Pääsiäisherkkuja talvikurpitsasta | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Pääsiäisherkkuja talvikurpitsasta

Kurpitsa ’Blue Ballet’

Halkaise talvikurpitsa ja löydät sen sisältä edelliskesän auringonpaisteen, jonka säteet on tallennettu loistavan oranssinkeltaiseen hedelmämaltoon! Teemme tämän vuoden pääsiäispöytään ruokia talvikurpitsasta.

Kurpitsaa käytetään Suomessa lähinnä sen satokautena syksyllä, aivan kuin se olisi vain sesonkiherkku jonka aika on ohi muutamassa viikossa. Talvikurpitsa on kuitenkin yksi parhaiten säilyvistä vihanneksistamme jos se on korjattu ja säilytetty asianmukaisesti. Ei siis ole mitään syytä lopettaa talvikurpitsan käyttöä marraskuun sadonkorjuujuhlien jälkeen. Vielä enemmän sen terveellisiä karotenoideja tarvitaan näin maaliskuussa kun olemme enemmän tai vähemmän talven ryydyttämiä… Siispä meillä lahdataan pääsiäispöytään talouskellarista viimeiset oman sadon talvikurpitsat, jotka ovat lajiketta Blue Ballet. Se on säilyvyydeltään huippuluokkaa!

Pääsiäinenhän on tänä vuonna varsin aikaisena ajankohtana, samoin kuin kaikki muutkin kirkkopyhät, joiden ajankohta määräytyy sekä aurinko- että kuuvuoden perusteella. Pääsiäistä vietetään kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Tänä vuonna sattuu täysikuu jo viikko kevätpäiväntasauksen jälkeen. Pääsiäinen ei siis koita kovin keväisissä merkeissä muutoin kuin valon lisääntymisen puolesta. Ja sehän alkaa todella tuntua juuri kevätpäiväntasauksen jälkeen! Tähän lisääntyvän valon juhlaan sopii hyvin kuin oranssinkeltaisena aurinkona loistava talvikurpitsa.

Raikas kurpitsakeitto

Pääsiäisaterian alkuruoaksi kurpitsakeitto on ilmeinen vaihtoehto. Sen on hyvä olla kevyehkö, sillä pääsiäisen muut ruoat ovat joka tapauksessa aika täyttäviä. Tämän raikkaan kurpitsakeiton reseptin esittelimme jo syksyllä, mutta vähintään yhtä hyvin sen sitrusaromit sopivat kevään kynnyksellä nautittaviksi.

Paistettua talvikurpitsaa

Paistettua talvikurpitsaa

Paistettu kurpitsa

Pääsiäislampaan tai lintupaistin kumppaniksi sopii mainiosti tämä lisäke, joka valmistetaan talvikurpitsasta karamellisoimalla se voissa ja hunajassa sekä maustamalla itämaiseen tyyliin. Ohje on hämäävän yksinkertainen, mutta lopputulos on todella herkullinen! Resepti on peräisin keittiömestareiden raamatusta, Larousse Gastronomiquesta.

Amerikkalainen kurpitsapiirakka

Yhdysvalloissa kurpitsapiirakka on perinteinen marraskuisen sadonkorjuujuhlan kiitospäivän jälkiruoka. Usein täyte valmistetaan säilötystä kurpitsasoseesta, jota löytyy joka supermarketista. Maustesekoitustakin löytyy valmiina seoksena niin että moni amerikkalainen ei edes tiedä, mitä mausteita siihen on käytetty. Suomalaiselle perinteinen mausteseos tuo piparkakut mieleen sillä siinä on ainakin kanelia, maustepippuria ja jauhettua inkivääriä. Piirakan voi maustaa myös pomeranssin tai mandariinin kuorella jos haluaa hedelmäisempiä makuja.

Amerikkalaista kurpitsapiirakkaa

Amerikkalaista kurpitsapiirakkaa

Tässä reseptissä täytteeseen käytetään kondensoitua maitoa eli makeutettua maitotiivistettä. Sitä löytyy hyvinvarustetuista ruokakaupoista, erityisesti etnisiä ruokatarvikkeita myyvistä liikkeistä. Itse ostamme maitotiivistettä venäläisen ruoan kaupasta. Kondensoitu maito tekee täytteestä samettisen sileää ja tuo piirakkaan kinuskisen aromin. Toki täytteeseen voi käyttää kondensoidun maidon sijasta myös kermaa ja sokeria, esimerkiksi fariinisokeria. Piirakan täytyy saada jäähtyä täysin ennen tarjoilua, jotta täyte jähmettyy kokonaan. Piirakka on siis valmistettava hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Taikinareseptimme sopii kaikenlaisille makeille piirakoille joissa on kostea täyte. Piirakkapohja esipaistetaan jotta se ei vettyisi liikaa täytettä lisättäessä. Sitä varten keittiössä on hyvä pitää aina saatavilla kuivia herneitä, joita voi käyttää uudelleen ja uudelleen taikinapohjan painona.

Kurpitsapiirakkaviipaleet koristetaan nokareella kermavaahtoa tarjoilua varten. ”Täydellisen kermavaahdon” ohje on Anu Hopian mainiosta kirjasta ”Kemiaa keittiössä”, joka esittelee ruoanlaittoa kemian ja fysiikan näkökulmasta. Tämän reseptin kermavaahdossa pitäisi siis olla molekyylit oikeilla paikoillaan…

Katso reseptit

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *