Rakuunaherkkuja kesäkeittiössä | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Rakuunaherkkuja kesäkeittiössä

Ranskalainen rakuuna rehottaa

Yrttimaalla rakuunapuska on tuuhentunut ja venynyt puolimetriseksi. Nyt on aika käyttää rakuunaa tuoreeltaan esimerkiksi grilliruokia höystämään.

Keväällä oli juttua suosikkiyrteistä; meillä yksi yrttimaan vakioasukkaista on ranskalainen rakuuna (Artemisia dracunculus). Leuto talvi sopi monivuotiselle rakuunalle selvästikin hyvin, sillä tänä kesänä se on ehtinyt kasvaa ennätysnopeasti korjuukuntoon. Ehkäpä riittävä kosteuskin on ollut hyödyksi?

Rakuuna on hienostuneen makuinen yrtti, jota käytetään paljon ranskalaisessa keittiössä. Ranskalaiset käyttävät rakuunaa muun muassa sinapin maustamiseen, joten muistisääntönä voi hyvin pitää sitä että rakuuna sopii lähes kaikkeen mihin sinappikin!

Sinappihan on itseoikeutettu paistetun lihan ja savukalan mauste, joten valmistimme rakuunasta maustevoita ja paksua kastiketta kesäisten grilli- ja savustusruokien höysteeksi yhdistämällä siihen karkeaa ranskalaista maalaissinappia. Idea on saatu Jouni Törmäsen keittokirjasta ”Chez Jouni”, jossa on rakuunalinssien resepti. Siinä vihreät ranskalaiset Le Puyn linssit maustetaan rakuunalla, ruohosipulilla, karkealla sinapilla ja voilla ja tarjotaan hanhiconfit’n kera.

Rakuunavoita jääpedillä

Rakuunavoita jääpedillä

Rakuunavoi sopii erinomaisesti grillipihvin päälle sulamaan, mutta sillä voi myös antaa viimeisen silauksen erilaisille kasvisruuille. Kokeile Törmäsen ohjeen tapaan vaikkapa linssien tai vihreiden papujen höystämistä rakuunavoilla. Jos maustevoinappeja pitää pitkään tarjolla lämpimälläkin ilmalla, ne kannattaa tarjoilla asettamalla lautasen alle jääpaloilla täytetty syvä lautanen.

Rakuuna-sinappidippi on puolestaan kehitelty savukalan ja uusien perunoiden kanssa tarjoiltavaksi paksuksi kastikkeeksi, mutta yhtä hyvin se sopii vaikkapa uuniperunan täytteeksi!

Katso reseptit

Luettavaa

  • Jouni Törmänen: Chez Jouni (Tammi 2010)

Vastakaikua

    JohannaHS · Elokuun 8. päivänä 2014 klo 0.01

    Oi voi, ranskisrakuunaa on ikävä, kun viime kevään lumeton kylmyys tappoi muutaman vuoden menestyneen rakuunani täällä Tampereen seudulla. En saanut aikaiseksi metsästää uutta ja nyt olen tämän satokauden ilman…

    Vastaa tähän viestiin  – tai aloita uusi keskustelu

Anna kuulua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *