Palstalta pöytään: pikkelsiä maa-artisokasta | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Palstalta pöytään: pikkelsiä maa-artisokasta

Maa-artisokkapikkelsi

Heti kun maa on sulanut voi esiin kaivaa viimeiset maa-artisokan mukulat edellisvuoden sadosta. Niistä syntyy vaikkapa herkullista pikkelsiä viinietikkaisessa marinadissa.

Maa-artisokan sato valmistuu yleensä niin myöhään syksyllä että osa jää korjaamatta jos ei ole valppaana ennen talven tuloa. Mutta ei hätää, maa-artisokan mukulat voi yhtä hyvin korjata myös keväällä roudan sulettua. Tosin silloin on hyvä olla ajoissa liikkeellä, sillä kasvun alettua mukulat alkavat pehmetä ja hajota karkeaksi jauhomaiseksi mössöksi. Itse jätimme viime syksynä suosiolla yhden rivin maa-artisokkaa korjaamatta jotta keväällä saisimme tuoreita mukuloita. Nyt ne on korjattu ja siemenmukulat istutettu tätä kasvukautta varten.

Useimmissa resepteissä maa-artisokka soseutetaan tavalla tai toisella ja höystetään kermalla. Muhennettuna maa-artisokka onkin hienostuneen herkullista joten ei ihme että monet valmistavat maa-artisokasta useimmiten sosekeittoa (katso esim. reseptimme Yksinkertaisen hienostunut maa-artisokkakeitto). Mutta kyllä maa-artisokkaa voi valmistaa toisellakin tavalla, niin että se jää hauskan rapeaksi. Esimerkiksi reseptissä maa-artisokkaa valkoviinissä mukuloita ei kypsennetä mössöksi asti, vaan ne jätetään sopivan kiinteiksi.

Myös tämänkertaisessa marinoitujen maa-artisokkien reseptissä ohuet viipaleet jäävät rapeiksi, koska ne keitetään vain nopeasti ja jätetään liemeen maustumaan viikon ajaksi. Tämä on loistava lisäke esimerkiksi grillatuille liha-, kala- ja kasvisruoille. Resepti on muokattu The New York Times’issa julkaistusta ohjeesta.

Katso resepti

Kevään maa-artisokkasatoa

Kevään maa-artisokkasatoa

Vastakaikua

    savea ja papuja · Toukokuun 1. päivänä 2013 klo 13.27

    Todella kiinnostava resepti tuo maa-artisokkapikkelsi. Muutenkin postaus sisälsi hyvää informaatiota. Laitoin omaan blogiini linkin teidän sivuille.

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *