Parasta perunasta? | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Parasta perunasta?

Rösti

Sveitsiläinen Rösti on perunaruokalajien ehdotonta huippua, paistettua perunaa parhaimmillaan!

Peruna on yksi sveitsiläisen keittiön perusraaka-aineista. Selitys on varmaankin se, että Sveitsissä ei ole järin paljon hyvää viljelysmaata, joten viljantuotanto on vähäistä. Peruna on kotoisin Etelä-Amerikan Andeilta eli sitä voi viljellä vuoristoisillakin alueilla ja niitähän Sveitsissä riittää. Sveitsistä ovat kotoisin monet tunnetut perunaruokalajit, muun muassa ihanat perunagratiinit, joissa peruna saa seurakseen toisen tyypillisen sveitsiläisen tuotteen eli juuston. Karjankasvatus on toinen maatalouselinkeino, joka onnistuu vuoristoisessa maassa eikä olekaan ihme, että sveitsiläiset maitotuotteet ovat maailmankuuluja.

Yksi parhaita sveitsiläisiä perunaruokia on Rösti, pannukakkumaiseksi paistettu perunaraaste. Alun perin kyse on tuhdista aamiaisruuasta, mutta sittemmin Röstiä on ryhdytty tarjoilemaan muulloinkin. Jokainen joka on saanut eteensä lautasellisen Röstiä tarvottuaan tuntikausia vuoristopoluilla tietää, että kyse on ulkoilijan parhaasta palkinnosta! Unohtumattomimman Röstin nautimme joitakin vuosia sitten Urin kantonin vuoristossa: tiettömän taipaleen päässä oli pieni vuoristomaja, jossa vanha mies tarjoili nuoren lapsenlapsensa kanssa pekonilla ja juustolla höystettyä Röstiä patikoijille – taivaallista!

Resepti hakusessa

Ottaen huomioon miten tunnetusta ruokalajista on kyse, on aika ihmeellistä että perinteisen Röstin reseptiä on vaikea löytää. Itse asiassa Sveitsissäkään ei tunnu olevan yhtä ja ainoaa käsitystä siitä, miten Rösti valmistetaan. Eri käsityksiä on muun muassa siitä, käytetäänkö kiinteitä vai jauhoisia perunoita, ja keitetäänkö perunat ennen paistamista vai paistetaanko ne raakoina. Se on kuitenkin selvää, että perus- Rösti syntyy perunasta, voista sekä suolasta, jos voi on suolatonta. Maustamalla Röstiä voi varioida loputtomiin, samoin kuin lisäkkeillä. Olennaista Röstissä on, että perunakakun pinta on paistettu kullanruskeaksi ja herkullisen rapeaksi, kun taas sisus on pehmeää mutta ei kuitenkaan täyttä mössöä. Kakun pitää pysyä kasassa ilman jauhoja tai munaa tai muita sitovia ainesosia.

Röstiä kypsennetään

Röstiä kypsennetään

Meilläkin on tehty kaikenlaisia vähemmän onnistuneita Rösti-kokeiluja, kunnes kerran päätimme tutkia asiaa perusteellisesti ja opetella tekemään Röstin kunnolla. Onneksi joku muukin ei-sveitsiläinen on ollut asialla; brittiläisen The Guardian ‑lehden ruokatoimittaja Felicity Cloake on kirjoittanut perusteellisen artikkelin Röstin-valmistusta koskevista ”tutkimuksistaan”. Mielenkiintoinen tietopaketti! Sveitsiläisistä lähteistä mainittakoon Sveitsin yleisradioyhtiön kansainvälinen uutispalvelu SWI (swissinfo.ch) jonka video Röstin valmistamisesta löytyy YouTubesta. Kannattaa katsoa, sillä joskus Rösti epäonnistuu sen vuoksi, että reseptin perusteella on vaikea arvioida kuinka paksu Rösti-kakun pitäisi olla. Videolla näkee havainnollisen esimerkin: aika paksu sen olla pitää!

Rösti paistuu pannulla

Rösti paistuu pannulla

Meidän Rösti-reseptit

Tässä tulee omien tutkimustemme perusteella laadittu ohje yksinkertaisen perus-Röstin valmistamista varten, sekä yritelmämme valmistaa Röstiä ”vuoristomajan tyyliin”. Meidän mielestämme parasta on keittää perunat, mutta jättää ne kiinteiksi. Jos siis käyttää jauhoisia perunoita niin niitä ei missään tapauksessa saa ylikypsentää, muuten raastamisesta ei tule mitään! Kiinteiden perunoiden käyttäminen on turvallisempaa, mutta niitä käytettäessä sisuksesta ei välttämättä tule yhtä pehmeää. Itse käytämme oman kasvimaan Siikliä, joka on vanhemmiten hieman jauhoinen – mainio Rösti-peruna!

Keitetyt perunat kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen raastamista, mielellään päivän ajan, ja raastaa peruna ”ilmavasti” kuten SWI:n videolla näytetään. Kun Röstin maustaa ”vuoristomajan tyyliin” juustolla, se kannattaa lisätä ”täytteeksi” eli kyllin paksujen perunakerrosten väliin. Sillä lailla ei ole vaaraan juuston palamisesta pohjaan. Haastavinta on tietää, milloin Rösti on paistunut sopivan rapeaksi; sen oppii vain kokeilemalla!

Katso reseptit

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *