuttaminen ulos penkkiin myöhemmin keväällä ei häiritsisi liikaa maustefenkolin kehittymistä.

Lisäksi aiomme ottaa pistokkaita tulevan istutusajan aikana. Muutama viikko sitten leikattu ja uudelleen istutettu stevia on työntänyt pitkiä uusia versoja, jotka aiomme typistää ja käyttää leikatut latvat pistokkaiksi. Niille on jo paljon ottajia ystävien ja sukulaisten joukossa! Myös pelargonit ovat lähteneet niin reippaaseen kasvuun, että niitä täytyy taas typistää ja ottaa latvat käyttöön pistokkaina.

Pistokaslisäystä

Pistokaslisäystä

Ulkona puutarhassa ei vielä ole paljoakaan tehtävää, mutta jotain kuitenkin: omenapuiden leikkaus on vuorossa palmusunnuntaina jos vain sää sallii. Rusakko on suojauksista ja lumen tamppaamisesta huolimatta päässyt nakertamaan alimpia oksia. Niitä on siis siistittävä. Lisäksi typistämme nuorten puiden tuoreimmasta vuosikasvusta osan, jotta oksat haarautuvat paremmin. Vanhaa Matami Antonovkaa uudistetaan pikku hiljaa poistamalla joka vuosi maltillisesti muutamia huonokuntoisimpia oksia.

Puuhaa siis riittää vaikka talvi tuntuu yhä pitävän otteessaan. Tulevalle istutusajalle on ominaista, että kalenterissa on monia päiviä jotka eivät näyttäisi soveltuvan puutarhatöille lainkaan; esimerkiksi perjantai 22.3., tiistai 25.3. sekä pitkäperjantai, lankalauantai ja suurin osa pääsiäissunnuntaista. Pääsiäisenä voi siis huoletta huilia! Istutusaika jakautuu hedelmänmuodostuksen osalta seuraavasti:

  • Hedelmäpäiviä ovat 23.3. kello 20 alkaen – 24.3. sekä 26.3. aamulla kello 11 asti. Tomaatin, chilipaprikan, omenapuun ja maustefenkolinkin laskemme hedelmäkasveihin, koska niitä kasvatetaan hedelmäsatoa silmällä pitäen.
  • Kukkakasveille sopivia päiviä ovat 19.3. kello 19 alkaen 21.3. kello 19 asti sekä 28.3. kello 6–14. Kukkapäivät ovat tomaatin, chilipaprikan, maustefenkolin ja omenapuun kannalta toiseksi suotuisimpia.
  • Lehtipäiviä on vähän, vain 23.3. kello 10–19 ja 31.3. kello 19 alkaen 1.4. kello 13 asti. Basilikasta ja steviasta käytetään lehtiä joten niiden kouliminen ja pistokaslisäys tehdään lehtipäivinä.
  • Juuripäiviä ovat 19.3. kello 10–18, 26.3. kello 12 alkaen, 27.3. sekä 28.3. kello 15 alkaen. Mukulaselleri katsotaan juurikasviksi, vaikka sen mukula onkin itse asiassa varren turvonnut tyvi.

Vastakaikua

    Tuija · Maaliskuun 16. päivänä 2013 klo 13.03

    Ihanat nämä teidän sivut! Onneksi löysin ne – tulen jatkossakin kurkkimaan täällä! Kevättä kohti… 🙂

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu
    Puutarhan Väki · Maaliskuun 16. päivänä 2013 klo 22.32

    Kiitos palautteesta Tuija ja tervetuloa meille! Elämä voittaa…

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *