Ranskalainen papupata | Olemme puutarhassa

Mullasta nousee kasvi

Hernesatoa

Ranskalainen papupata

kuivia valkoisia tai ruskeita papuja (liotettuina noin ½ litraa)
300 g
porsaankylkeä (ei savustettua)
200 g
porkkana
1
valkosipulinkynttä
5
laakerinlehteä
2
timjamia
nippu
(750 g) rasvaan säilöttyjä ankankoipia (confit) tai 2 tuoretta koipipalaa
1 prk
raaka-makkaraa (lampaan lihasta)
250 g
sipulia
2
tomaattia
3–4
(suolaa)
mustapippuria
vaaleaa leipää
2 siivua
persiljaa
nippu

Liota papuja yön yli, valuta liotusvesi pois ja huuhtele pavut huolellisesti kylmällä vedellä. Kiehauta kattilassa uutta vettä ja pavut. Paloittele porsaankylki sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja viipaloi porkkana. Lisää porsaankylki, porkkana, kokonaiset valkosipulinkynnet kuorineen, timjami ja laakerinlehdet kattilaan. Keitä hiljalleen noin 40 minuuttia kunnes pavut ovat lähes kypsiä. Nostele pavut ja kasvikset reikäkauhalla kulhoon ja säästä keitinliemi.

Laita uuni kuumenemään 175 asteeseen. Avaa ankankoipitölkki ja erottele rasva lihasta niin hyvin kuin pystyt. Pane ankanrasva tiiviiseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa tulevia tarpeita varten. Ruskista ankankoipia paistinpannussa rasvassa, joka niihin on jäänyt. Jos käytät tuoreita ankankoipia, ruskista ne ankanrasvassa. Lisää pannuun myös makkarat ruskistumaan. Kuori ja viipaloi sipulit. Lohko tomaatit. Lisää sipuli ja tomaatti pannuun muutamaksi minuutiksi kypsymään.

Levitä kolmasosa papuseoksesta syvän uunivuoan tai padan pohjalle. Lisää päälle ankanliha- ja makkaraseosta. Pursota pehmennyt valkosipuli kuorestaan seoksen päälle ja rouhi päälle mustapippuria. Suolaa ei välttämättä tarvita, ellet valmista pataa tuoreista ankankoivista. Tee vielä toinen vastaavanlainen kerros ja levitä päällimmäiseksi loput papuseoksesta. Kaada kostukkeeksi papujen keitinlientä niin, että ainekset peittyvät.

Hauduta uunissa noin kolme tuntia. Riko säännöllisin välein padan päälle muodostuva rapea kuori. Raasta leipä karkeaksi ja ripottele se padan pinnalle noin kahden ja puolen tunnin kypsennyksen jälkeen. Huuhdo ja silppua persilja ja ripottele se padan päälle ennen tarjoilemista. Tarjoa kuumana yhdessä hyvän vehnäleivän kanssa.

Cassoulet

Cassoulet

 

    Anna kuulua

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *