Palstalta pöytään: pistou-keitto | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Palstalta pöytään: pistou-keitto

Pistou-keitto

Elokuussa satoa tulee jo siihen malliin, että palstaviljelijän ei tarvitse enää käydä kaupassa. Eteläranskalaisen pistou-keiton voi valmistaa lähes kokonaan oman kasvimaan antimista!

Pistou-keiton juju on ranskalainen versio pestosta, jolla keitto maustetaan tarjolle tuotaessa. Se on hieman italialaista lajitoveriaan yksinkertaisempaa – ja tujumpaa, sillä valkosipuli korostuu enemmän kuin pestossa, jossa makua taittavat muun muassa pinjansiemenet. Tuore pistou-tahna tekee keitosta huumaavasti tuoksuvan kulinaarisen elämyksen – sitä ei missään nimessä pidä jättää pois tai korvata kaupan pestolla! Jos ei pidä valkosipulista kannattaa ainakin tehdä basilikasta ja oliiviöljystä yrttiöljy, jota käyttää sitten kuin pistouta.

Pistou-keitosta on erilaisia variaatioita, mutta yleensä keitossa on pistoun lisäksi ainakin vihreitä ja valkoisia papuja, kesäkurpitsaa, perunaa ja tomaattia. Valkoiset pavut voisi näin kesällä ehkä korvata tuoreilla härkäpavuilla jos niitä sattuisi olemaan tarpeeksi.

Härkäpapua,peltohernettä ja pensaspapua

Härkäpapua,peltohernettä ja pensaspapua

Porkkanaa sekä sipulia tai purjoa voi myös käyttää, silloin ne lisätään keittoon samaan aikaan perunan kanssa. Joissakin resepteissä keittoon lisätään vermisellimakaroneja; sillä tavoin keitosta saa ruokaisampaa, vaikka yleensä valkopapu ja peruna riittävät siihen tarkoitukseen. Itse pistou voi olla niinkin yksinkertainen että siihen tulee vain basilikaa, valkosipulia ja oliiviöljyä, mutta siihen voi myös lisätä tomaattia tai tomaattipyreetä sekä parmesan-juustoa.

Me käytämme reseptiä, joka on sovellettu ohjeesta Liisa Steffan toimittamassa ”kirjallisessa keittokirjassa” Hanhensulan ravintola. Kirjassa suomalaiset kirjailijat ja muut kynäilijät kertovat lempiruuistaan. Pekka Suhonen tarinoi valloittavasti pistou-keitosta otsikolla Etelän keitto.

Tämä keitto on parhaimmillaan satoaikaan kun kaikki ainekset ovat tuoreita ja auringon hellimiä, varsinkin basilika ja uuden sadon mehukas valkosipuli. Toki pistou-keittoa voi tehdä muulloinkin, mutta silloin keittoaika voi olla pidempi kuin tässä ohjeessa.

Katso resepti

Luettavaa

  • Hanhensulan ravintola, kirjallinen keittokirja; toimittanut Liisa Steffa, Otava 1983

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *