- raparperia (noin kuusi hoikkaa pitkää vartta)
- ½ kg
- (tummaa ruoko- tai palmu‑) sokeria
- 1½ dl
- luomuappelsiini
- 1
- suolaa
- ripaus
- sitruunamelissan oksia
- muutamia
- (banaania, mansikkaa tms.)
- (rommia, sitruslikööriä tms.)
- 1 rkl
Pese ja kuori raparperin varret. Leikkaa raparperi parin sentin pituisiksi paloiksi, mielellään vinottain. Sekoita sokeri raparperipaloihin. Huuhtele appelsiini lämpimällä vedellä ja leikkaa kuorimaveitsellä kuoresta noin kymmenen senttiä pitkä ja sentin levyinen suikale. Purista mehu appelsiinista. Lisää appelsiinin kuori ja mehu raparpereihin, sekoita hyvin ja anna seistä yli yön. Aamulla nestettä on irronnut niin paljon, että raparperipalat peittyvät.
Lämmitä uuni 150 asteiseksi. Kaada raparperi liemineen uunivuokaan ja peitä kannella. Kypsennä raparperia uunissa noin 45–50 minuuttia.
Huuhtele sitruunamelissa ja rusenna hieman nyrkissä jotta aromit pääsevät vapautumaan. Lisää sitruunamelissa kypsyneeseen raparperikompottiin. Jos käytätä kompottiin myös mansikoita, lisää ne tässä vaiheessa. Anna jäähtyä. Poista sitruunamelissan oksat jäähtyneestä kompotista. Banaani lisätään vasta jäähtyneeseen kompottiin, samoin kuin mahdollinen rommi tai likööri.
Tarjoile jälkiruokana esimerkiksi jäätelön, vaniljavanukkaan, vaniljalla maustetun jugurtin tai kermavaahdon kera. Voit myös käyttää raparperin torttujen ja kakkujen täytteeksi ja liemen makusiirappina juomissa ja jälkiruoissa.
Anna kuulua