Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Kuukauden kasvi: palsternakka

Pastinaca sativa

Syyskuussa palsternakat ovat ehtineet jo pullistua täyteen mittaansa. Herkullisten juuresten sadonkorjuukausi jatkuu niin kauan kuin maa pysyy sulana ja hätätilassa palsternakat voi jättää maahan talven ylikin. Siellä ne säilyvät paremmin kuin huonoissa varasto-olosuhteissa. (lue lisää…)

Landesgartenschau Nagold 2012

Nagoldin kaupunki

Landesgartenschau-puutarhanäyttelyt ovat huhtikuusta lokakuuhun kestäviä tapahtumia, jotka toteutetaan samankaltaisella periaatteella kuin meillä asuntomessut. Kävimme elokuun viimeisellä viikolla Nagoldin näyttelyssä Baden-Württembergissa Saksassa. (lue lisää…)

Sato säilöön: balsamicopunajuuret

Punajuuria ’Ągyptische plattrunde’

Punajuuret säilötään perinteisesti etikkaliemeen, mutta väkiviinaetikan sijasta käytämme tällä kertaa balsamiviinietikkaa. Se tekee arkisesta säilykkeestä ylellistä. (lue lisää…)

Palstalta pöytään: uunijuureksia vehnänjyvien kera

Lämmin juures-vehnänjyväsalaatti

Syyskuu on juuresten sadonkorjuuaikaa. Kaikkea satoa ei kuitenkaan viedä varastoon, vaan juureksista nautitaan nyt kun ne ovat mehevimmillään. (lue lisää…)

Syksyn sadonkorjuu kuunkierron valossa

Syysomena ’Heta’

Tänään sunnuntaina alkaa taas alenevan kuun kausi, joka jatkuu vajaan parin viikon ajan. Syyskuun 22. päivänä kuun rata lähtee taas nousemaan. Alenevan kuun kaudella on erityisen suotuisia päiviä juuresten sadonkorjuuseen, kun taas ylenevän kuun kaudella kannattaa korjata hedelmäsatoa. (lue lisää…)

Luontohavainnot puutarhakalenterina (7): ruskasyksy

Pihlajanmarjoja

Syksy on koittanut puutarhassa viimeistään silloin, kun pihlajanmarjat ovat kypsyneet hehkuvan punaisiksi. Sääoloista riippuen ajankohta sattuu elokuun loppupuolelle tai vasta syyskuulle. (lue lisää…)

Elokuista sadonkorjuuta

Perunasatoa: ’Anuschka’ ja ’Siikli’

Tärkeimmät työt alenevan kuun kautena elokuussa liittyivät sadonkorjuuseen. Perunannosto oli ohjelmassa poutaisena juuripäivänä. (lue lisää…)

Palstalta pöytään: kasviksia kreikkalaiseen tapaan

A la grecque

Kasvisten valmistaminen kreikkalaiseen tapaan tarkoittaa niiden kypsentämistä ja marinoimista mausteliemessä. Tämä valmistustapa soveltuu monenlaisille kasviksille. (lue lisää…)