Yrttimaalla rakuunapuska on tuuhentunut ja venynyt puolimetriseksi. Nyt on aika käyttää rakuunaa tuoreeltaan esimerkiksi grilliruokia höystämään.
Keväällä oli juttua suosikkiyrteistä; meillä yksi yrttimaan vakioasukkaista on ranskalainen rakuuna (Artemisia dracunculus). Leuto talvi sopi monivuotiselle rakuunalle selvästikin hyvin, sillä tänä kesänä se on ehtinyt kasvaa ennätysnopeasti korjuukuntoon. Ehkäpä riittävä kosteuskin on ollut hyödyksi?
Rakuuna on hienostuneen makuinen yrtti, jota käytetään paljon ranskalaisessa keittiössä. Ranskalaiset käyttävät rakuunaa muun muassa sinapin maustamiseen, joten muistisääntönä voi hyvin pitää sitä että rakuuna sopii lähes kaikkeen mihin sinappikin!
Sinappihan on itseoikeutettu paistetun lihan ja savukalan mauste, joten valmistimme rakuunasta maustevoita ja paksua kastiketta kesäisten grilli- ja savustusruokien höysteeksi yhdistämällä siihen karkeaa ranskalaista maalaissinappia. Idea on saatu Jouni Törmäsen keittokirjasta ”Chez Jouni”, jossa on rakuunalinssien resepti. Siinä vihreät ranskalaiset Le Puyn linssit maustetaan rakuunalla, ruohosipulilla, karkealla sinapilla ja voilla ja tarjotaan hanhiconfit’n kera.
Rakuunavoi sopii erinomaisesti grillipihvin päälle sulamaan, mutta sillä voi myös antaa viimeisen silauksen erilaisille kasvisruuille. Kokeile Törmäsen ohjeen tapaan vaikkapa linssien tai vihreiden papujen höystämistä rakuunavoilla. Jos maustevoinappeja pitää pitkään tarjolla lämpimälläkin ilmalla, ne kannattaa tarjoilla asettamalla lautasen alle jääpaloilla täytetty syvä lautanen.
Rakuuna-sinappidippi on puolestaan kehitelty savukalan ja uusien perunoiden kanssa tarjoiltavaksi paksuksi kastikkeeksi, mutta yhtä hyvin se sopii vaikkapa uuniperunan täytteeksi!
Katso reseptit
Luettavaa
- Jouni Törmänen: Chez Jouni (Tammi 2010)
Oi voi, ranskisrakuunaa on ikävä, kun viime kevään lumeton kylmyys tappoi muutaman vuoden menestyneen rakuunani täällä Tampereen seudulla. En saanut aikaiseksi metsästää uutta ja nyt olen tämän satokauden ilman…
Meilläkin lumeton talvi tappoi monivuotisia yrttejä, mm. timjamin. Mutta kuin ihmeen kaupalla rakuuna selvisi ja versoi itse asiassa aikaisempaa elinvoimaisemmin jo aikaisin keväällä… Toisaalta, monivuotisetkin yrtit ovat melko lyhytikäisiä kasveja, joten niiden uusiminen muutaman vuoden välein ei ole ollenkaan huono idea!